Van'da Tabanlı köyü merkezli 7.2 büyüklüğünde deprem meydana geldi. İlk belirlemelere göre çoğunluğu Erciş'te olmak üzere 85 kişi hayatını kaybetti, 500 kişi de yaralandı.
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Enstitüsü Deprem Araştırma Enstitüsü’nden yapılan açıklamaya göre depremin merkez üssü Van'ın Tabanlı köyü. Depremin Richter ölçeğine göre 7,2 büyüklüğünde olduğu bildirildi. Yerin yaklaşık 5 kilometre derinliğinde meydana gelen ve 25 saniye süren depremde yıkılan binalar var. Başbakan Erdoğan da programlarını iptal ederek Van'a gitme kararı aldı. Başbakan'ın bugün saat 16:30'da Van'a gitmesi ve bir afet zirvesi toplanması bekleniyor.
DHA’nın verdiği bilgiye göre kentte telefonlar sustu, elektrikler kesildi. Depremin ardından en büyüğü 5.5 büyüklüğüne sahip çok sayıda artçı sarsıntı meydana geldi.
Depremde kent merkezinde çok sayıda binanın çöktüğü belirtildi. Kazım Karabekir Caddesi'nde bulunan 7 katlı binanın çökmesi sonucu bazı vatandaşlar enkaz altında kaldı. İtfaiye ekipleri enkaz altındaki vatandaşları kurtarmaya çalışıyor.
Tabanlı köyü merkezli 7,2 büyüklüğünde deprem Diyarbakır, Batman, Şırnak, Muş, Erzurum, Bingöl, Bitlis, Siirt, Mardin ile Irak'ın kuzeyindeki Duhok ve çevre yerleşim birimlerinde de hissedildi.
Deprem bölgede paniğe neden olurken bazı vatandaşların ev ve iş yerlerinden dışarı çıktığı görüldü.
Bu arada, depremin büyüklüğü, Atatürk Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi'nde 7.0 olarak ölçüldü. Merkez üssü ise Van ile Muradiye arasında Erçek Gölü'nün kuzeyinde Akçift köyü olarak tespit edildi.Reuters haber ajansı ise, ABD kaynaklarına dayandırarak verdiği haberde depremin şiddetini 7.6, derinliğini ise 94.5 kilometre olarak açıkladı.
NTV yayınına katılan Van Belediye Başkanı Bekir Kaya, Van'ın pek çok köyüyle irtibat sağlanamadığını ve bu yüzden tahribat hakkında kesin bir bilgilerinin olmadığını açıkladı. Kaya, kent merkezinde uzun zamandır küçük sarsıntılar yaşandığını, depremin kent sakinlerinin bu sarsıntılara alıştığı sırada geldiğini söyledi.
Erciş Belediye Başkanı Zülfikar Arapoğlu da, ilçedeki yıkımın büyük boyutlarda olduğunu, çok sayıda binanın yıkıldığını söyledi. Enkaz altında kalanlar olduğunu söyleyen Arapoğlu, çok sayıda ölü ve yaralı olduğunu, bölgeye acil olarak kurtarma ekibi beklediklerini açıkladı.
KIZILAY: BİR ÖĞRENCİ YURDU ÇÖKTÜ
Türk Kızılayı’ndan yapılan yazılı açıklamada da, Ankara'daki Türk Kızılayı Afet Operasyon Merkezi'nde bir kriz masası oluşturulduğu bildirildi:
“İlk olarak Erciş'te büyük hasar olduğu 25 apartmanın ve bir öğrenci yurdunun çöktüğü tespit edildi. Kızılayın yerel ekipleri çöken öğrenci yurdundan çok sayıda yaralı çıkardı. Bölgede arama kurtarma ekipleri, iş makineleri ve içme suyu ihtiyacı bulunuyor. Türk Kızılayı Genel Müdürü Ömer Taşlı da bölgeye doğru yola çıktı.
Yardım malzemelerinin bölgeye ulaştırılabilmesi için tüm hazırlıklar tamamlandı. Türk Kızılayı bölgedeki gelişmeleri yakından takip etmektedir.”
BAŞBAKAN ERDOĞAN VAN'A GİDİYOR
Van'da büyük bir yıkıma neden olan depremin hemen ardından, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Van'a gideceği öğrenildi. Başbakan Erdoğan, Pazartesi günkü tüm programını iptal ederek İstanbul'dan Van'a geçecek.
