SGK Başkanı Fatih Acar, bu yöntemle sorgulama sisteminin ilk olarak pilot il seçilen Konya’da 1 Temmuz’da başladığını söyledi. Konya’daki Mevlana Üniversitesi ve Özel Konya Farabi hastanelerindeki uygulamanın 1 ay içerisinde Konya’daki tüm özel hastanelerde yaygınlaştırılacağını ifade eden Acar, eylül ayı sonuna kadar 20 büyük ilde avuç içi damar izi uygulamasına başlanacağını söyledi. Acar “Bu yılın sonuna kadar da tüm özel ve üniversite hastanelerinde avuç içi damar izi uygulamasını başlatmayı düşünüyoruz. Planlarımızı, programımızı buna göre yaptık. Bu da Türkiye açısından son derece önemli bir uygulamadır diye düşünüyorum” diye konuştu.
Kimlikler neden orada?
Avuç içi damar izi uygulamasının özellikle suiistimallerin önlenmesi açısından önemli olduğuna dikkati çeken Acar, şunları kaydetti: “Bazen bakıyoruz, gerçekten bizi çok üzen,
uykularımızı kaçıran hadiselerle karşı karşıya kalıyoruz. Bir hekimimizin tıp merkezinde 5 bin kimlik fotokopisi yakalandı. Buna benzer olaylarla karşılaşıyoruz. Neden kimlikler orada? Vatandaş hastaneye gitmediği halde hizmet almış gibi kuruma fatura edilebiliyor.
Biz bu suiistimalleri avuç içi damar izi uygulamasıyla tamamen ortadan kaldırmayı hedefliyoruz. Bu da önemli bir uygulamadır.”
Sağlıkta suiistimaller azalacak
Avuç içi damar izi ve e-reçete uygulamalarının sağlıklı şekilde hayata geçirildiği anda daha sürdürülebilir bir sağlık hizmeti sunumunu gerçekleştirmiş olacaklarını anlatan Acar, böylece sağlık alanında yaşanan suiistimalleri çok önemli ölçüde ortadan kaldıracaklarını bildirdi. Acar, şöyle devam etti: “Türkiye belki de bu uygulamalarla dünyada, örnek bir ülke haline gelebilir. Bu sistemlerin sağlıklı bir şekilde yürümesi bakımından herkese görevler düşüyor. Eczacılarımıza, doktorlarımıza. Sadece idari karar almakla bu işler olmuyor. Biraz toplumumuzun tüm kesimlerinin de bu uygulamalarımıza destek olması gerekiyor. Ben bu uygulamalarımızın inşallah başarılı bir şekilde sonuçlandırılacağına inanıyorum. Kurum olarak da önlemlerimizi aldık.” Acar, 1-4 Temmuz tarihleri arasında Konya’daki 2 hastanede bin 400 hastanın avuç içi damar izi uygulamasına tabi olarak muayenelerinin yapıldığını kaydetti.