Fırat açıklamasında, “Alo 170 ihbar hattı olarak bilinen Çalışma Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na ait bu hattın adı iletişim ve bilgilendirme hattı olarak değiştirildi. Bu hattın bulunduğu merkezde uzman kişiler görev alıyor. Alo 170 iletişim merkezinde sadece ihbarlar değerlendirilmiyor, bilgilendirme işlemleri de yapılıyor.
Yani Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın yürüttüğü tüm iş ve işlemlerle ilgili yönetilen sorulara ya da istenilen bilgilere cevap veriliyor. Bu sorulara maille ya da telefonla cevap veriliyor. Bu arada çalıştığı halde sigortalı gösterilmeyen işçilerin durumlarıyla alakalı da ihbarlar geliyor.” dedi.
Kırşehir’de aylık ortalama 20 civarında ihbar geldiğini bilgisini Verne Fırat, “Bu ihbarları 48 saat içerisinde değerlendirmeye alıyoruz. Denetmenler bizzat ihbarda sözü geçen işyerine gitmek suretiyle işçilerin kayıtlarında ve fiili durumlarının tespiti yapılıyor. Müfettişler, ihbarda bulunan işçinin çalışıp çalışmadığını, çalışıyorsa ücretinin ne kadar olduğunu veya banka aracılığı ile ne kadar ücret ödendiğini, ödenen ücretle pirime tabii gösterilen ücretin doğruluğunu inceleyerek rapor haline getiriyorlar.” şeklinde konuştu.
Fırat, “Biz de işvereni uyararak 15 gün içerisinde tescillerini yaptırmalarını istiyoruz. Eğer verilen süre içerisinde tescilleri yapılmamışsa işverene cezai işlem uygulanıyor. Bu da arzu etmediğimiz bir durum. Tabi ki bizim esas amacımız para cezası uygulamak değil, kayıt dışı istihdamı önlemek, dileğimiz işverenlerin bu konuda duyarlı olmalarıdır.” ifadelerini kullandı.