Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Fatih Acar, anlaşmalı boşanma tespit edilince yetim aylığının kesilmesi konusunda Yargıtay'ın mahkemeye "Eylemli birliktelik var mı ona bakılması" kararını soru üzerine yanlış değerlendirmiş ve aylığı kesmeye devam edeceklerini belirtmiş.
SGK, "Boşandınız, aynı evi paylaşıyorsunuz" diye kadına bağlanan yetim aylığını kesip, ödediklerini borç çıkardığı gibi bir savcılığa dolandırıcılıktan suç duyurusunda bulunuyor. En sonunda Yargıtay 15. Ceza Dairesi "Boşanan kadının dilediği erkekle beraber yaşar kimse karışamaz, Türk Ceza Kanunu açısından suç değil" dedi.
Artık savcılıklar bu konuda ya fezleke hazırlamazlar ya da fezleke hazırlayıp dava açsalar bile mahkemeler ceza vermez. SGK'nın "Aynı çatı altında yaşıyorsunuz" diye kadına bağlanan yetim aylığını kesmesi konusunda pazartesi bu köşeden Yargıtay 10. Hukuk Dairesi'nin şu kararını yayınladık: Beraber yaşamak aynı evi paylaşmak demek değildir. SGK denetim elemanının aynı evi paylaşıyorlar demesi de mahkemelerce doğru kabul edilemez. Önemli olan "Eylemli birliktelik" var mı yani aynı yatağı paylaşıp paylaşmamaktır. Yargıtay, mahkemelere "Bunları araştır ve sonunda aynı yatağı paylaşıyorsa yetim aylığının kesilmesini onayla" dedi. Ancak bunun tespitinin zor olduğu da malum.
SGK'NIN BOŞANMA AÇMAZI
Sosyal Güvenlik Kurumu da aynı hatalı terim ile muvazaalı boşanma olayı diyor. Bu terim hukuken hatalı ama velev ki hatalı olmasın. SGK diyor ki: "Bu boşanma geçersiz ve boşanmanızı yok sayıyorum. Bu sebeple ana-babadan kadına bağlanan yetim aylığını kesiyorum." Peki o halde boşanma geçersiz ise koca ölünce kadına kocasından dul aylığı bağlar mısın? "Hayır bağlamam, boşanmışlar" diyor. Yani işine gelince boşanma geçersiz, işine gelince boşanma geçerli.
ACAR: BOŞANMIŞ EŞE MAAŞ ÖDENMEZ
SGK Başkanı Fatih Acar, boşandığı eşiyle yaşayanların aylıklarının kesilmesi ve ödenen aylıkların geri alınmasına ilişkin hükmün Anayasa Mahkemesi denetiminden de geçtiğini ve halen yürürlükte olduğunu belirterek, ''Bu nedenle bu durumdaki kişilerin aylık almaları hâlâ yasalara aykırı bir durumdur ve kurum uygulamaları da bu yönde devam edecektir. Bu konudaki mahkeme kararları ise bu kişilerin ayrıca suç işleyip işlemediğine yani ceza hukukuyla ilgili olup, aylık alma hakları olduğuna ilişkin değildir" dedi.
Copyright Türkiye Rehberi 2006 - 2025. Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik Politikası | Feragatname