Kürtaj tartışmaların özellikle hükümet tarafından öne çıkarılmasının sebebi belli olmaya başladı. 2006'da 33 bin olan kürtaj, 2009'da 60 bini geçmiş durumda. Bu arada Sağlık Bakanlığı da isteyen kadın veya erkeklere her 12 günde bir 12 adet prezervatif dağıtıyor
Resmi rakamlara göre, 2006'da 33 bin 562 olan gebeliği sonlandırma sayısı 2009'da iki katına yani 60 bin 140'a ulaşırken, 2011 'de 58 bin 186 olmuş. 1972'ye kadar yasak olan kürtaja ilişkin yasaların değişmesiyle birçok kadına, hiç olmazsa sağlıklı koşullarda gebeliği sonlandırabilme imkânı yasalarla sağlanmaya başlandı.
Kürtajın, yani gebelik sonlandırma işleminin ne zaman ve nasıl yapılacağı Nüfus Planlaması Yasası'nda ve bu yasaya bağlı "Rahim Tahliyesi ve Sterilizasyon Hizmetlerinin Yürütülmesi ve Denetlenmesine İlişkin Tüzük"te düzenlenmiştir. Eskiden suç olan çocuk düşürme ve düşürtme, bu yasanın getirdiği değişiklikle belli koşulların varlığı halinde suç olmaktan çıkmıştır. Gebeliği sürdürmeye de gebeliği sonlandırmaya da kadınların karar vermesi gerekmektedir. Kürtaj, hamilelik sonlandırma için her durumda mutlaka kadının rızasının olması gerekir. Ancak hayati tehlikenin söz konusu olduğu çok acil hallerde, doktor izin almaksızın müdahale etmek zorunda kalırsa, bu durumu derhal resmi mercilere ihbar etmek ve rapor vermek zorundadır.
Kadın evli değilse gebeliğin 10 haftadan az olması kaydıyla kürtaj yaptırmaya her zaman hakkı vardır. Kadın evli ise kürtaj için kendi rızasının yanında kocasının da rızası olmalıdır. Kocanın izin vermemesi halinde kürtaj yapılamaz. Kadının rızası olmadıkça koca istese de kürtaj yapılamaz. Kadının isteği olmadan gebeliğe son verilmesi suçtur ve cezalandırılır. Yani evlilerde kürtaj için hem kadın hem de erkeğin izin vermesi gerekir.
Kadın akıl hastası ise veya şuuru yerinde değilse rızasına bakılmaz. Kadın vesayet altında ise vasi ile birlikte sulh yargıcının da izin vermesi gereklidir. Kadın reşit değilse, kendi rızasıyla birlikte velisinin de rızası olmalıdır. Ana ve baba ayrıysa, velayet hakkına sahip olanın rızası aranır ve buna göre kürtaj uygulanır.
RESMİ OLMAYAN RAKAMLARIN TESPİTİ MÜMKÜN DEĞİL
Kürtaj, tıbbi zorunluluklar nedeniyle yapılabildiği gibi isteğe bağlı olarak da yapılabilir. İsteğe bağlı kürtaj için öncelikle gebeliğin 10 haftadan fazla olması şartı aranır. Tıbbi bir zorunluluk olmadıkça,10 haftayı aşkın gebelikte ise isteğe bağlı kürtaj mümkün değildir. Kürtajla ilgili Türk Ceza Kanunu'nun 100. maddesi, "Gebelik süresi 10 haftadan fazla olan kadının çocuğunu isteyerek düşürmesi halinde, kadın bir yıla kadar hapis veya adli para cezasıyla cezalandırılır" hükmünü içerir.
Gebelik bir tecavüz sonucu meydana gelmişse ve kadın evli değilse kürtaj için kendi rızası yeterlidir. Kadının mağduru olduğu bir suç sonucu gebe kalması halinde kürtaj 20 haftayı aşmamış olmak koşuluyla gerçekleştirilebilir fakat bu her iki durumda da gebeliğin oluşumu hukuken ve adli olarak tespit edilmelidir. Ancak, suç olan 10 haftalıktan sonraki gebeliğin sonlandırılması rakamlarına ulaşma veya tespit etme imkânı olmamakla birlikte tahminlere göre, sayısı normal kürtaj rakamlarının iki katından fazladır ve yasa dışı olduğu için de genelde sağlıksız ortamlarda gerçekleştirilmektedir.
Doğum kontrol rakamları da yükseldi
Gebeliği ta en başından sona erdirme yöntemleri olan doğum kontrol rakamları da son yıllarda yükseliş göstermektedir. Çeşitli yöntemler içinde en yaygını ve Sağlık Bakanlığı tarafından da desteklenen yöntem kaput-prezervatif-kondom denilen yöntemdir. 2010 yılında aile planlaması çerçevesinde 2 milyon 259 bin doğum kontrol hapı, 3 milyon prezervatif, 367 bin enjeksiyon, 345 bin RİA (rahim içi araç), 992 adet de deri altı implant uygulamasıyla doğum kontrol yöntemi Sağlık Bakanlığı'nca uygulanmıştır.
Sağlık Bakanlığı 2012 plan ve amaçlarına göre, "aile planlaması" çalışmaları çerçevesinde gebelik önleyici malzeme talebini ücretsiz karşılamaya devam edecek. Bu çerçevede 250 bin kadına bir yıl yetecek kadar doğum kontrol hapı verilirken, 400 bin kadına da rahim içi araç yerleştirilmesi planlanmaktadır. Bakanlık, 3 milyon erkeğe de bir yıl yetecek kadar prezervatifi ücretsiz olarak dağıtacak. Sağlık Bakanlığı, böylece gelecek yıl aile planlama çalışmaları çerçevesinde 3 milyon 650 bin aileye ulaşmayı hedefliyor.
HER SEFERİNDE 12 PREZERVATİF
Sağlık Bakanlığı, her 12 günde bir isteyen erkeğe veya kadına 12 adet prezervatif veriyor. 12 gün sonra gidip tekrar alma hakkı var. Prezervatifler aile hekimliği merkezlerinde doktor veya aile hekimliği elemanından istenebilir. Ayda ise 40'tan fazla verilmiyor.
Copyright Türkiye Rehberi 2006 - 2024. Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik Politikası | Feragatname