SGK Başkanı Fatih Acar, "Türkiye'de bireyin katkı payını bir miktar daha artıracağımız uygulamaları önümüzdeki süreçte devreye koyacağız. SGK Başkanı Fatih Acar, "Türkiye'de bireyin katkı payını bir miktar daha artıracağımız uygulamaları önümüzdeki süreçte devreye koyacağız. Özel ve tamamlayıcı sağlık sigortasını biraz daha işin içine çekeceğiz." dedi.
SGK Başkanı Fatih Acar, Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği (AİFD) tarafından hazırlanan 'Türkiye İlaç Sektörü Vizyon 2023 Raporu' tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada kamu sağlık harcamalarında 2002 ve 2011 yılı kıyaslandığında reel olarak yüzde 99'luk, ilaç açısından da yüzde 33'lük bir artışı yaşandığını belirtti. Türkiye'nin kişi başı doktora müracaat sayısında OECD ortalamalarının üzerinde olduğunu söyleyen Acar, "Bunu da tartışmamız gerekir. Bu kadar genç bir nüfusa rağmen biz doktora neden fazla gidiyoruz. Bunu da bir soru işareti olarak değerlendirmenin faydalı olacağını ifade ediyorum." dedi.
Sağlık teminat paketini gözden geçireceklerini söyleyen Acar, "Bu teminat paketinin daha sürdürülebilir olması bakımından önümüzdeki süreçte bunu değerlendireceğiz. Birey katkı payı OECD ortalamaları yüzde 3.2 şu an Türkiye'de yüzde 1.5. Yani Türkiye'de bireyin katkı payını bir miktar daha artıracağımız uygulamaları önümüzdeki süreçte devreye koyacağız. Özel ve tamamlayıcı sağlık sigortasını biraz daha işin içine çekeceğiz." diye konuştu.
Türkiye'de ilaç konusunun her dönemde stratejik öneme sahip olduğunu söyleyen Acar, "Türkiye ilaca ne kadar ödeme yapmış, GSMH içinde bunun payı nedir? 2005'de 1.34, 2006'da 1.33, 2008'de 1.36, 2009'da 1.69. Yani 1.30-1.40 bandında giden bu oran, 2009'da 1.69'lara yükseldi. Biz bu nedenle global bütçe sürecini yaşamak zorunda kaldık. Ani bir sıçrama yapılmıştı." şeklinde konuştu.
Sadece iskonto artışları yaparak, ilaçta global bütçe sistemini sürdürmenin doğru olmadığını söyleyen Acar, "İskonto artışları dışında daha sağlam temelleri olan uygulamaları önümüzdeki süreçte hayata geçirmemiz gerekiyor." ifadesini kullandı.
Temel sorunlardan bir diğerinin de ilaçta israf olduğunu kaydeden Acar, "Bugün SGK olarak yaptığımız hesaplamalarda israf olarak gördüğümüz rakam yaklaşık 1 milyar lira. Biz bu israfı önleyebilirsek bu önlediğimiz rakamı yine sizlere vermiş olacağız. Bu israfın önlenmesi konusunda hep beraber çalışma yapmalıyız."
TÜRKİYE İLAÇ SEKTÖRÜ VİZYON 2023 RAPORU
Öte yandan Türkiye İlaç Sektörü Vizyon 2023 Raporu'nda, ilaç sektörü ile ilgili bazı tespit ve öngörüler yer alıyor. Buna göre, Türkiye ilaç sektörü pazar değeri açısından dünyada 16. sırada olmasına rağmen, ihracat hacmi ve klinik araştırma sayısı açısından 36. sırada yer alıyor. Yenilikçi ilaçlara dünya çapında yılda 120 milyar doları aşkın yatırım yapılıyor. Türkiye'de ise ilaç sektörünün yıllık Ar-Ge yatırımı 60 milyon dolar. 2011 yılında mevcut yerel üretim 5 milyar dolar iken raporda, 2023 yılında katma değeri daha yüksek, yenilikçi ve ileri teknoloji ürünlerin Türkiye'de üretilmesi ile 23.3 milyar dolarlık yerel ilaç üretimi, 8.1 milyar dolar ihracat öngörülüyor. CİHAN
Copyright Türkiye Rehberi 2006 - 2025. Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik Politikası | Feragatname