Torba yasa tasarısı görüşmelerini devam ettirme kararı sonrası gündeme gelen formül, milyonlarca emekliye umut oldu. Bu formüle göre, emekli maaşlarının hesaplanmasında kullanılan güncelleme katsayısı ve aylık bağlama oranının 2000 yılı sonrası için teke düşürülmesi öngörülüyor. Buna ilaveten emekli maaşlarında bir alt sınır belirlenmesi de teklifler arasında bulunuyor.
Aylık bağlama oranlarının son dönemde düşürülmesi, emekli olmak için yaş bekleyenler için dezavantaj oluşturuyor. Gününü doldurmasına rağmen yaşını dolduracağı süreye kadar çalışmaya devam edenler, eğer düşük maaş alıyorlarsa, prim ödemeleri ilerideki emekli maaşlarının düşmesine yol açıyor.
ÜÇ AYRI ORAN KULLANILIYOR
2000 yılı öncesi ile Ocak 2000- Eylül 2008 arası ve Ekim 2008 sonrası için 3 ayrı aylık bağlama oranı ve emekli maaşı hesaplama parametresi bulunuyor. Her 3 dönemde de çalışması olan sigortalıların emekli maaşı hesaplaması ayrı ayrı yapılıyor. Son dönem çalışmalar daha düşük bağlama oranı ile çarpıldığından, maaşlarda da bir düşme yaşanıyor.
Bu farklı hesaplamaların özellikle 2000 yılı sonrası için teke düşürülmesi ve tek bir oran üzerinden yapılmasının bu kayıpları önleyeceği belirtiliyor. Böylece hem daha fazla prim ödeyen çalışan cezalandırılmamış olacak, hem de hak ettiği yüksek emekli maaşını alacak. Torba yasaya eklenmesi teklif edilen düzenleme, emeklilerin de daha fazla maaş almalarını da sağlayacak.
TOPLU SÖZLEŞME İSTEĞİ
Emeklilerin bir diğer isteği ise toplu sözleşmeden yararlanmak. Şu anda sadece memur emeklilerine tanınan toplu sözleşme hakkının, SSK ve Bağ-Kur emeklileri için de tanınması bekleniyor. Bu sağlandığında emeklilere yapılacak zam oranı, sadece memur emeklileri için değil, bütün emekliler için geçerli olacak. Böylece
SSK ve Bağ-kur'lular enflasyon oranını beklemek yerine, toplu sözleşmede ortaya çıkacak zam oranını maaşlarında görebilecek.