Bölgedeki yardımları organize etmek için Van'da kriz merkezi kurulacağını ifade eden Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ise, "Devletin tüm kurumlarının alarma geçirdik. Bölgeye yardım için ilde kriz merkezi de kurulacak" dedi. Başbakan Erdoğan'ın yanısıra Atalay ile birikte Sağlık Bakanı Recep Akdağ da Van'a hareket etti.
AFAD: CAN KAYBI MEYDANA GETİRMİŞTİR
Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığından (AFAD), Van ve ilçelerinde çok kuvvetli hissedilen depremin ilk belirlemelere göre hasar ve can kaybı meydana getirdiği, depremde hayatını kaybeden ve yaralı kişi sayısının henüz kesinleşmediği bildirildi.
AFAD Deprem Dairesi Başkanlığından yapılan yazılı açıklamada, Van merkezli 7,2 büyüklüğünde meydana gelen depremin ardından yoğun bir artçı deprem aktivitesi yaşandığı, büyüklükleri 5.8-2.5 arasında değişen 10 artçı deprem tespit edildiği ve artçı depremlerin devam ettiği ifade edildi.
Açıklamada, şunları kaydedildi:
“Deprem, Van ve ilçelerinde çok kuvvetli hissedilmiş olup, ilk belirlemelere göre hasar ve can kaybı meydana getirmiştir. Deprem Erzurum, Ağrı, Mardin, Diyarbakır, Muş, Bitlis, Iğdır, Kars, Batman, Siirt illeri ve ilçelerinde hissedilmiştir. Depremde hayatını kaybeden ve yaralı kişi sayısı henüz kesinleşmemiştir.
Ana şok ve daha sonra meydana gelen depremlerin Van ilinin kuzeydoğusundaki doğrultu atılımlı faylarla ilişkisi olabileceği düşünülmüştür. Deprem aktivitesi bakımından oldukça aktif olan bölgede bir çok yıkıcı depremin meydana geldiği bilinmektedir.”
Açıklamada, bölgede 1945 yılında Çatak'ta 5.8, 1972 yılında Van'da 5.2, 1976 yılında Çaldıran'da 7.2 ve 1977'de Erciş'te 5.1 büyüklüğünde meydana gelen depremlerin son yüzyılda meydana gelen en büyük deprem olduğu bildirildi.
AFAD'dan yapılan açıklamada, deprem bölgesindeki hasarlı yapıların kullanılmaması yönünde gerekli önlemlerin alınması istendi.
KANDİLLİ’DEN İLK AÇIKLAMA: Bin can kaybı tahmin ediyoruz
Depremin büyüklüğünü 7.2 olarak açıklayan Kandilli Rasathanesi, ''Yaklaşık bin can kaybı olabileceğini tahmin ediyoruz'' açıklamasında bulundu
Kandilli Rasathanesi, 6.6 olarak açıklanan depremin büyüklüğünü 7.2 olarak açıkladı.
Kandilli'den yapılan diğer açıklamalar şöyle:
Depremin sığ bir deprem olduğunu, hasarın Van ve Erciş arasında yoğunlaştığını tahmin ediyoruz.
Şimdiye kadar görülen en büyük artçı 5.5 büyüklüğünde.
Depremin şiddeti 8 ile 9 arasında. depremin 9 şiddetinde hissedildiği bölgelerde hasar büyük.
Bin dolayında evin hasar gördüğünü tahmin ediyoruz. Yaklaşık bin can kaybı tahmin ediyoruz. ama bu rakam daha fazla da çıkabilir.
BİTLİS'TE 1 ÇOCUK ERCİŞ'TE 28 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ
Bitlis Vali Nurettin Yılmaz yaptığı açıklamada, Van'da meydana gelen ve Bitlis'te de şiddetli şekilde hissedilen depremde, Adilcevaz ilçesine bağlı Aydınlar Beldesinde 8 yaşında bir kız çocuğunun enkaz altında kalarak hayatını kaybettiğini söyledi. TRT Haber ise ilk belirlemelere göre Erciş’te 28 kişinin hayatını kaybettiği açıkladı.
