2 yıl vadeli tahvilde faiz yüzde 9.10'dan yüzde 9'a gerilrken 10 yılık tahvil getirisi yüzde 8.95'ten yüzde 8.80'e indi.
Moody's bu not artırımı ile birlikte diğer kredi derecelendirme kuruluşları ile kendini eşitlemiş oldu, ancak 3 büyük kredi derecelendirme kuruluşun da Türkiye'ye verdiği not hala yatırım yapılabilir seviyenin altında.
Alternatifbank ekonomisti Serdar Şenol, BloombergHT Araştırma Müdürü Cüneyt Başaran'a yaptığı değerlendirmede "Türkiye özelinde bakılan olumlu bir değerlendirme var. Not artırımın etkisi elbetteki olacaktır. Türkiye'nin şu anki cari açık ve bütçe gerçekleşmelerinin yorumlanması gibi algılıyorum. Bütçe tarafında bir miktar döngüselliğe büyümeye bağlı daha öncesinde dönem dönem konuştuğumuz bir eğilim söz konusu. Dolayısıyla kısa vadede büyümenin devam etmemesi daha zayıf bir büyüme olması biraz zorluyor. Ama Türkiye döngüsel bir süreç içerisinde. Ekonominin toparlanmaya başladığı dönemde de bütçe göstergelerinin tekrar olumlu hale geleceğini düşünüyorum" dedi.
Araştırma Servisi'nden Gökhan Şen'e konuşan JCR Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Ökmen ise "Moody's değerlendirmesine biz de katılıyoruz. Türkiye maliye politikaları konusunda dünyadan ayrışmış durumda. Hatta öyle bir duruma geldi ki bundan 1 - 1,5 ay önce biz de bir açıklama yapmıştık. Türkiye'de maliye politikası para politikasının bir miktar önüne geçti. Pozitif ayrışma yönünden de bunu söyleyebiliyorum" açıklamasında bulundu.
v
Dünkü eurobond ihalesinde gelen talebin yüksek oluşu ve getisi eğrisindeki uzun vadeli tahvillere olan alış ilgisi piyasada merak uyandırmıştı.
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's Investors Service, bugün yaptığı açıklamada, Türkiye'nin ülke tahvillerinin kredi notunu bir basamak artırarak, "Ba2"den "Ba1"e yükseltti ve not görünümünü "pozitif" olarak devam ettirdi.
Moody's not artırımını, Türkiye'nin kamu maliyesindeki kayda değer iyileşmeye ve bunun sonucu, hükümetin bilançosunun artan şok giderme kapasitesine dayandırdığını kaydetti. Moody's, öte yandan, ülkenin karşı karşıya bulunduğu en büyük kredi riski olan cari işlemler açığı gibi dış dengesizlikleri çözme potansiyeline sahip politika adımlarının da not artırımında rol oynadığına dikkat çekti.
Moody's, Türkiye'nin "pozitif" not görünümünü devam ettirme kararının ise, bugünkü not artırımına neden olan iki faktörün ülkenin mali ve makroekonomik güçlülüğünü iyileştirmeye devam edeceği yönündeki beklentilerini yansıttığını kaydetti.