Ana-babasının sosyal güvencesi olmasa da 18 yaşından küçüklere SGK ile anlaşmalı hastanelerde bakılır ama gerek devlet gerek özel hastanelerde muayene için kendilerinden muayene ve reçete parası alınır...
Kanaltürk TV'de konuk olduğunuz NEŞTER programını fırsat buldukça takip ediyorum size danışmak istediğim bir konu var ve yardımlarınızı rica ediyorum. 0-18 yaş arasındaki çocuklar devlet hastanelerinde muayene parası ödüyorlar mı ya da tedavi sonrası ilaç alındığında eczanede ücret ödeniyor mu? Bildiğim kadarıyla ücretsiz muayene vardı ve ücret alınmıyordu bu konuda yardımlarınızı rica ediyorum. İsmi saklı
Sayın okurum, SGK üzerinden hastanelere gidebilmenin belli şartları vardır. Mesela, çalışan birisi hastaneye gittiğinde, o tarihten geriye doğru bir yıl içinde en az 30 günlük priminin olması gerekir. Buna da provizyon şartı denir. 5510 sayılı SS ve GSS Kanunu gereğince, 18 yaşından küçük olanların ana-babaları üzerinden sosyal güvencesi yoksa, gerek ana-babaları zorunlu genel sağlık sigortalı (GSS'li) yapılıp sağlık primleri ana-babadan alınarak ve gerekse de devlet üzerinden GSS'li yapılarak, SGK ile sözleşmesi olan hastanelerde muayene olmaları sağlanır. Ancak, 18 yaşından küçük de olsa birinci basamak resmi sağlık kurumları hariç olmak üzere ikinci ve üçüncü basamak özel-resmi tüm hastanelere gittiğinde, SGK muayene parası alır, reçete yazılmışsa reçete bedelini de alır.
Gazilere her şey bedavadır
Kıbrıs gazisiyim. İzmir'de anlaşmalı özel hastanelerde yatılı ameliyat dahi oldum. Otelcilik hizmeti dışında hiçbir bedel ödemedim. Ancak İstanbul Medicana Hastanesi'nde ayakta tedavi gördüğüm muayene ve her türlü tahlillerden ücretsiz yararlanıyorum. Fakat, yatılı ameliyat ve yatısız küçük müdahalelerden otelcilik hizmetleri dışında ameliyat ve müdahale parası talep edilmektedir. Muhasebe yetkilisiyle yaptığım görüşmeden aldığım yanıt, "Bizim sosyal güvenlik kurumu ile anlaşmamız ayakta tedavi içindir" oldu. Bu sebeple de benden ayakta yapılan küçük müdahaleden para talep edilmektedir. Sizden ricam, bu tür ayakta, yatakta tedavi anlaşması olabilir mi? Ayrıca İstanbul'da gazilere bakan özel anlaşmalı hastaneleri nereden öğrenebilirim.
Muharrem Ulaş
Sayın okurum, o hastanenin muhasebe yetkilisi amiyane tabirle sizi "yemiş". SGK ile sözleşmesi olan özel hastaneler "Biz sadece ayakta tedavide anlaşma yaptık" veya "Sadece yatakta tedavi de anlaşma yaptık" deme şansına sahip değildir. Kısa adı SUT olan Sağlık Uygulama Tebliği gereğince;
"Otelcilik hizmetleri ve istisnai sağlık hizmetleri hariç olmak üzere aşağıda belirtilen kişiler ile a, b ve c bentlerinde sayılan kişilerin bakmakla yükümlü olduğu kişilerden ilave ücret alınamaz.
a) 1005 sayılı Kanun hükümlerine göre şeref aylığı alan kişiler,
b) 2330 sayılı Kanun hükümlerine göre aylık alan kişiler,
c) Harp malullüğü aylığı alanlar ile 3713 sayılı (terör) Kanun kapsamında aylık alanlar,
ç) Tedavileri sonuçlanıncaya veya maluliyetleri kesinleşinceye kadar; 3713 sayılı Kanun'un 21'inci maddesinde sayılan (terör) olaylarına maruz kalmaları nedeniyle yaralananlar."
Siz de 1005 sayılı Kanuna göre gazilik aylığı aldığınızdan özel hastaneler sizden para isteyemez.
Alkışlar SGK'ya
Haberi gazetelerden okumuşsunuzdur, SGK, akılcı ilaç kullanımından obeziteye kadar pek çok konuda bilgi sunan ''Sağlıklı Yaşam Bilgileri'' kitapçığı hazırladı. Kitabın en ilgi çekici konusu da röntgen konusunda. Her dost toplantısında anlatırım, Check-up yaptıracağım diye hastaneye gidip birkaç ay sonra kansere yakalanan çok tanıdığım oldu. Zira, sadece bir akciğer grafisi çektirmek bile kansere yakalanma riskini çokça artırmaktadır. Kitapçıkta bu konuyu da çok güzel tarif etmişler. "Sadece bir tomografi taraması sonucu 14-21 miligray radyasyon alındığına" dikkat çekilerek, bu dozun Japonya'ya atılan atom bombalarının 2.5 kilometre uzağında yaşayan insanların aldığı doza eşdeğer olduğu belirtiliyor.
Copyright Türkiye Rehberi 2006 - 2024. Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik Politikası | Feragatname