Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Fatih Acar, TRT Anadolu’da yayınlanan Alın Teri programına konuk oldu. Başkan Acar programda Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof Dr. Cem Kılıç’ın sorularını yanıtladı.
Programın başında 14-20 Mayıs tarihlerinde kutlanacak olan Sosyal Güvenlik Haftası etkinliklerine değinen Başkan Acar, Merkezde ve taşrada çeşitli etkinlikler düzenleneceğini hatırlattı. İlköğretim çağındaki çocuklarda sosyal güvenlik bilincinin erken yaşlarda oluşmasını sağlamak amacıyla "Güven ve Yarışçı Çocuklar" adlı çizgi film ve hikaye kitabı hazırlattıklarını ifade eden Acar bunları yaklaşık 1,5 milyon öğrenciye ulaştırmayı planladıklarını söyledi. SGK haftası dolayısıyla yüksek prim ödeyen 81 ildeki tüm işverenlere teşekkür plaketi verileceğini de belirten Acar, Sivil Toplum Kuruluşlarının da ziyaret edileceğini açıkladı.
Acar: Eylem planımız dahilinde 2012 yılında 327 eylemimiz var
SGK'nın Türkiye'nin en önemli kurumu olduğunu ifade eden Acar, "Merkezi yönetimbütçesinin %40'ından fazlasını yöneten bir kurumuz, bu kurumu yönetmek ağır bir sorumluluk, yapılan tüm işlemlerin planlı ve programlı olması gerekiyor. Her zaman eylem planlarıyla hareket ettik. 2012 yılında 327 eylemimiz var. Bütün birimlerimiz ne yapacak her şey belli. Eylem planlarını takip ediyoruz. Bu eylem planları 2008 den bu yana nasıl hareket edeceğimizin yol haritasını ortaya koyuyor. 2012 yılında teknolojik altyapısını tamamlamış, hizmet binalarındaki konseptleri değiştirmiş, yepyeni bir sosyal güvenlik kurumunu oluşturmak için çalışmalarımız devam ediyor." diye konuştu.
Birkaç yıl içinde herkesin teknolojiyi kullanarak istediği bilgiye ulaşabileceği bir altyapı oluşturmaya çalıştıklarını belirten Acar, "Önemli projelerimiz var, bunlardan birisi arşiv yönetim sistemi, kurumda 30 yılın birikmiş arşivi var, bütün yasal evrakları 2 yıl içinde dijital ortama aktaracağız. Hasanoğlan'da 21 dönüm arazi üzerine Türkiye'nin en büyük dijital arşiv merkezini kuruyoruz ve bir yıl içerisinde tamamlanacak." dedi. Bir diğer projelerinin sosyal güvenlik entegrasyon projesi olduğunu dile getiren Acar, bu projenin de 2-3 yıl içinde bitirileceğini söyledi.
Üç ayrı kurumun birleştiğine dikkat çeken Acar, "Tüm yazılımlar eski sisteme göre yapılmış, biz bunları tek yazılım haline getiriyoruz. 200 kişilik bir ekiple, bu projeyi hayata geçireceğiz. Bunun faydası üç ayrı sistemin birbiri ile entegre olan yepyeni bir sistem olması. diye konuştu.
Acar: Nüfusumuz yaşlanıyor, önlemini şimdiden almalıyız
Hedeflerinin, bu projeler sonunda emekli olacak bir vatandaşın başvurusundan itibaren üç gün içinde tüm işlemlerinin bitirilerek, maaşının bağlanması olduğunu söyleyen Acar, "Bu reform boşuna yapılmadı, 30-40 yıl sonrası düşünülerek yapıldı. Nüfusumuz yaşlanıyor, şu an ortalama yaşam ömrü, kadınlarda 76 erkeklerde 71, otuz yıl sonra ortalama yaşam ömrü 83'e çıkacak. Daha yaşlı bir nüfusla karşı karşıya kalacağız. Böyle bir portföyle karşı karşıya kalacağımız için bunun önlemini şimdiden almamız gerekiyor. Geçmişteki yanlış uygulamalar, bu reformu zorunlu hale getirmiştir." dedi.