KIZILAY BAŞKANI'NDAN KORKUTAN AÇIKLAMA
Kızılay Başkanı Ahmet Lütfi Akar, yaşanan depremle ilgili olarak "İnşallah az hasarla atlatılır ama korkarım ki biraz fazla çıkacak" dedi
Özellikle Van'ın içi ve Erciş'te biraz fazla hasar olduğuna dair haberler aldıklarını açıklayan Akar, "Biz Kızılay olarak ilk operasyonu başlattık. Elazığ, Muş ve Erzurum'daki merkezlerimiziden yönetiyoruz" dedi.Öte yandan Kızılay'dan yapılan yazılı açıklamada ise Ankara'daki Türk Kızılayı Afet Operasyon Merkezi'nde bir kriz masası oluşturulduğu bildirildi.
Erzurum, Muş ve Elazığ Yerel Afet Müdahale ve lojistik merkezlerinden çok sayıda çadır, battaniye ve gıda malzemesinin bölgeye doğru yola çıkarıldığı ifade edilen açıklamada, Türk Kızılayı ekiplerinin de bölgede durum ve ihtiyaç tespit çalışmalarına devam ettiği belirtildi.
ÖĞRENCİ YURDU ÇÖKTÜ
Bölgedeki kan merkezlerinin de yaralılara gerekli kanı ulaştırmak için çalışmalarına başladığı vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:
"İlk olarak Erciş'te büyük hasar olduğu 25 apartmanın ve bir öğrenci yurdunun çöktüğü tespit edildi. Kızılayın yerel ekipleri çöken öğrenci yurdundan çok sayıda yaralı çıkardı. Bölgede arama kurtarma ekipleri, iş makineleri ve içme suyu ihtiyacı bulunuyor. Türk Kızılayı Genel Müdürü Ömer Taşlı da bölgeye doğru yola çıktı.
Yardım malzemelerinin bölgeye ulaştırılabilmesi için tüm hazırlıklar tamamlandı. Türk Kızılayı bölgedeki gelişmeleri yakından takip etmektedir."
IŞIKARA: HİSSEDİLEN 10 ŞİDDETİNDENDİR
Kızılay Genel Başkanı Başdanışmanı Ahmet Mete Işıkara, depreme ilişkin açıklamalarda bulundu. Yaptığı açıklamada; "6.6 yerel büyüklüğünün olduğunu esas büyüklüğün ise 7.3 olduğunu Kandilli az önce açıkladı. 7.3 oldukça büyük bir depremdir. Hissedilen 10 şiddetindedir. Beni korkutan oradaki yapı stoğu. Burada vatandaşlarımıza benim önerim, hasarlı binalara girmesinler. Türk Kızılay'ı hemen faaliyete geçti. tüm destekler deprem bölgesine sunuluyor. Bu artçı şoklar uzun süre devam edecek. 6 büyüklüğünde bir şok olabilir, olağan karşılamak lazım. Havaalanı hasarlı deniyor, pist hasarlıysa daha kötü bir durum var. Çünkü pist hasarlı ise yardım ekipleri nasıl bölgeye ulaşacak? 6- 6.9 civarındaki deprem ülkemizde yılda birkere olabilir demiştim. 7'nin üzerindeki bir deprem 7-8 yılda olabilir demiştim. En son düzce depremi olmuştu. Ondan bu yana 7.'nin üzerinde bir deprem yok demiştim. Bu durum Türkiye'nin deprem gerçeğinin bir göstergesi. Deprem olacak gerçeğini kabul etmek gerekiyor. Başka bir bölgeyi tetikleyeceğini düşünmüyorum. Artçı şoklar büyük şiddetlerde devam edecektir. Bunlar olağan durumlardır. Halkın dışarıda beklemesi, hasarlı evlere girilmemesi gerekiyor. Halkın mobilyaları sabitlemesi gerekiyordu, deprem sırasında paniklememek de çok önemlidir. Ancak bu durumlara alışmamız gerekiyor"
YARALILAR HELİKOPTERLE NAKLEDİLİYOR
Erciş’te hastanelerin yetersiz kalması nedeniyle, yaralılar askeri helikopterlerle bölgedeki diğer hastanelere naklediliyor. Pazar günü olması nedeniyle vatandaşların depreme evlerinde yakalandığı ve bu durumunun ölü ve yaralı sayısının artmasından endişe ediliyor. Erciş’te binaların yanı sıra kalabalık olduğu belirtilen bir kahvenin de çöktüğü belirtildi. Bazı camilerin de minarelerin yıkıldığı ilçede, arama kurtara çalışmalarının zor şartlar altında sürdüğü kaydedildi.
