SGK'ya Fazla Fatura Çıkaran Hastanelere Karşı Çözüm

Turkiye-Rehberi.Net Pinterest Turkiye-Rehberi.Net WhatsApp Turkiye-Rehberi.Net Facebook Turkiye-Rehberi.Net Twitter Turkiye-Rehberi.Net LinkedIn Turkiye-Rehberi.Net Çıktı Al Turkiye-Rehberi.Net Gmail Turkiye-Rehberi.Net Email Gönder
Sahte muayene ve tetkiklere, SGK'ya fazla fatura çıkaran hastanelere karşı çözüm . Özel hastanelerde tedavi olacak vatandaşlar, bundan böyle el izi bırakacak. Amaç, özel hastanelerin sahte muayene raporu düzenleyip devletten haksız para almasını önlemek.
Özel hastanelerde tedavi olacak vatandaşlar, bundan böyle el izi bırakacak. Amaç, özel hastanelerin sahte muayene raporu düzenleyip devletten haksız para almasını önlemek. Sağlık Bakanlığı ve SGK, özel hastanelerin sahte muayene raporları düzenleyerek haksız kazanç sağlamasının önüne geçmek için kolları sıvadı. İstanbul'da ve Güneydoğu'da birçok özel hastanenin, sık aralıklarla aynı hastaları muayene ettiğine ilişkin belge düzenleyerek yüklü miktarda ücret talep etmesi üzerine hükümet harekete geçti. PİLOT UYGULAMA ANKARA'DA Sağlık Bakanı Recep Akdağ başkanlığında yapılan toplantılarda, muayeneye gelen hastaların sağ eldeki parmakların tamamını ve avuç içlerini de kapsayan el izlerinin alınıp anında MEDULA sistemi üzerinden Ankara'ya geçilmesini sağlayan altyapının kurulması durumunda suiistimalin önlenebileceğine karar verildi. Sağlık Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), uygulamayı pilot olarak Keçiören Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nden başlattı. Bir haftadır devam eden uygulama ile hastaların el izleri MEDULA sistemiyle merkeze iletiliyor. Sistem, aynı kişinin kısa süre içinde aynı mazeretle muayene olup olmadığına bakıyor. İstatistikler "suiistimal var" belirtisi vermiyorsa, tedaviye vize veriliyor.

Uygulamayı HABERTÜRK'e anlatan bakanlık yetkilileri, "İstanbul'da ve Güneydoğu'da birçok hastanede, aynı kişinin defalarca tedavi edildiğine ilişkin veriler var. Suiistimali önlemek için böyle bir yöntemi geliştirdik. Pilot uygulamanın ilk aşaması sorunsuz devam ediyor.

ACİL SERVİSLERDE DE UYGULANACAK

Bazı özel hastaneler, TC kimlik numarasını bildikleri bir vatandaşın adını kullanarak, kâğıt üzerinde o kişiyi kısa aralıklarla defalarca muayene etmiş gibi evrak düzenliyordu. Devlet, milyonlarca lira zarara uğratılıyordu" diye konuştu. Sistemin uygulamasından sorumlu olan Sosyal Güvenlik Kurumu, sistemi acil servislere de taşımak için kolları sıvadı. "Aynı suiistimal yöntemini bu kez de acil servisler üzerinden kullanacaklar. Hayali acil hasta girişi yapılmasını önlememiz gerekiyor" diyen yetkililer, "Acil servislerde tedavi izni için doktor inisiyatifi öne çıkacak ve acil müdahale sonrası ayrıntılı tetkik ve tedavi için MEDULA üzerinden izin istenecek" bilgisini verdi.

NAYLON TEDAVİNİN AYLIK ZARARI 50 MİLYON TL

Sağlık Bakanlığı'ndaki otomasyon sistemi MEDULA üzerinden kurulacak sistemin maliyetinin oldukça düşük olduğuna dikkat çeken yetkililer, "Tüm özel hastaneler en az 1 tane el izi tarama cihazı satın alıp, MEDULA'ya bağlayacak. Sistemin devlete maliyeti neredeyse sıfır. Buna karşın, mevcut uygulamada devletin kaybı aylık 50 milyon TL'yi bulabiliyor. Yaptığımız incelemelere göre bazı vatandaşların TC kimlik numarasını kullanan bazı özel hastaneler, sık aralıklarla pahalı tetkikleri uyguluyorlar. Ama bundan böyle bu suiistimalin önüne geçeceğiz" dedi.

NEDEN PARMAK İZİ DEĞİL?

Yetkililer, parmak izinin bir kez alındıktan sonra MEDULA sistemine kolaylıkla girilebileceğini gördüklerini belirterek, "El izi alınmadığı takdirde, sistemi uygulamamamızın bir anlamı olmayacaktı. Zira, şimdiki gibi vatandaşın TC kimlik numarasını girmekle bir kez aldığı parmak izini saklayıp tekrar tekrar girmiş olmak arasında değişen bir şey olmayacaktı" dediler.

İlgili Linkler