Amerika'da doğuran da annedir. Sosyal Güvenlik ve İş Hukuku uygulamasında sigortalı annenin doğumu nerede yaptığının önemi yoktu. Anne olan kadın, süt izni de kullanır SGK'dan geçici iş göremezlik ödeneği de alır.
Ali Bey, SGK'ya bağlı çalışanım ve işyerinden öğrendiğim kadarıyla Amerika'da doğum yaptığımda SGK, Amerika'dan aldığım raporu kabul etmiyor, doğum ve süt izni kullanamıyormuşum. Amerika'da
doğum prosedürü ve SGK ile ilişkisi hakkında bilginiz vardır. Beni bilgilendirirseniz çok mutlu olurum. Fatma KOŞACA
Sayın okurum, SGK sigortalısı çalışan olarak doğumu nerede yaptığınızın önemi yoktur. İster Türkiye'de olsun ister yurtdışında, doğumu nerede yapacağınıza siz karar verirsiniz. Ancak, doğumun
sağlık gideri konusunda sorun yaşayabilirsiniz. Zira, SGK sadece Türkiye'de doğum yapanların, SGK ile sözleşmeli hastanelerde doğumun gerçekleşmesi kaydıyla sağlık giderinin bir kısmını karşılar. Gerek 4857 sayılı İş Kanunu ve gerekse de 5510 sayılı Kanun gereğince, doğumdan önce 8 ve sonra 8 hafta doğum izinleriniz var.
Dilerseniz ve SGK ile sözleşmeli (özel veya resmi) hastane hekiminden alacağınız belge ile doğuma 3 hafta kalıncaya kadar da çalışabilir ve doğum öncesi kullanmadığınız 5 haftayı doğum sonrası 8 haftaya ekletebilirsiniz. Siz sanırım bunu kullanmadan, doğuma 8 hafta kala ABD'ye uçmak için hekime gidip "32 haftalık gebelik doğum iznine çıkabilir" raporu alırsınız. Bu raporu
işyerine verdiğiniz günden itibaren artık ABD'ye gidebilir ve orada doğum yapabilirsiniz.
Yurtdışında doğum yapınca, doğum belgenizi hastaneden ve doğum belgenizin onaylı kopyasını Amerika'da doğurduğunuz eyaletteki nüfus istatistikleri ofisinden alabilirsiniz.
KONSOLOSLUKTAN ONAYI GEREKİYOR
Aldığınız bu belgenin Türkiye'de de geçerli olması için mutlaka ABD'deki Türk konsolosluğundan
onaylatın. Onaylı belgeyi yine işvereninize verdiğinizde, işyeri yetkilisi SGK web sayfası üzerinden Geçici İş Göremezlik ekranından sizin doğum yaptığınız verisini girdiğinden, sonraki bir hafta içinde PTT'den 16 haftalık doğum paranızı SGK'dan alırsınız.
4857 sayılı Kanun'un 74. maddesi gereğince, dilerseniz;
1- Hamile kadın işçi periyodik kontroller için ücretli izin alabilir.
2- Hekim raporu ile gerekli görülürse hamile kadın işçi sağlığına uygun daha hafif işlerde çalıştırılır. Ücretinde bir indirim yapılmaz.
3- İsteği halinde kadın işçiye, on altı haftalık süreyi tamamlaması veya çoğul gebelik halinde on sekiz haftalık süreden sonra altı aya kadar ücretsiz izin verilir. Bu süre, yıllık ücretli izin hakkının hesabında dikkate alınmaz.
4- Kadın işçilere bir yaşından küçük çocuklarını emzirmeleri için günde toplam bir buçuk saat süt izni verilir. Bu sürenin hangi saatler arasında ve kaça bölünerek kullanılacağını işçi kendisi belirler. Bu süre günlük çalışma süresinden sayılır.
Öz baba ve üvey anneden iki yetim aylığı alabilirsiniz
Ali Bey, nüfus kayıtlarına göre babam, gerçek babam olarak görünüyor ama beni halama evlatlık vermişler. Hem babam hem de üvey annem (halam) geçen yıl trafik kazasında vefat ettiler. Ben her
ikisinden de yetim aylığı alabilir miyim? İsmi Saklı
Sayın okurum, medeni durumunuzu yazmamışsınız ama aşağıdaki koşulları taşıyorsanız aylık alabilirsiniz. Evli değilseniz, sigortalı çalışmıyorsanız, emeklide değilseniz hem öz babadan ve hem de evlatlık verildiğiniz anneden maaş alabilirsiniz.
HAMİLE OLARAK UÇMAK
Bu arada bazı yerli havayolları, hamileliği 32. haftaya ulaşmış kadınları uçağa almıyor, ama bazı yabancı havayolları 36. haftaya kadar alıyorlar. Bu sebeple uçmadan 2-3 gün önce doktorunuzdan "Hamile olarak uçağa binmesinde sakınca yoktur" raporu alın. Alamazsanız havaalanındaki port-klinikten de alabilirsiniz, tabii sorununuz yoksa ya da riskli bir gebelik değilse.
Copyright Türkiye Rehberi 2006 - 2024. Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik Politikası | Feragatname