2009'da naylon üyelerin ayıklanması için yapılan ancak yürürlüğe girmesi engellenen yasal düzenleme, zincirleme problemlere yol açtı.
sendikaların taleplerine cevap veremiyor. Sendikalar da, örgütlü oldukları işyerlerinde toplu sözleşme masasına oturamıyor.
endikalar yasa tasarısının aylardır Meclis'te beklemesi sebebiyle sendikaların yetki tespitine ilişkin başvurularına cevap verilemiyor. Çalışma Bakanlığı, yetki tespiti için başvuran 700 sendikayı bekletiyor. 1 Şubat'tan itibaren yetki için başvuran sendikalara, yasa çıkmadığı için bir cevap verilemiyor. Bu durum, 200 bin işçinin maaş zamlarının belirleneceği toplu sözleşmelerin yapılamaması sonucunu doğurdu.
28 Şubat 2009'daki sendikalar yasasında yapılan değişiklikle sendika üye sayılarının Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) verilerine göre tespitine karar verildi. SGK'nın kayıtları incelendiğinde çarpıcı bir tablo ortaya çıktı. Çalışma Bakanlığı'nın istatistiklerine göre 3,2 milyon sendika üyesi işçi gözükürken, SGK'daki gerçek rakam 880 bin oldu.
SGK kayıtlarının esas alınması halinde birçok sendika toplu sözleşme yetkisini kaybediyor. Çözüm ise sendikalar yasasında yeni bir değişikliğe gidilerek yüzde 10 olan işkolu barajının düşürülmesi. 2009'dan bu yana, işkolu barajının düşürülmesi yönünde defalarca yasa tasarısı hazırlandı. Ancak sendikaların itirazları sebebiyle düzenleme yapılamadı. Hükümet, çareyi 28 Şubat 2009'da çıkardığı yasanın yürürlüğünü ertelemekte buldu. Erteleme nedeniyle her yıl ocak ve temmuzda yayınlanan sendika istatistikleri yıllardır yayınlanmadı. 2009'da yayınlanan son istatistik geçerliliğini korudu.
Böylece devlet, sendikaların ölü ve emeklileri üye göstererek yetki almasına göz yumdu. Çalışma Bakanlığı görevini üstlenen Faruk Çelik, 2009'da çıkarılan kanunun yeniden ertelenmeyeceğini açıkladı. Çelik'in bu tavrı, sendikaların masaya oturmasını sağladı. Bakanlık, sendikaların da görüşünü alarak Toplu İş İlişkileri Yasa Tasarısı'nı Meclis'e sevk etti. Düzenlemenin 31 Ocak 2012'ye kadar kanunlaşması gerekiyordu. Çünkü istatistiklere ilişkin erteleme süresi 31 Ocak'ta doldu.
Ancak bu kez iş dünyası, yasanın bu haliyle çıkması halinde sendikalaşmanın aşırı artacağını ve üretime zarar vereceğini belirterek, yasanın Genel Kurul'dan geçmesini engelledi. Çalışma Bakanlığı, istatistikler yayınlanmadığından yetki için başvuran sendikaların taleplerine cevap veremiyor. İstatistik yayınlanması halinde ise işkolu barajını düşüren yeni kanun çıkmadığı için sendikalar yetkisini kaybediyor. Çaresiz kalan bakanlık, yetki talebine cevap vermiyor. Bu durumda sendikalar, örgütlü oldukları işyerlerinde toplu sözleşme masasına oturamıyor. 200 bin işçinin maaş zamları belirlenemiyor.
MEMUR EMEKLİSİNE ZAM FARKI 22 HAZİRAN'DA
Bu arada, memur emeklileri ile malullük, vazife malullüğü, dul veya yetim aylığı alanlara, 1 Ocak-30 Haziran 2012 dönemine ait yüzde 4'lük zam farkları 22 Haziran'da ödenecek. Bu durumdaki 1 milyon 910 bin 602 kişi yüzde 2,25 oranındaki geç ödeme farklarını da aynı gün alacak. Ayrıca, 1 Temmuz-31 Aralık 2012 döneminde geçerli olmak üzere belirlenen yeni katsayılar 1 Temmuz'dan itibaren aylıklara yansıtılacak.
Zaman
Copyright Türkiye Rehberi 2006 - 2024. Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik Politikası | Feragatname