Dolayısıyla yabancı öğrenci çalışmalarına sadece ekonomik kazanç olarak bakan ve eğitim öğretimin insani boyutunu gözardı eden ülkelerden bu noktada ciddi bir şekilde ayrışıyoruz'' dedi.
''Uluslararası Öğrenci Buluşması''nda konuşan Bakan Dinçer, küreselleşen dünyada iletişim teknolojilerinin katkısıyla artık çok uzak yerlerin birbirine yakınlaştığını, gençlerin önündeki eğitim fırsatlarının artığını söyledi.
Ulaşım ve haberleşmenin yaygınlaşmasıyla farklı bölgelerde bulunan insanlar ve kurumlar arasında eş zamanlı iletişimin kurulduğuna dikkati çeken Bakan Dinçer, uluslararası öğrenci hareketliliği alanında kıyasıya rekabetin oluştuğunu belirtti.
Bakan Dinçer, şöyle devam etti: ''Bu hareketlilik ülkelere sağladığı kazanımların yanında, ülkeler arasındaki dostluk köprülerinin oluşturulması, farklı kültürlerin birbirlerini tanımaları, anlamaları ve kültürel alışverişi sağlamaları açısından da çok büyük önem kazanıyor. Bu karşılaşmaların hem bizi hem de dünyayı iyi ve güzel yönde değiştirmesinin barış, hoşgörü ve farklılıklara saygı gibi insani değerlerin kökleşip yaygınlaşmasının ve insanlığın sorunlarına çareler getirmesinin en değerli zeminlerinden birisi olarak ortaya çıkıyor.
Bunların başında üniversiteler geliyor. Türkiye olarak hem bölgemiz hem de soydaş ülkeler için yüksek öğretimde bir cazibe merkezi haline gelmekten dolayı büyük bir memnuniyet duyuyoruz. Ülkemizde yaklaşık 26 bin uluslararası öğrenci öğrenim görüyor.'' Uluslararası öğrencilerin eğitim süreçlerini sorunsuz bir şekilde sürdürmesinin en büyük arzuları olduğunu belirten Bakan Dinçer, ''Son 10 yıllık döneme baktığımızda, ülkemizdeki yabancı öğrenci sayısında yüzde 30 oranında bir artış sağlandı. Türk yüksek öğretiminin potansiyeli bunun çok üzerinde bulunuyor. Umarım önümüzdeki on yıllık dönemde son on yılda sağladığımız artışın üzerinde bir artışı gerçekleştirmeyi başarabiliriz'' dedi.
Türk üniversitelerinde okuyan uluslararası öğrencilerin ülkelere dağılımında özellikle Türk Cumhuriyetlerinden Türk akraba topluluklarından ve Türkiye'ye yakın çevredeki ülkelerin yoğunlukta olduğuna dikkati çeken Bakan Dinçer, ''Ortak tarihe ortak bir geçmişe sahip olduğumuz dost ve kardeş ülkelerden geliyorsunuz. Sizlerle yüzlerce yıllık ortak tarihin ipliği ile dokunmuş sevgi ve gönül bağımız bulunuyor. Dolayısıyla yabancı öğrenci çalışmalarına sadece ekonomik kazanç olarak bakan ve eğitim öğretimin insani boyutunu gözardı eden ülkelerden bu noktada ciddi bir şekilde ayrışıyoruz'' diye konuştu.
Milli Eğitim Bakanlığı'nın 1960 yılından bu yana çeşitli ülkelerden öğrencilere Türkiye'de eğitim imkanı sağladığını hatırlatan Bakan Dinçer, ''Türkiye Bursu'' ile şu an 57 üniversitede toplam 10 bin 412 öğrencinin öğrenimine devam ettiğini söyledi. Uluslararası öğrencilerin ailelerinden uzakta zorlu ve anlamlı bir süreçte eğitim geçirdiğini ifade eden Bakan Dinçer, ''Bu süreçte tüm kurum ve kuruluşlar ile görevli personel sizlere destek olmak, eğitiminizi huzurlu bir şekilde sürdürmenizi sağlamak için tüm imkanlarını seferber edecektir. Dileğimiz ülkemizde kalacağınız eğitim süresi içerisinde, hayatınızın ve gençlik yıllarınızın en güzel günlerini ve en anlamlı anlarını geçirmenizdir'' dedi. Her alanda olduğu gibi eğitim alanında da hızlı gelişmeler yaşandığına dikkati çeken Bakan Dinçer, başarıya ulaşmak için eğitim alanındaki yeniliklerin, ülkelerin ihtiyaçları da göz önüne alınarak yakından takip edilip uygulanması gerektiğini belirtti.
İnsanlığın geleceğinin adalet, barış, eşitlik, hukukun üstünlüğü, ahlaki değerlere bağlılık, çalışkanlık ve iyilik gibi değerler üzerinde yükseleceğinin kaçınılmaz olduğunu dile getiren Bakan Dinçer, şunları kaydetti: ''Bu değerler çerçevesinde sizleri bilim ve teknolojinin üretildiği, paylaşıldığı üniversitelerimizde, alanlarında birer otorite olan değerli öğretim görevlilerimiz tarafından bilgili, nitelikli, donanımlı, ülkesine ve insanlığa hizmete hazır bir şekilde yetiştirmektir. Sizlere düşen, edineceğiniz bilgi ve becerilerinizi kendiniz, aileniz, ülkeniz, toplumunuz ve insanlığın yararına kullanmanızdır. Bunun yanı sıra her biriniz birer kültür elçisi olarak, ülkeler arasındaki dostluk ve kardeşlik bağlarının geliştirilip güçlendirilmesine çok değerli katkılar sağlayacaksınız. Yeryüzünde barış ve kardeşliğin tesis edilmesinde oynayacağınız rol en az mezun olduğunuzda alacağınız diplomalar, kazandığınız bilgi ve beceriler kadar değerlidir.''
Öğrencileri Türkiye'de ağırlamaktan mutluluk duyduğunu dile getiren Bakan Dinçer, ''Her biriniz Türk yüksek öğretimini zenginleştiren, kalıcı kardeşlik ve dostluk köprüleri oluşturan, ülkeler arasındaki eğitim ve kültür etkileşimini güçlendiren birer bilim ve kültür elçisi olarak görülüyorsunuz'' dedi. Öğrencilerin eğitim yaşamındaki sorunlarının hızlı bir şekilde çözümlenmesi için tüm hizmetlerin Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı çatısı altında birleştirildiğini anımsattı. Başkanlığın koordinasyonunda gelecek dönemlerde uluslararası öğrenci sayısını artırmak için önemli çalışmalar yapıldığını belirten Bakan Dinçer, Türkiye'nin sahip olduğu potansiyeli daha etkili kullanarak daha iyi eğitim ortamı sunmanın gayreti içerisinde olduğunu söyledi.
Bakan Dinçer, konuşmasını ''Evinize hoşgeldiniz'' diyerek tamamladı.