Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Fatih Acar, İstanbul'daki yangında hayatını kaybeden 11 işçinin tamamının sigortalı olduğunu söyledi. Acar, iki kişinin yangından sonra sigortalandığını doğruladı.
SGK Başkanı Fatih Acar, Esenyurt'taki yangında hayatını kaybeden işçilerden Sevdin Özen ile Çetin Coşkun'un sigortalı işe giriş bildirgelerinin, e-bildirge sistemi üzerinden, kazanın olduğu 11 Mart'ta 22.43 ve 22.51 saatlerinde yapıldığının tespit edildiğini belirtti. Yangın da 21.00 sıralarında çıkmıştı.
Acar, İstanbul Esenyurt'ta inşaat şantiyesinde 11 Mart'ta meydana gelen ve 11 işçinin hayatını kaybettiği yangına ilişkin açıklamalarda bulundu.
Ölen işçilerden Sevdin Özen (28) ile Çetin Coşkun'un (42) sigorta kayıtlarının, öldükleri gün yapıldığına ilişkin haberler yer aldığını ifade eden Acar, “İş kazasında hayatını kaybeden işçiler Sevdin Özen ile Çetin Coşkun'un sigortalı işe giriş bildirgeleri e-bildirge sistemi üzerinden kazanın olduğu tarih olan 11 Mart'ta 22.43 ve 22.51 saatlerinde yapıldığı tespit edilmiştir” dedi.
5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun 8. maddesine göre, inşaat, balıkçılık ve tarım işyerlerinde işe başlatılacak sigortalıların kuruma bildirilme süresinin en geç çalışmaya başlatıldığı gün olduğuna dikkati çeken Acar, diğer işyerlerinde çalışanların en az bir gün önceden SGK'ya bildirilmesinin zorunluluğuna işaret etti.
Acar, şunları kaydetti:
“Söz konusu kanun maddesinde belirtildiği üzere inşaat işyerlerinde çalışan işçilerin sigortalı işe girişlerinin çalışmaya başladıkları gün içinde saat 23.59'a kadar e-bildirge sistemiyle SGK'ya elektronik ortamda bildirilmesiyle mümkündür. Bu sebeple söz konusu işçiler eğer inşaatta çalışmaya kazanın olduğu gün başlamışlarsa bu şekilde bildirilmelerinde herhangi bir sakınca bulunmamaktadır.
Bununla birlikte söz konusu yangınla ilgili SGK müfettişlerince yürütülen iş kazası soruşturmasında, işçilerin kaza gününden daha evvel çalışmaya başladıklarının tespit edilmesi halinde işçilerin sigorta işe giriş tarihleri tespit edilecek tarihe doğru geriye çekilecek ve işveren hakkında sigorta işe giriş bildirgesinin geç verilmesinden dolayı 5510 sayılı kanunun 102. maddesinin (a) fıkrası gereği sigortalı başına 2 asgari ücret idari para cezası uygulanacak.
Ayrıca, 5510 sayılı kanunun 23. maddesi gereği sigortalı çalıştırmaya başlandığının süresi içinde sigortalı işe giriş bildirgesiyle kuruma bildirilmemesinin tespiti halinde bildirgenin sonradan verildiği tarihten önce meydana gelen iş kazası hali sonucu ilgililerin gelir ve ödenekleri SGK'ca ödenip ve SGK'ca yapılan ve ileride yapılması gerekli olan her türlü masrafların tutarı ile gelir bağlanırsa bu gelirin başladığı tarihteki peşin sermaye değeri tutarı işverenin kusurlu olup olmadığına bakılmaksızın işverene ayrıca ödettirilecektir.”
Esenyurt'taki iş kazasında vefat eden işçilerden 8'inin hak sahiplerine 5 yıl sigortalılık ve 900 gün prim günü şartı sağladığı için ölüm aylığı bağlanacağını belirten Acar, “Bekar olan 3 işçinin anne ve babasının muhtaçlık durumu tespit edilirse sadece iş kazasından dolayı ölüm geliri bağlanacaktır. Muhtaçlık sınırı asgari ücretin neti olan 635 liradır” dedi.
Copyright Türkiye Rehberi 2006 - 2025. Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik Politikası | Feragatname