SGK'dan çapraz sorgu

Turkiye-Rehberi.Net Pinterest Turkiye-Rehberi.Net WhatsApp Turkiye-Rehberi.Net Facebook Turkiye-Rehberi.Net Twitter Turkiye-Rehberi.Net LinkedIn Turkiye-Rehberi.Net Çıktı Al Turkiye-Rehberi.Net Gmail Turkiye-Rehberi.Net Email Gönder
26 milyar liralık operasyon! Her çalışanın ağzını yoklayacak! Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Fatih Acar, binlerce meslek kodunu tek tek elden geçirmek suretiyle, hangi meslek gruplarının, ne kadar ücret beyan etmesi gerektiği ile ilgili bir çalışma başlatacaklarını duyurdu. Amaçlarının ne ücret veriliyorsa bu ücretin beyan edilmesi olduğunu kaydeden Acar, "Siz beyan etmezseniz biz bu çalışmaları yapıyoruz." dedi.
SGK Başkanı Acar, Sosyal Güvenlik Haftası dolayısı ile düzenlediği basın toplantısında 2012 yılına ilişkin projeleri de paylaştı.

Meslek grupları için meslek kodları geliştirilerek ücret yönünden kayıt dışılığın önüne geçilmesi projesine değinen Acar, "2012 yılında kayıt dışı ile mücadele stratejimiz içerisinde yapacağımız en önemli kararlardan biri budur. 2008 yılında bize asgari ücret üzerinden prim matrahını bildirenlerin oranı yüzde 61 idi. Şu anda bu oran yaptığımız çalışmalar ile yüzde 41'lere kadar gerilemiştir. Ama biz bunun yeterli olduğunu düşünmüyoruz. Bu oranları çok daha aşağıya çekmemiz lazım." diye konuştu.

Türkiye'de yüzde 41 oranında asgari ücretten prim matrahının beyan ediliyor olmasının bu alanda yapılacak çalışmaların önemine işaret ettiğini belirten Acar, şöyle devam etti:

"Biz hesaplamalarımızda kayıt dışı alanı kayıt altına aldığımızda 26 milyar TL civarında bir kaynağın SGK'na geleceğinin hesabını yaptık. Meslek grupları için meslek kodları geliştirilerek yapılacak çalışmanın esası da şudur: Bizdeki olan binlerce meslek kodunu tek tek elden geçirmek suretiyle, hangi meslek gruplarının, ne kadar ücret beyan etmesi gerektiği ile ilgili bir çalışma başlatacağız.

Yani bir iş yerinde doktorla çalışan hizmetli aynı maaşı alıyorsa biz bunun olmayacağını ortaya koyacağız. Bir iş yerinde mühendis ile orada asgari ücretle çalışan bir işçi aynı ücretten gösteriliyorsa bunun önüne geçmiş olacağız. Mesela, bir iş yerinde beş tane aşçı var, bir tane aşçıbaşı var. Aşçı ile aşçıbaşının ücreti aynı olmayacağına göre biz bunları farklılaştırmış olacağız. Yani tüm meslek kodlarını tek tek elden geçirmek suretiyle buradaki kayıt dışılığı 2012 sonu itibariyle önemli ölçüde önleyeceğimizi ifade edebilirim."

LÜTFEN KENDİNİZİ ÇEK EDİN

Konuyla ilgili bir soru üzerine Acar, "İşverenlerden vermedikleri bir ücretin primini almak gibi bir sonuç doğuracak işlem olmaz. Biz bunun olması gerekeni ortaya koyacağız. Bazı meslek grupları açısından bu kesindir. Bazıları açısından izah edilebilir konular varsa onları tabii ki kurum olarak dikkate alacağız. Bir öğretmen ya da bir mühendis almadığı bir ücretten de şu kadar prim alırız diye bir mantık olmaz." dedi.

Türkiye'deki bir sıkıntıyı ortadan kaldırmaya çalıştıklarını dile getiren Acar, "81 ilde bunları işverenlerimize, mali müşavirlere anlatıyoruz. Niye anlatıyoruz? Biz bu çalışmayı yapıyoruz, lütfen sizler bizim yapacağımız çalışmadan önce kendi durumunuzu bir çek edin ne ücret ödüyorsanız onları beyan edin mesajı veriyoruz." dedi.

CHA