SGK gurbetçilere eziyete başladı

Turkiye-Rehberi.Net Pinterest Turkiye-Rehberi.Net WhatsApp Turkiye-Rehberi.Net Facebook Turkiye-Rehberi.Net Twitter Turkiye-Rehberi.Net LinkedIn Turkiye-Rehberi.Net Çıktı Al Turkiye-Rehberi.Net Gmail Turkiye-Rehberi.Net Email Gönder
Sosyal Güvenlik Kurumu tam düzeliyor artık yasalara uymaya başladı derken, bir yerden patlak veriyor. Yurtdışı borçlanması yapmak isteyen gurbetçilerden ikamet ve çalışma belgelerine ek olarak pasaport giriş çıkış belgeleri de istenmeye başladı.
Ali Bey 1971 yılından beridir aralıksız, Kuveyt'te çalıştım şimdi artık yaşlandım ve yurtdışı borçlanması yapmak istedim. Pasaportumun orijinali var. Çalışma belgem Kuveyt'teki Türk Konsolosluğu'ndan alınmış olarak var. Ancak, benden emniyetten alınmış pasaport giriş çıkış belgesi istediler. Emniyette ise sadece 1992 yılından sonraki giriş-çıkış kayıtları var ama ben 1971 yılından beridir hiç giriş-çıkış yapmadığım için kayıt alamıyorum. SGK şimdi beni borçlandırmıyor. İsmi saklı

Gurbetçilerimizden kadınlar yurtdışında geçen ikamet sürelerini veya çalışma sürelerini, erkekler ise sadece çalışma sürelerini borçlanabiliyor ve Türkiye'de SGK'dan emekli olabiliyorlar. Daha 2 ay öncesine kadar yurtdışındaki Türk konsolosluklarından getirilen ikamet belgeleri veya çalışma belgeleriyle yurtdışı borçlanma yapmakta sorun yaşamıyorlardı. Şimdi ise bu belgelere ek pasaport giriş çıkış belgelerini ilgili emniyet müdürlüklerinden istemeye başladılar.

EMNİYETTE 1992 YILINDAN SONRASI KAYITLI

Gurbetçi vatandaşın elinde tüm yasal belgeleri var, ama SGK son çıkardığı yasadışı genelgeyle bu belgelere ek olarak emniyet müdürlüklerinden alınmış, ülkeye giriş-çıkış kayıtlarıyla belgelerin uyuşmasını istiyor. Ancak, emniyet müdürlüklerinde vatandaşların sadece 1992 yılından sonraki giriş-çıkışları kayıtlı ama onlar da sağlıklı değil. Tam veriyi vermiyor. Bu sebeple de gurbetçilerin borçlanmalarını SGK reddetmeye başladı.

PİRE İÇİN YORGAN YAKILIR MI?

SGK yetkilileri diyor ki; "Bazı ülkelerden sahte belgeler geliyordu biz de engellemek için pasaport giriş çıkışlarıyla belgelerin doğruluğunu teyit etmek istediğimizden bu tür bir genelge yayınladık". Ancak, sosyal güvenlik sözleşmemiz olan ülkelerden gelenler için de sosyal güvenlik sözleşmesi olmayan ülkelerden gelenler için de aynı uygulamayı yaptıkları gibi yurtdışındaki Türk konsolosluklarını da (sahte belge üretme gibi) töhmet altında tuttuklarının farkında bile değiller.

Aslında yasal olmadığı halde, ellerinde yasal belgeleri olan vatandaşlara, ellerinde olmayan 1992 öncesindeki emniyet giriş-çıkış belgelerini getir demek deveye hendek atlatmaktan da beter. Bu işin sonu mahkemelerde biter ve yine SGK dava masrafları ile avukatlık vekalet ücretlerini ödeyeceği gibi klasik vatandaşa eziyet eden kurum haline dönmüş olur.

EMEKLİ, VAKIF ÜNİVERSİTESİNDE MAAŞLI ÇALIŞABİLİR

Doktor makine mühendisiyim. Aynı zamanda SSK emeklisiyim. Bir devlet üniversitesinde yardımcı doçent olarak öğretim üyesi olursam benden ne kadar Sosyal Güvenlik Destek Primi kesilir? Vakıf üniversitesinde çalışan öğretim üyeleri 4/A'lı çalışıyorlarmış. Aynı şekilde vakıf üniversitesinde yardımcı doçent olarak öğretim üyesi olursam sosyal Güvenlik Destek Primi kesintisi ne olacaktır? Dr. Aşikar Ateş-İzmir

Sayın okurum, SSK emeklisi olarak özel bir vakıf üniversitesine girerseniz 5510 ve 506 sayılı yasalar gereğince emekli maaşınızı aynen alırsınız. Üniversiteden aldığınız ücret üzerinden işvereniniz SGK'ya sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) öder. SGDP'nin yüzde 7.5 oranı kadar sizin ücretinizden kesilecek ve yüzde 23.5 kadar da işveren katkısı olacak. Ancak, devlet üniversitesinde işe girerseniz durum biraz farklı. Bu durumda 5335 sayılı Kanun'un 30'uncu maddesine tabi olacaksınız. Kadrolu öğretim üyesi olursanız emekli aylığınız kesilir ama ders ücreti karşılığı ders verirseniz emekli aylığınız kesilmez.

Kaynak : Ali Tezel BloombergHT