SEYYAR HASTANELER KURULDU
Van’da meydana gelen Richter ölçeğine göre 7.2 büyüklüğündeki depremde kurtarma çalışmaları ilerledikçe cay kaybı haberleri geliyor. Çok sayıda yaralı hastaneleri doldururken Van kent merkezindeki Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nin bahçesine seyyar hastane kuruldu.
Van ve çevresindeki bazı devlet hastaneleri de depremde ağır hasar gördüğü için, hastalara ve yaralılar bahçe kurulan çadırlarda müdahale ediliyor.
Genelkurmay Başkanlığı, durumu ağır olan hastaların diğer illere taşınması için 3 uçak tahsis etti. Sağlık Bakanlığı da bütün ambulans uçak ve helikopterlerini deprem bölgesine sevk etti.
KOCAELI VE ZONGULDAK’TAN EKİP GÖNDERİLDİ
Kocaeli, Zonguldak ve Konya’dan Van’a arama kurtarma ekipleri sevk edildi. 17 Ağustos Depremi’nin ardından, yaşananlardan alınan tecrübelerle Türkiye’nin en donanımlı ve eğitimli itfaiye birimlerinden biri haline gelen Kocaeli Büyükşehir Belediyesi itfaiyecilerinden oluşan kurtarma ekibi, Sivil Savunma, AKUT Kocaeli Ofisi ekibi, Gölcük’te kurulan GESOTİM Arama Kurtarma timinin de aralarında bulunduğu 300 kişi gruplar halinde bölgeye hareket etti. Van Vali Münir Karaloğlu’nun da daha önce Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreterliği görevinde bulunması nedeniyle buradaki ekipleri çok iyi bildiğinden özellikle Kocaeli’den destek istediği öğrenildi.
Zonguldak’tan da İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’ne bağlı 9 kişilik ekip, özel eğitimli köpekle birlikte arama- kurtarma çalışmalarına katılmak üzere Van’a gitti. İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’nün talebi üzerine 9 kişilik ekibini Van’a gönderdi. Ekip teçhizatlarıyla 2 araçla saat 16.00’da yola çıktı.
Konya İl Sağlık Müdürlüğü 112 Acil Servis Hizmetlerine bağlı 1 ambulans helikopter, 2 tam donanımlı kara ambulansı, Ulusal Medikal Kurtarma (UMKE) birimine bağlı 13 kişilik 3 ekip ile Konya Sivil Savunma İl Müdürlüğü’ne bağlı 1 ekip, Van’a gitmek için yola çıktı.
İSRAİL'DEN YARDIM TEKLİFİ
İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, Doğu Anadolu’da gerçekleşen 7.2 büyüklüğündeki depremin ardından, “her türlü yardımda bulunmak için hazır olduklarını” belirtti.
Barak, depremin ardından Savunma Bakanlığı’nın diplomatik-güvenlik bürosu başkanı Amos Gilad’a talimat vererek, Türk yetkililerle temasa geçmesini ve “gereken her türlü alanda yardımda bulunmak için hazır oldukları" mesajını iletmesini istedi. Aynı zamanda, Dışişleri Bakanlığı yetkilileri de Ankara’yla temasa geçerek gereken yardım konusunda değerlendirmelerde bulundu.
Bakanlık sözcüsü Yigal Palmor, Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman’ın talimatı doğrultusunda Türk yetkililerle görüşerek, “Ankara’daki İsrail büyükelçiliği Türk yetkililere yardım teklifinde bulundu” dedi.
İsrail Güvenlik Güçleri Genelkurmay Başkanı Benny Gantz da, felaket bölgesine özel bir heyet gönderilmesi konusunda hazır olunması emri verdi. İsrail Jeofizik Enstitüsü ise Doğu Anadolu depreminin başkent Tel Aviv'deki yüksek bölgelerde de hissedildiğini belirtti.
İsrail’in haricinde Yunanistan, Azerbaycan, , ABD, İngiltere, Almanya, Polonya, Macaristan ve İsviçre’den de yardım teklifi geldi.
BAŞBAKAN ERDOĞAN VAN'A GİTTİ
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “DAP” adlı özel uçak ile saat 17.40'ta Van'a gitti. Başbakan Erdoğan'ı Atatürk Havalimanı VIP salonundan, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın ve diğer ilgililer uğurladı.
