Havada grev yasağına karşı eyleme giden Türk Hava Yolları çalışanlarının "mesajla" işten atıldığı söyleniyor. Kimse mesajla işten atılamaz. Sendikaya üye olan hava çalışanları sendika kararıyla işi bıraktıysa buna ceza verilemez.
Sonunda beklenen oldu. Yandaş memur sendikası çoğunluğu elde edince toplu sözleşme görüşmeleri sırasında uluslararası mevzuata göre var olan grev hakkını kullanmadığı için masadan anlaşma çıkmadı. Memurlara enflasyon oranından bile az zam verdiler, ülkenin büyümesinden yani refah payından ise hiç pay alamadılar. Ücretleri erimeye devam edecek.
Sonunda iş Kamu Hakem Kurulu'na (KHK) gitti, KHK'da 5 sendika temsilcisi, 5 hükümet temsilcisi ve bunların başında da Sayıştay Başkanı kararını verdi.
Memurlara yüzde 4+4 zam kararı çıktı. İlginçtir, kararın 5'e karşı 6 olması bekleniyordu ama memur sendikasının temsilcilerinden biri de hükümet lehine oy kullandığından 4'e karşı 7 oyla kabul gördü.
THY GREVİ DE HAKLIDIR
Bu hafta bir ilginç gelişme de havada oldu. Bütün dünyada havacılık sektöründe grev yasağı yoktur. AK Parti milletvekillerinden biri TBMM'ye yasa teklifi vererek havacılık sektöründe grevin yasaklanmasını isteyince THY çalışanları da uyarı için iş bırakma eylemi yaptılar.
THY'de iş bırakanlar, cep telefonlarına "Sizi işten attık" diye mesaj almışlar. 4857 Sayılı Yasa gereğince bu işten çıkarma bildirimi geçerli değildir. İşten çıkarma yazılı olur, yazılı belgede sebep olur ve bu sebep yasal olmalıdır. Sendikaya üye olan hava çalışanları, sendikalarının kararıyla iş bırakmışlarsa bu iş bırakma yasaldır. Burada da ceza verilmesi söz konusu olamaz.
12 EYLÜL ÖNCESİ
■ Benim işçi kardeşim, değerli kardeşlerim, iki sendikaya rahatlıkla gidip üye olabilecek, EVET Mİ?
■ Memurumuz artık toplu görüşme değil, toplu iş sözleşmesine geçiyor, EVET Mİ?
■ Değerli kardeşlerim, grev hakkına getirilen anayasal sınırlandırmalar ortadan kaldırılıyor, EVET Mİ?
Cevap: YETMEZ AMA EVEEEET
VE BUGÜN
■ Memura grev yasak, işçiye grev yasak.
■ Memur zammı belirlendi: 4+4+BİBER GAZI +COP
■ Havacılık hizmetlerinde grev yasağı getiren yasa önerisi TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.
SSK'dan malulen emekli olanlar Bağ-Kur'lu çalışabilir
Sayın Ali Tezel, SSK'lı olarak çalışırken 2003 yılında psikiyatri hastası olduğum için malulen emekli oldum. Tahsis numaram "1" ile başlıyor. Yaşım da 49. Genç olduğum için çalışmak istiyorum. Kendi adıma işyeri açsam ve vergi mükellefi olsam malullük aylığım kesilir mi?
Can Yiğitaslan
Sayın okurum, bilindiği üzere malulen emeklilik "çalışamaz" sayılan kişiler için geçerlidir. Bu arada 01.10.2008 gününe kadar SSK'lılar ve Bağ-Kur'lular için ayrı emeklilik yasaları olduğundan, SSK'dan malulen emekli olan birisi, vergi mükellefi veya şirket ortağı olabilir. Bu durumda SSK'dan aldığınız malullük aylığı kesilmez ama SGK'ya emekli aylığından yüzde 15 SGDP primi keserek eksik aylık ödemesi yaparlar. Yani malullük aylığınızın yüzde 85'ini alırsınız.
SSK'dan malulen emekli edilenler, SSK'lı işe girerlerse malullük aylıklarını kaybederler. Ancak, vergi mükellefi veya şirket ortağı olup SGK'ya destek primi ödeyerek malullük aylıklarını devam ettirebilirler.
Copyright Türkiye Rehberi 2006 - 2025. Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik Politikası | Feragatname