Sosyal Güvenlik Kurumu (SSK) tarafından suistimallerin önüne geçmesi amacıyla geliştirilen elektronik reçete sistemi, pilot uygulama olarak Eskişehir'de başlatıldı. Yeni düzenlemeyle doktor ilaçları doğrudan internet sistemine işliyor. Hastaya kâğıt reçete verilmiyor.
Eczacı, reçeteyi TC kimlik numarasıyla internet üzerinden görüyor. Eskişehir SGK İl Müdürü Cahit Gürsel Akpolat, yeni sistemle reçetelerin artık standart hale getirileceğini belirterek, "Gerek hekimin yazı stili gerekse eczacının farklı değerlendirmeleri sonucu hastaya yanlış ilaç verilmesi önlenecek." dedi. Eskişehir genelindeki tüm hastaneler ve eczanelerde 24 Nisan'da başlayan sisteme, diğer iller ise 1 Temmuz tarihinde geçecek. Yeni sistemle, hekimin bilgisi dışında reçete yazılması, başkasının adına ilaç alma, sahte reçete, reçetenin kaybolması veya yırtılması gibi problemlerin de ortadan kaldırılacağı belirtiliyor.
SGK'nın sahte reçete ve başkasının üzerine ilaç yazdırılması gibi kanun dışı uygulamalar sebebiyle her yıl milyonlarca liralık zarara uğradığı ifade ediliyor. e-reçete uygulaması ile sağlık karneleri ve kâğıt reçeteler de tümüyle kullanımdan kalkacak.
e-reçete projesinin pilot bölge Eskişe-hir'de hiçbir sıkıntı yaşanmadan uygulamaya konularak işlemeye başladığını dile getiren SGK Eskişehir İl Müdürü Cahit Gürsel Akpolat, sağlık hizmeti sunucularında, özel hastanelerde, üniversite hastanelerinde ve eczanelerde iki defa eğitim düzenlediklerini aktardı. Yeni konulan uygulama ile reçete standardı oluşturularak hekimin bilgisi ve kontrolü dışında o hekime ait reçete üretilemeyeceğinin altını çizen Akpolat, "Gerek hekimin yazı stili gerekse eczacının farklı değerlendirmeleri sonucu hastaya yanlış ilaç verimi önlenecektir. Reçetelerin doğru okunması sağlanacaktır. Reçetenin yırtılması ve kaybolması gibi herhangi bir olumsuz durum oluşmayacaktır." diye konuştu.
Projenin detayları hakkında bilgi veren Akpolat, eczacıların da işinin kolaylaştığını kaydetti. Akpolat, "Reçetenin kaydı aşamasında eczaneler yaklaşık 31 çeşit veriyi Medula eczane sistemi üzerine girerken şimdi elektronik reçete uygulaması ile beraber yaklaşık 6 çeşit veriyi sisteme girecek. Reçeteler üzerinde suistimale yönelik ilaç eklemeleri gibi kimin tarafından yapıldığının tespitinin zor olduğu durumlar yaşanmayacak.
Eczaneler, cezai işlemlerle karşılaşmayacak." diye konuştu. Türkiye'de günde yaklaşık 1 milyon 500 bin reçete düzenlendiği varsayıldığında yeni sistemin ciddi miktarda kâğıt tasarrufu sağlayacağı da belirtiliyor.