Son günlerde birçok okurumuzdan hamilelikle ilgili ilaçlardan katkı payı ya da muayene parası alınıp alınmayacağı soruları geliyor.
Eskiden, SSK döneminde ‘hamilelik’ ya da ‘analık’ halinde, reçetelerde hamilelik veya gebelik ibaresinin bulunması şartıyla ilaçlardan katılım payı alınmıyordu. Analık nedeniyle ‘Gebelik muayenesinin yaptırılması ve gerekli sağlık yardımlarının sağlanması’, ‘Doğumda gerekli sağlık yardımlarının sağlanması’, ‘Emzirme yardımı parası verilmesi’ ve ‘Analık hali sebebiyle gerekirse yurtiçinde başka bir yere gönderilmesi’ yardımlarından ücretsiz olarak yararlanılıyordu.
Ancak 5510 sayılı Kanunla birlikte doğum ve analık yardımlarında bazı değişiklikler yapıldı. Bu değişikliklerden sonra analık ve doğum yardımlarında değişiklikler oldu.
Doğum yardımları
Analık hali, sigortalı kadının veya sigortalı erkeğin sigortalı olmayan eşinin, kendi çalışmalarından dolayı gelir veya aylık alan kadının ya da gelir veya aylık alan erkeğin sigortalı olmayan eşinin gebeliğinin başladığı tarihten itibaren doğumdan sonraki ilk sekiz haftalık, çoğul gebelik halinde ise ilk on haftalık süreye kadar olan gebelik ve analık hali ile ilgili rahatsızlık ve özürlülük halleri olarak tanımlanmış.
Sigortalı kadına, analık hallerine bağlı olarak günlük geçici iş göremezlik ödeneği veriliyor. Geçici iş göremezlik ödeneği hekimin vereceği istirahata bağlı olarak doğumdan önceki ve sonraki 8 haftalık sürede, çoğul gebelik halinde doğumdan önceki 8 haftalık süreye 2 haftalık süre ilave edilerek çalışmadığı her gün için ödeniyor. Geçici iş göremezlik ödeneği ödenebilmesi için;
- İstirahatın başladığı tarihte sigortalılık niteliğinin sona ermemesi,
- Doğumdan önceki 1 yıl içinde en az 90 gün kısa vadeli sigorta primi bildirilmiş olması,
- Bu süre içinde işyerinde çalışmamış olması,
- Doğum olayının gerçekleşmiş olması
gerekiyor. SGK gebelik ve analık hali durumlarında SSK döneminden farklı olarak artık;
a- Katılım payı alıyor,
b- İlave ücret alınıyor,
c- Ayakta tedavide sağlanan ilaçlar için ilaç bedelinin Kurumdan gelir ve aylık alanlar ile bakmakla yükümlü oldukları kişiler için % 10’u, diğer kişiler için % 20’si oranında katılım payı alınır.
Yine, yeni dönemde eczaneler 25 kuruş reçete bedeli adı altında da bir ücret alacaklar.
İlave ücret ise hastanenin branş sayısı, kapasitesi vb kriterlere göre % 30 ila % 70 aralığında alınıyor. Her hastane herkesin görebileceği bir yere ilave ücreti oranını gösterir yazıyı asmak zorunda.
Muayene katılım payı
Sağlık hizmeti sunucularında yapılan hekim muayenesi nedeniyle uygulanacak katılım payı tutarları;
- Birinci basamak sağlık kuruluşları muayenelerinde 2 TL,
- İkinci ve üçüncü basamak resmi sağlık kurumlarında 8 TL,
- Özel sağlık kurumlarında 15 TL olarak uygulanıyor. SGK’nın hamilelik veya gebelik halinde eskiden SSK döneminde olduğu gibi, muayene parası ve ilaç katılım payı almaması gerekiyor.
Bu özellikle sağlıklı nesiller yetişmesi açısından dikkate alındığında konu daha bir önem kazanıyor.
Copyright Türkiye Rehberi 2006 - 2025. Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik Politikası | Feragatname