SGK'dan Büyük Piyango

Turkiye-Rehberi.Net Pinterest Turkiye-Rehberi.Net WhatsApp Turkiye-Rehberi.Net Facebook Turkiye-Rehberi.Net Twitter Turkiye-Rehberi.Net LinkedIn Turkiye-Rehberi.Net Çıktı Al Turkiye-Rehberi.Net Gmail Turkiye-Rehberi.Net Email Gönder
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü, sanatçıların sigorta durumunda düzenlemeye gitti...V e yıllardır beklenen bir karara imza attı...

Buna göre serbest kazançtan doğan ve bu kapsamda serbest meslek makbuzu veya fatura düzenleyerek çalışanların yapım şirketi ile arasındaki ilişki istisna sözleşmesi kapsamında sayılarak, sigortalılık olarak değerlendirilecek.
SGK Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü, sanatçıların sigortası konusunda düzenlemeye gitti. Daha önce 5510 sayılı Kanun’un 4. maddesinin ikinci fıkrasının (b) bendi kapsamında sigortaya tabi tutulurken, yeni düzenleme ile 5510 sayılı Kanun’un 4. maddesinin ikinci fıkrasının (b) bendine tabi sigortalıların çalışma sürelerinin diğer meslek gruplarından farklılık göstermesi nedeniyle Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği ekinde yer alan listede bulunan işleri yapanlardan yapım şirketinde ya da yapım şirketlerine oyuncu temin eden ajanslarda çalışanların sigortalıkları hakkında aşağıdaki işlemlerin yapılacağı duyuruldu.

Yapılan açıklamada, "Yapım şirketlerinde ya da yapım şirketlerine oyuncu temin eden ajanslarda çalışmaları nedeniyle işverenin emrinde, işveren tarafından belirlenen sürede ve ücret karşılığında yapanlar hakkında 4. maddenin ikinci fıkrasının (b) bendine tabi sigortalılık hükümleri uygulanacaktır. Yapım şirketlerine oyuncu temin eden ajanslarda kanunun 4. maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı olanlar için yapım şirketlerince ajanslardan fatura mukabili hizmet satın alınması durumunda ayrıca sigortalı olarak bildirilmeleri istenmeyecektir.

Yapımcı şirket adına kendi hususiyetine vermek suretiyle bir eser (ürün) üreten, bir eserin meydana gelmesinde asli unsuru oluşturan (senarist, özgün müzik yapımcısı, dialog yazarı, başrol oyuncuları gibi) bu şekilde üretmiş olduğu eser nedeniyle eser sözleşmesinin tarafı olabilen, bireysel olarak yaptıkları bu işlerden dolayı serbest meslek faaliyeti yürütmesi nedeniyle doğan serbest kazancı olan ve bu kapsamda serbest meslek makbuzu veya fatura düzenleyerek çalışanların yapım şirketi ile arasındaki ilişki istisna (eser) sözleşmesi kapsamında sayılarak 4. maddenin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında sigortalılık olarak değerlendirilecektir. 5510 sayılı Kanun’un 4. maddesinin ikinci fıkrasının (b) bendi kapsamında olup, işveren yanında 10 günden az çalışanlar bu çalışmaları devam ettiği sürece müracaatları halinde ek 6. maddeye tabi sigortalı olabileceklerdir.

5510 sayılı Kanun’un ek 6. maddesine tabi sigortalı olabilmek için bir işveren yanında ay içinde 10 günden az çalışanların 'Sanatçı Olarak Kısmi Süreli Çalışanlara Ait Giriş Bildirgesi'nin işveren ile çalışanın bağlı olduğu meslek birliği veya sendika ya da Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın merkez veya taşra birimleri tarafından onaylanmış olması gerekmektedir" denildi.