Acar: Sağlık sisteminde Avrupa'dan daha ilerideyiz
Türkiye'nin sağlık sisteminde, Avrupa'nın bir çok ülkesinden ileride olduğunu ifade eden Acar, "Geçen hafta Danimarka'daydım, orada Türk vatandaşlarımızla bir araya geldik, bir vatandaşımız 2 aydır MR filmi çektiremediğinden yakındı, oysaki Türkiye'de istediğiniz sağlık kurumunda MR çektirebilirsiniz. Ayrıca sağlık teminat paketleri ülkemizde Avrupa'ya göre daha geniş, ödeme kapsamına aldığımız tedavi yöntemleri daha geniş. Biz her şeyi ödüyoruz. Tüp bebek tedavisini bile ödüyoruz". diye konuştu.
Acar: Vatandaşlarımız için en önemli hizmet neyse vereceğiz
Son 10 yıllık döneme bakıldığında 2002 yılında 10 milyar TL olan sağlık harcamalarının
2012 ye gelindiğinde 45 milyar liraya çıktığına dikkati çeken Kurum Başkanı Fatih Acar, bu artışta sağlıktaki yeni açılımlarında katkısı olduğunu ifade ederek, ortalama muayene sayısının 2002 yılında iki iken, 2012 yılında 8'e yükseldiğini, sağlıktan yararlanmanın önündeki engellerin kaldırılması sonucu vatandaşların rahat bir şekilde hastanelere gittiğini açıkladı. "Vatandaşlarımız için en önemli hizmet neyse vereceğiz. Bu konuda yaşanan suistimallerin de ortadan kaldırılması gerekiyor. Bu konuda iki önemli çalışmamız var.
Bunlardan birisi avuç içi damar izi uygulamasıdır. 1 Temmuz itibariyle tüm özel hastanelerde uygulanmaya başlanacak. Dünya genelinde yapılan araştırmalara göre, bu uygulama suistimallerin önlenmesinde en etkili uygulamadır" diye konuşan Acar, "Son 15-20 yıllık sürede sosyal güvenlik açıkları GSMH'nın %1'lerinde iken bu oran %5'lere kadar çıkmıştı. %3'ler oranı makul orandır. Bu oran sürekli artan bir trend izleyince mecburen önlem almamız gerekti. Aktif pasif oranı şu an Türkiye'de 1.90'larda. Finansal açıdan ciddi sıkıntılarımız vardı. Sosyal güvenlik reformunu yapmamız gerekiyordu" dedi.
Acar: Kayıt dışılığı azalttık, Sosyal Güvenlik Reformunun bu azalışta önemli payı var
Kayıt dışı konusunun çok önemli olduğunu ifade eden Acar, kısa, orta ve uzun vadede
eylem planlarının olduğunu, yapılan araştırmalarda kayıt dışılığın son 5 yılda %45'lerden %40'lara gerilediğini ve sosyal güvenlik reformunun bu azalmada önemli payı olduğuna dikkat çekti. 2008 yılından bu yana 1 milyon 100 bin kişi ve 80 bin işyerini kayıt altına aldıklarını söyleyen Acar, "2012 yılında meslek kodu uygulamasına geçiyoruz. Özellikle işverenlerin mağdur duruma düşmemeleri için bütün Sanayi Odaları, Esnaf odaları ve Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavir Odalarında 70 kişilik eğitici ekibimizle kayıt dışı ile mücadelede stratejimizi anlattığımız bir seferberlik başlattık." diye konuştu.
SGK'nın Türkiye'nin en önemli kurumu olduğunu söyleyen Acar, "Bütün amacımız vatandaşlarımıza kaliteli hizmet sunabilmektir, eski zihniyetin ortadan kalkacağı, teknik anlamda vatandaşımıza istediği hizmeti ulaştırabilen bir sosyal güvenlik kurumunu oluşturmaya çalışıyoruz." dedi.
Copyright Türkiye Rehberi 2006 - 2025. Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik Politikası | Feragatname