SGK Kanser İlacının Fiyatını Düşürünce İthalat Durdu

Turkiye-Rehberi.Net Pinterest Turkiye-Rehberi.Net WhatsApp Turkiye-Rehberi.Net Facebook Turkiye-Rehberi.Net Twitter Turkiye-Rehberi.Net LinkedIn Turkiye-Rehberi.Net Çıktı Al Turkiye-Rehberi.Net Gmail Turkiye-Rehberi.Net Email Gönder
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK)'nun ilaç bütçesini düşürmek amacıyla geçen kasım ayında ilaç fiyatlarında indirim yapması, kanser hastalarını karaborsacıların hedefi haline getirdi.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK)'nun ilaç bütçesini düşürmek amacıyla geçen kasım ayında ilaç fiyatlarında indirim yapması, kanser hastalarını karaborsacıların hedefi haline getirdi. Kurumun piyasa fiyatı 31.32 TL olan hastalığı tedavi edici Bleomisin (Bleocin)’inin fiyatını 17 TL’ye indirmesiyle firmalar, zarar ettikleri gerekçesiyle sözkonusu ilacı ithal etmekten vazgeçti.
İthalatın durması üzerine piyasada ilaç kalmayınca karaborsacılar harekete geçti. Bavul ticaretiyle kaçak yollardan yurda sokulan Bleomisin’i şimdi hastalara 300 TL’den satılmaya başlandı. Konuyla ilgili açıklama yapan TEB 6. Bölge Samsun Eczacılar Odası Başkanı Onur Ferhat Karacan, ilaç bulmakta güçlük çeken hastaların kendilerine müracaat etmesini istedi.

    Türkiye’de 175 bin kanser hastasının büyük bir kısmının kullanmak zorunda olduğu Bleomisin, ihtiyaçtan yararlanan karaborsacıların ekmeğine yağ sürdü. İlacın Türkiye’de olmadığı dedikodusunu yayan karaborsacıların, hastaların kendilerine yönlendirilmesi için bazı hekim ve eczacıları kullandığı, el altından piyasa değeri 31,32 TL olan Bleomisin’inin 300 TL’den satıldığı iddia edildi.

    TEB’den alınan bilgiye göre söz konusu kanser ilacı, İstanbul’a bavul ticareti yoluyla getiriliyor. Gümrük Muhafaza Müdürlüğü’nde ilaç, 100 avronun altındaki eşyalardan ‘cep telefonu kılıfı’ olarak gösterilerek girişi yapılıyor. Kuryelerce gümrükten çekilen ilaçlar, çantacılar aracılığı ile ülke genelindeki aracı kişilere veya eczacılara gönderiliyor. Sisteme gayri resmi olarak dahil olan bazı eczaneler ve ilaç depoları da ilaç takip sistemine dahil etmedikleri Bleomisin’i karaborsacılar aracılığıyla hastalara ulaştırıyor.

    Ondokuz Mayıs Üniversitesi Onkoloji Hastanesi’nde tedavi gören İbrahim Çeliker (50), Bleomisin’i aile ekonomilerini sarsan fiyatla temin edebildiklerini söyledi. Yetkililerden bu duruma çare bulmalarını isteyen Çeliker, “SGK’nın ilaç fiyatlarını indirmesi güzel. Ama fırsatçılara da fırsat verilmemeli. Sonuçta ne oldu, piyasada ilaç olmadığı için karaborsacılara gün doğdu. Mecbur kullanmak zorunda olduğum bir ilaç. Çaresiz bulup buruşturup temin ediyoruz. Ancak bu işe kalıcı çözüm bulunmalı.” dedi.

    SGK Başkanı Fatih Acar karaborsacıların eline düşen ilaçla ilgili görüşme talebini reddetti. TEB 6. Bölge Samsun Eczacılar Odası Başkanı Ecz. Onur Ferhat Karacan ise normal piyasa değerindeki ilacın TEB’de bulunduğunu ve isteyen herkese ulaştırılabileceğini söyledi. Karacan, “Son zamanlarda piyasada bir dedikodu var. Bu ilaçla ilgili 'normalde bulamıyorum, dışarda ise 400-500 TL’ye satmaya çalışıyorlar' gibi imaj söz konusu. İlacın normalde ürünün ruhsatlı piyasa değeri 31 TL. Türkiye’de üretilmeyip ithal ediliyor. Dolayısıyla euro kurundan veya başka mali sorunundan olabilir şu an piyasada yok. Doktorlar yazmaya devam ediyorlar çünkü tedavide sonuç veriyor. Tercih sonucu olarak da hasta bu ilacı bulamıyor. Nasıl olduysa bunu fırsat bilen karaborsacılar, ilacı getirip hastalara ulaşarak yüksek fiyattan satıyormuş. Tabi hastalar da almak zorunda kalıyor." bilgisini verdi.

    TEB: REÇETESİNİ BİZE GÖNDERSİNLER, İLACI BEDELSİZ ULAŞTIRIRIZ

    İlacın bulunamaması gibi bir şeyin söz konusu olmadığının altını çizen Karacan, “TEB’nin her ilacı ithal etme izni olduğu için Bleomisin, bizim ithal ilaç birimimizde var. Reçete veya rapor fakslandığı zaman hiçbir bedel ödemeden adrese gönderebiliriz. Sağlık Bakanlığı da zaten muztarip olduğu için genelge yayınlamış, bu tarz ilaçların eczanelerden alınmasını, harici yollara başvurulmamasını belirtiyor. Halkımız bu konuda bilinçli olmalı. Eczanelere veya odamıza başvurulması halinde yardımcı olacağız." ifadelerini kullandı.

    Samsun İl Emniyet Müdürlüğü, eczane haricindeki kişi ve işletmelerden yüksek miktarlara satılan ilaç ve benzerlerinin görülmesi halinde vatandaşların kendilerini bilgilendirmesini istedi. İl Sağlık Müdürlüğü ise ilacın temin noktasında en güvenli yerin eczacılar olduğunu kaydetti. CİHAN