5510 Sayılı Kanun'un ve Sağlık Uygulama Tebliği'nin uygulanmasının denetlenmesiyle görevli olan Sosyal Güvenlik Kurumu, basında özellikle de bu köşede vatandaşların nasıl soyulduğuyla ilgili haberlere karşı sessiz kalırken, bu köşeden yayımladığımız, "Yasaya göre hamilelik ve doğum bedava olmalı; SGK çıkardığı Sağlık Uygulama Tebliği'yle bunu göz ardı ediyor" haberimizden sonra duyuru yayınlamış ve sitesine koymuş.
DUYURU YASAL DEĞİL
5510 Sayılı Kanun'un 67'nci maddesine göre analık süreci olan gebeliğin başladığı tarihten doğumu izleyen 8. haftanın sonuna kadar olan süreçteki hamilelik kontrolleri için bırakın parayı provizyon bile istenemez. Bu sebeple tıpkı 30.09.2008 öncesinde uygulanan 506 Sayılı Yasa'da olduğu gibi 5510 Sayılı Yasa'da da analık muayene, tetkik, tahlil, doğumdan hiç kimse ama hiç kimse tek kuruş para isteyemeyeceği gibi sigortalı olup olmadığına bile bakılmaz. Bağ-Kur'lu ise Bağ-Kur'a borcu olup olmadığına da bakılmaz.
AMAÇ SAĞLIKLI NESİL
Hamilelik ve doğum süreci gerek bireysel, ailesel ve toplumsuz çoğalmanın, daha doğrusu insanlığın devamı için olmazsa olmaz bir süreçtir. Kadın olmasa, kadın hamile kalmasa, doğum yapmasa çoğalamayız. Kadınların hamilelik süreci sağlıklı geçmezse de sağlıklı nesiller yetiştiremeyiz. Bu sebeple de ANALIK SİGORTASI vardır ve tüm uluslararası kurallara göre de bu süreç BEDAVADIR. SGK ise yasaya aykırı çıkardığı SUT ile özel hastanelerin bu süreç boyunca para almasının önüne geçmemiştir. Durumu haberleştirince de "Hamileleri özel hastaneler soyabilir" anlamında duyuru yayınlamıştır.
İŞTE SGK'NIN DUYURUSU
GEBELİK MUAYENELERİNDE İLAVE ÜCRET NASIL ALINIR?
5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu kapsamında yer alan Genel Sağlık Sigortalılığı 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren ülke genelinde uygulanmaya başlamıştır. Böylece bazı istisnalar dışında ülkemizdeki tüm kişiler Genel Sağlık Sigortası kapsamına alınmışlardır.
Kurumun finansmanını sağladığı sağlık hizmetlerinden yararlanılabilmesi için kişinin Genel Sağlık Sigortalısı veya bakmakla yükümlü olması gerekmektedir. Kanunun 67'nci maddesinde; kurumun finansmanını sağladığı sağlık hizmetlerinden ve diğer haklardan yararlanabilmek için 30 gün Genel Sağlık Sigortası prim ödeme gün sayısının olması ve bazı Genel Sağlık Sigortalılarının da borcunun olmaması gerektiği bildirilmektedir. Ancak genel sağlık sigortalıları ve bunların bakmakla yükümlü olduğu kişilerin sağlık hizmetlerine erişimini engellememek için bazı durumlarda bu iki şart da aranmamaktadır. Bu durumlardan biri de analık halidir.
Bu nedenle Genel Sağlık Sigortalısı veya bakmakla yükümlüsü, 30 gün prim ödeme gün sayısının veya borcunun olup olmadığına bakılmaksızın analık sebebiyle gereksinim duyduğu sağlık hizmetinden yararlanabilmektedir.
Katılım payları kanunun 68 ve 69'uncu maddelerinde tanımlanmıştır. 68'inci maddede; ayakta tedavide hekim ve diş hekimi muayenesinden, vücut dışı protez ve ortezlerden, ayakta tedavide sağlanan ilaçlardan ve kurumca belirlenecek hastalık gruplarına göre yatarak tedavide finansmanı sağlanan sağlık hizmetlerinden katılım payı alınacağı yer almaktadır. 69'uncu maddede ise katılım payı alınmayacak haller, sağlık hizmetleri ve kişiler sayılmıştır. 69'uncu maddenin incelenmesinde analık hali/gebelik nedeniyle sunulan sağlık hizmetlerinden katılım payı alınmayacağına ilişkin herhangi bir hüküm bulunmamaktadır.
İlave ücret alınmayacak haller SUT'ta yer almıştır. İlave ücret alınmayacak haller arasında da analık hali bulunmamaktadır. Ayrıca tüm sağlık hizmet sunucuları; otelcilik hizmetleriyle SGK tarafından belirlenen istisnai sağlık hizmetleri için kurumun sağlık hizmeti sunucularına ödediği sağlık hizmeti bedellerinin 3 katına kadar ilave ücreti kişilerden talep edebilmektedirler.
Sonuç olarak Genel Sağlık Sigortalısı veya bakmakla yükümlüsü olan kişiye analık hali nedeniyle sağlık hizmeti verilmesinde; 30 günlük süre veya borç sorgulaması yapılmamaktadır. Analık halinde kanun gereği alınması gereken katılım payları alınmaktadır. Ayrıca kişilerin; analık hali nedeniyle sağlık hizmeti almak için kanun gereği ilave ücret almasına izin verilen sağlık sunucularını tercih etmeleri halinde kendilerinden ilave ücret alınabilmektedir.
Kamuoyuna önemle duyurulur.
Ali Tezel Bloomberg