Sağlık Bakanlığı, okullarda süt dağıtımından sonra Adana, Antalya, Sakarya, Edirne, Sivas, Diyarbakır, Eskişehir, Konya, Kırıkkale ve Samsun'da sağlık problemleri görülen öğrencilere halk sağlığı müdürlüklerinde gerekli müdahalelerin yapıldığını ve izleme, değerlendirme çalışmalarının devam ettiğini bildirdi.
Bakanlığın Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği'nden yapılan yazılı açıklamada, bugün uygulamaya başlanan ''Okul Sütü Programı''yla kamuoyuna yansıyan sağlık problemleriyle ilgili açıklama yapma gereği duyduğu belirtildi.
Sütün içeriğinde bulunan besin ögeleri itibarıyla özellikle büyüme gelişme çağında olan çocukların belirli düzeyde tüketmesi gereken temel bir gıda maddesi olduğu vurgulanan açıklamada, ''Bugüne kadar yapılan çalışmalarda ülkemizde süt tüketiminin yıllık kişi başına 24-26 litre olduğu bilinmektedir. Bu durum Avrupa Birliği'nde 89 litre Avustralya'da 107 ve ABD'de 83 litredir'' denildi.
Açıklamada, şunlar kaydedildi:
''Okullarda bugün başlatılan süt dağıtımından sonra Adana, Antalya, Sakarya, Edirne, Sivas, Diyarbakır, Eskişehir, Konya, Kırıkkale ve Samsun illerimizde bazı sağlık problemlerinin görüldüğü raporlanmıştır. Vakalar hafif seyirli olup yatarak tedavi gerektiren bir durumla karşılaşılmamıştır. Söz konusu program çerçevesinde dağıtılacak olan sütler tüm okul çağı çocukları kapsayacağı için çeşitli şikayetlerin görülmesi ihtimal dahilindedir.
Okul çağı çocuklarında inek sütüne alerji binde 5 oranında bildirilmektedir. Süt şekerine karşı tahammülsüzlük ise daha çok 7-8. sınıflarda görülmekte olup bulantı, kusma ve ishal belirtileri gösteren bir durumdur. Süt alerjisi için ailelerden önceden bilgi alınmak suretiyle bu çocukların program dışı tutulmaları; süt içimini takiben 6 saat içinde oluşabilecek şikayetler için de sağlık kurumlarına yönlendirilmeleri hususu önceden belirlenmiştir.
Bu kapsamda yukarıda adı geçen illerde Halk Sağlığı Müdürlüklerimiz tarafından gerekli müdahaleler derhal yapılmış olup, izleme ve değerlendirme çalışmaları devam etmektedir.'' AA
Copyright Türkiye Rehberi 2006 - 2024. Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik Politikası | Feragatname