SGK kayıp kaçağın peşine düştü. Birçok konuda Türkiye ye örnek olan Bursa ne yazık ki bazı alanlarda da kötü görüntü vermeye başladı. Bu kötü tablolardan birisini Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe geçtiğimiz gün açıklamıştı.
Altepe’nin söylediğine göre, 16 büyükşehir belediyesi arasında kamu gelirleri hariç kişi başı geliri bakımından 6.sırada yer alıyor olmamızdı.
İkinci bir olumsuz tablo kayıt dışı ekonomide göze çarpıyor.
Bursa’nın kayıt dışı karnesini de SGK İl Müdürü Mükremin İspirli ortaya koydu.
Sayın İspirli bir yanına SGK Bursa il müdür yardımcılarını öbür yanına da SGK il müdürlüğünde görevli müfettişleri alarak kalabalık bir ekiple kurum binasında düzenlediği basın toplantısında SGK’nın faaliyetlerine ilişkin bilgi aktardı.
SGK Başmüfettişi Beyazıt Ablay da Sosyal Güvenlik Reformu sonrası uygulamalara ilişkin bilgi verdi.
Eskiden 4 çalışan bir emekliye bakarken şimdi 1,8 yani iki çalışan bir emekliye bakıyor.
Kısaca bu vahim bir tablodur, sürdürülebilir değildir.
SGK’nın hedefi 6 çalışanın bir emekliye bakar hale getirilmesi. Bunun içinde yeterli kapasitenin bulunduğunu iddia etti.
Bana göre kayıt dışı ikiye ayrılıyor biri sistem içindeki kayıt dışılık. ikincisi sisteme dahil olmamış yani merdiven altı çalışanların oluşturduğu kayıt dışılık
Sistemin içindeki kayıt dışılık ücretlerin tam gösterilmemesi primlerin tam ödenmemesi…
Ama bana göre birde sistemin kendi içindeki kayıt dışılık var.
SGK dışarıda kayıt dışılığa odaklanmalı buna katılıyorum. Ama SGK bünyesinde cirit atan fareleri de ortaya çıkarmak lazım.
Daha öncede yazmıştım bir kadın eşinden boşanıp başka biriyle nikahsız yaşadığı takdirde şikayet edildiğinde kurum gereğini yapıyor ama bir başka kadın merhum babasının maaşını ve merhum eşinin maaşını alarak bir başkasıyla nihkahsız yaşıyorsa siz bunu şikayet etseniz bile özel yaşama giriyor diye bir şey yapılamıyor.
Bir ayrıntı daha vereyim maaş bağlanan kurum farklıysa bir şey yapılamıyormuş
Yani kurumun bu konuda yapabileceği bir şey yokmuş.
Yani SGK’nın kendi içindeki kayıp kaçağı önlemesi anlatıldığına göre imkansız.
O zaman siz içinizdeki SGK farelerini ayıklayamadığınız taktirde bu işin üstesinden nasıl gelebileceksiniz onu da bilemiyorum
Neyse bir başka konuda şu
Türkiye genelinde kayıt dışı oranı yüzde 40 dolayında. Bu Türkiye’nin ayıbıdır. Bu sistemin çürümüşlüğünün bir göstergesidir.
Bursa’da tablo vahim
SGK İl Müdürü İspirli Bursa da bu oranın daha fazla olduğunu belirtiyor. Demekki Bursa’da kayıt dışı oranı belki de yüzde 50 civarında. İşte bu da Bursa’nın ayıbıdır.
SGK İl Müdürlüğü harekete geçerek kayıp kaçağı azaltmanın yollarını arıyor…
Bu bağlamda artık denetimleri SGK sektörel bazda yapacak.
Bu yıl denetim yapılacak sektörler de yemek sanayicileri ve oteller olarak belirlenmiş.
Yani topun ağzındaki sektörler yemek sanayicileri ve oteller…
Benim de kayıt dışı işçi çalıştıran ve çalışanlara da bir çift sözüm var
Ey kayıt dışı çalıştıranlar unutmayın ki kayıt dışı çalıştırmanın maliyeti daha fazla olabiliyor.
Allah muhafaza bir iş kazası veya bir sağlık problemi yaşandığında bunun bedeli gerçekten çok ağır.
O nedenle kayıt dışından uzak durmanızı salık veriyorum…
Kayıt dışı çalışanlara da şunu söylüyorum; şimdi maaş bağlanma sistemi değişti maaşlar artık ödenen prim miktarına göre bağlanıyor. Kendi geleceğinizi kendi ellerinizle tehlikeye atmış olmayın…
Kayıt içindeki kayıp kaçakların önlenmesi bakımından yapılan denetimler belki bir işe yarayabilir ama bana göre, asıl yapılması gereken tamamen kayıt dışı olanların yani merdiven altında faaliyet gösterenlerin kayıt altına alınması, sistem içine dahil edilmesidir.
Peki denetim personeli yeterli mi?
İspirli’ye bu da soruldu.
İspirli de, şu anda bir denetim görevlisinin elinde 400 dosya bulunduğunu kaydederken, mevcut kadronun yetersiz kaldığını anlattı.
Gelelim gelir testine
Bana göre gelir testi bursa da sınıfta kaldı.
Çünkü Söylendiğine göre Bursa’da gelir testi yaptırması gereken 101 bin kişi bulunurken bunun ancak 20 bin kişisi yaptırmış… Gelir testinin iyi tarafı yeşil kart kalpazanlarının önüne geçecek olmasıdır.
Copyright Türkiye Rehberi 2006 - 2025. Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik Politikası | Feragatname