Bır tanıdıgım memurlar net sayfasında acık oğretime sınava gırmedende kayıt yaptırılacak gıbı bı yazı okumus.yök başkanının yaptıgı bır acıklamamıs.bunun bır aslı varmı bunu ogrenmek ıstıyorum yanı ösym ye gırmeden acık ogretime kayıt yaptırılabılecekmı 2009-2010 egıtım ogretım yılı ıcın.bılgılendırırsenız sevınırım sımdıden tesekurler.
Yüksek Öğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, 8 Kasım 2008 tarihinde yaptığı açıklamada Açıköğretim Fakültesine girişleri tamamen serbest hale getirmek istediklerini belirtmiştir. Ancak konuyla alakalı başka bir gelişme bulunmamaktadır. 2009-2010 Öğretim yılında açıköğretimde böyle bir uygulama bulunmamaktadır.
Ancak 2.üniversite kapsamında önlisans veya lisans mezunu olanlar, mezun oldukları bölümle aynı olmamak koşuluyla acıköğretimde istedikleri bir lisans yada önlisans programını (İngilizce Öğretmenliği,Okul Öncesi vb kontenjanlı programlar hariç) seçip okuyabilmektedirler.
YÖK BAŞKANININ AÇIKLAMASI
Özcan'dan "Açıköğretim" Müjdesi
Yüksek Öğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, yaptığı konuşmada açıköğretim müjdesi verdi.
YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda,yaptığı konuşmada Açıköğretim müjdesi verdi.
YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, açıköğretim fakültesine girişleri tamamen serbest hale getirmek istediklerini belirterek, ''Üniversite sınavındaki sıralamayı esas alarak, kazananların bu okuldan faydalanmasını istiyoruz'' dedi.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, CHP Trabzon Milletvekili Akif Hamzaçebi, Komisyon Başkanı Sait Açba'nın, YÖK bütçesi üzerinde sunumunu yapmak için YÖK Başkanı Prof. Dr. Özcan'a söz vermesi üzerine, usul hakkında söz istedi.
Hamzaçebi, geçen dönem, YÖK Başkanına sunumu yapmak için söz verilmediği halde, bu dönem verilmesini eleştirdi.
AK Parti'lilerin geçen yıl YÖK Başkanvekili İsa Eşme'nin komisyona gelerek sunumunu yaptığını söylemesi üzerine Hamzaçebi, bunun doğru olmadığını belirtti.
Usul hakkında söz isteyen AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Halil Aydoğan da YÖK Başkanına, komisyona gelmeleri ve istedikleri takdirde de söz verildiğini belirterek, ''Geçen yıl YÖK Başkanvekili İsa Eşme gelmiştir ve konuşmuştur. YÖK özerk bir kurum değil midir? YÖK Başkanının konuşmasından daha doğal ne olabilir?'' diye konuştu.
Komisyon Sözcüsü, AK Parti Kütahya Milletvekili Hasan Fehmi Kinay ise İsa Eşme'nin geçen yılki toplantıya katıldığına ilişkin tutanağı okudu ve CHP'li milletvekillerine gösterdi.
''1 MİLYONDAN FAZLA ÖĞRENCİ ÜNİVERSİTEYE GİRDİ''
Usul tartışmasının ardından söz alan YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, yaptıklarını ve yapacaklarını anlattı.
Yükseköğretimin en önemli sorununun, 1,2 milyon lise mezununa üniversitede yer bulma sorunu olduğunu dile getiren Özcan, sınava girenlerin belli bir kısmının üniversiteye girebildiğina dikkati çekti. Özcan, bunun için üniversite kontenjanlarının artırılması gerektiğine işaret ederek, ''Örgün eğitimde kontenjanları 670 bin artırdık. Buna 400 bin Açıköğretim Fakültesi öğrencisini de katarsak, 1 milyondan fazla öğrenci üniversiteye girme hakkını elde etti'' dedi.
Özcan, daha önce sınava giren 4 kişiden 1'i üniversiteye girerken, şimdi 2 kişiden 1'inin üniversiteye girdiğini söyledi.
Üniversitelerin kontenjanları ile ilgili haksız eleştiriler yapıldığını ifade eden Özcan, 1986-1987 eğitim-öğretim yılında 21 tıp fakültesi varken, kontenjanın 5 bin 99 olduğunu, 2007-2008 eğitim-öğretim yılında ise ilave 26 tıp fakültesi açılmasına rağmen, kontenjanın sadece 18 artarak 5 bin 117'ye çıktığını bildirdi.
YÖK Başkanı Prof. Dr. Özcan, bu yıl tıp fakültesi kontenjanını bin 600 artırarak, toplamda 6 bin 600 kontenjana ulaştıklarını belirtti.
Son 2 yılda 41 yeni üniversite açtıklarını dile getiren Özcan, ortalama 5 bin kontenjan artışı olacağı düşünülürse, ikinci öğretimin de katılması durumunda, ortalama 400 binlik yeni bir kapasite yaratıldığını bildirdi.
Özcan, Açıköğretim Fakültesindeki kapasitenin tam olarak kullanılamadığını belirterek, ''Bu fakülteye girişleri tamamen serbest hale getirmek istiyoruz. 80 yaşındaki bir vatandaşımızın bile bu okullara kaydolmasını istiyoruz. Üniversite sınavındaki sıralamayı esas alarak, kazananların bu okuldan faydalanmasını istiyoruz. Böylece açıköğretimi herkese açık hale getirirsek, üniversiteye girmeyen hiç bir öğrencimiz, vatandaşımız kalmayacak'' diye konuştu.
Yeni kurulan üniversiteler hakkında da bilgi veren Yusuf Ziya Özcan, yeni üniversite kurulurken, fen-edebiyat fakültesi kurulma şartını kaldırdıklarını söyledi.
"ÖĞRETİM ELEMANI İHTİYACINI GİDERDİK''
Prof. Dr. Özcan, Yükseköğrenimin ikinci sorununun da öğretim üyesi eleman ihtiyacı olduğunu belirtti.
Öğretim üyesi dışındaki öğretim elemanlarının alımında, objektif kriterler getirdiklerine dikkati çeken Özcan, rektör atamasında değişiklikler yaptıklarını bildirdi. Özcan, yeni üniversitelerin öğretim elemanı ihtiyacının karşılanması için de emekli olma yaşını 67'den 72'ye çıkardıklarını ifade etti.
Özcan, doktorasını tamamlayan bin-2 bin öğrenciyi bir yıllığına yurt dışına göndereceklerini ve bunun finansmanını da ÖSYM'den aldıkları yüzde 25'lik finans fazlalılığından karşılayacaklarını kaydetti.
Mesleki ve teknik okullardaki en önemli sorunun, bu okullardan mezun olanların sektör tarafından yetersiz bulunması olduğuna işaret eden Özcan, ''Bu yetersizliği gidermek için, yurt dışında da uygulandığı gibi, danışma kurulları oluşturacağız. Bu kurullar, okullar ile sanayi sektörü arasındaki bağlantıyı sağlayacak'' dedi.
YÖK Başkanı Prof. Dr. Özcan, yüksek teknik okullarını, teknoloji üniversitelerine dönüştüreceklerini de söyledi.
Özcan'ın sunumunun ardından, toplantıya ara verildi.
Copyright Türkiye Rehberi 2006 - 2024. Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik Politikası | Feragatname