İşte 6270 Sayılı Kanun’la yapılan son düzenleme ile 26 Ocak 2012 tarihinden geçerli olmak üzere
SSK tarafından uygulanan bazı idari para cezalarında değişiklik yapıldı.
Yeni düzenleme sonrası mahkeme kararı, kamu idarelerinden gelen bilgiler, müfettiş ve diğer denetim elemanlarının tespitleri dışında olmak koşuluyla cezalar yeniden düzenlendi. “İşyeri bildirgesi”, “Sigortalı işe giriş bildirgesi”, "Sigortalı işten ayrılış bildirgesi" tekrar isteniyor. Aynı şekilde; “Kamu idareleri ile döner sermayeli kuruluşlar ve 5411 sayılı Bankacılık Kanunu kapsamındaki kuruluşlarla, kanunla kurulan kurum ve kuruluşların ihale yolu ile yaptırdıkları her türlü işleri üstlenenler” bunların adreslerini 30 gün içinde kendiliğinden verecek.
Bu durumda
SGK'nin hesaplayacağı cezalara ilişkin tebligatın yapılmasından 15 gün içinde bunlara ilişkin idari para cezaları ödenmek koşuluyla cezanın dörtte biri silinecek.
İşyeri bildirgesini süresi içinde kuruma vermeyenlere verilecek cezalar ise şöyle: 1) Kamu idareleri ile bilanço esasına göre defter tutmak zorunda olanlar için asgari ücretin üç katı tutarında yani 2 bin 660 lira 2) Diğer defterleri tutmak zorunda olanlar için asgari ücretin iki katı yani 1.773 lira 3) Defter tutmakla yükümlü olmayanlar için bir aylık asgari ücret tutarında 886,50 lira idari para cezası uygulanacak.
Yine sigortalı işe giriş bildirgesini yasal süresi içinde ya da kurumca belirlenen şekilde göndermeyenler hakkında da her bir sigortalı için asgari ücret tutarında 886,50 lira idari para cezası uygulanacak. İlgili ceza sigortalı işten ayrılış bildirgesi söz konusu olduğunda asgari ücret tutarını yani 886,50 lirayı bulacak.
Ancak söz konusu cezaların yukarıda belirtilen indirim kapsamına girmesi halinde bu cezalar dörtte bir oranında uygulanacak.
Yahya Arıkan/Cumhuriyet