Başbakan Erdoğan ile birlikte İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer ile Başbakan'ın kızı Sümeyye Erdoğan'da aynı uçakla Van'a gitti.
DEPREM SONRASI 'VAN GÖLÜ' KAYGISI
Türkiye’yi en az son 10 yılın en güçlü depremin vurduğunu belirten CNN International, Van Gölü’nden su taşması olasılığının kaygı yarattığını bildirdi. Van’da meydana gelen güçlü deprem, tüm dünyada yankı buldu. CNN International’ın meteoroloji uzmanı Reynolds Wolf, Van için "bölge, bu tür sismik hareketlere yabancı değil" derken, yine Pazar günü meydana gelen depremin büyük olarak değerlendirildiğini söyledi.
Türkiye’de bundan önceki büyük depremlerin 1999 yılında meydana geldiğini ve toplam 17 bin 984 insanın ölümüne yol açtığını kaydeden CNN, yine Reynold Wolf’un "Bir kaygı da, başta Batı tarafı olmak üzere, yakın bölgelere su taşmasına neden olabilecek, Van Gölü boyunca suyun yer değişmesidir" değerlendirmesini aktardı.
TSK: İKİ DOĞAL AFET ARAMA KURTARMA TABURU GÖREVLENDİRİLDİ
Genelkurmay Başkanlığı, Van'daki depreme acil müdahale ve enkaz altındaki vatandaşların kurtarılması için iki doğal afet arama kurtarma taburu görevlendirildiğini duyurdu.
Genelkurmay Başkanlığının internet sitesinden yapılan açıklamada, Van ve civarında meydana gelen üzücü deprem haberinin alınması üzerine, deprem bölgesine yardım için TSK'nın doğal afet/kurtarma birliklerine intikal için hazırlık emri verildiği, Genelkurmay Özel Kuvvetler Komutanlığından bir Doğal Afet Arama Kurtarma (DAK) Taburu ve Jandarma Genel Komutanlığından bir Jandarma Özel Arama Kurtarma (JÖAK) Taburunun deprem bölgesine intikali için emir verildiği belirtildi.
3 UÇAK TAHSİS EDİLDİ
Açıklamada ayrıca, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının talebi üzerine, Diyarbakır;dan bir Casa uçağı, Ankara;dan iki nakliye uçağının acil yardım malzemesi nakli için tahsis edildiği kaydedildi.
KIŞLALARDA CAN KAYBI YOK
Genelkurmay açıklamasında, TSK kışla ve tesislerinde herhangi bir can kaybının olmadığı, sadece bazı askeri binalarda hafif hasarlar meydana geldiği ifade edildi.
ÖLÜ SAYISI 85’İ BULDU
Depremde enkaz kaldırma çalışmaları ilerledikçe, ölü ve yaralı sayısı da artıyor. Saat 19.00’a kadar enkaz altından Van kent merkezinde 25, Erciş ilçe merkezinde 59 ve Bitlis’in Adilcevaz İlçesi’ne bağlı Aydınlar Beldesi’nde 1 olmak üzere 85 kişinin cesedi çıkarıldı. Depremde yaralananların sayısı da 500’ü buldu.
Köylerde yıkılan evlerin enkazında da ölenler olduğu belirtilirken, ölü sayısının artmasından korkuluyor.
ADİLCEVAZ’DA 1 ÇOCUK ÖLDÜ, 50 YARALI VAR
Merkez üssü Van olan depremde Bitlis’in Van Gölü kıyısında bulunan Adilcevaz İlçesi’nin Akçıra Köyü’nde 6 yaşında bir çocuk yaşamını yitirdi. Adilcevaz genelinde depremde yaklaşık 50 kişinin yaralandığı bildirildi.
BİTLİS’TEN TAKVİYE
Bitlis Valiliği, depremde en fazla hasar gören Van’ı Erciş İlçesi’ne ilk aşamada 8 pratisyen, 3 uzman doktor ile 23 ambulans gönderdi. Tatvan Kaymakamlığı da Erçiş’e 3 bin ekmek ile yiyecek ve gıda maddesi gönderdi.
Copyright Türkiye Rehberi 2006 - 2025. Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik Politikası | Feragatname