Kampus gezisi sonrası Senato Salonu’nda yapılan toplantıya, Vali Mehmet Tekinarslan, ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir, ÖSYM Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ömer Pekşen, ÖSYM Yönetim Kurulu üyesi Enes Polat, Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İrfan Aslan ve Kafkas, Artvin Çoruh, Atatürk, Erzurum Teknik, Ardahan, Van Yüzüncü Yıl, Iğdır, Şırnak, Recep Tayyip Erdoğan, Erzincan, Hasan Kalyoncu üniversitelerinin rektör ve rektör yardımcıları katıldı.
YGS’deki değişiklikle ilgili basın mensuplarının yönelttiği soruları yanıtlayan ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir, üniversite giriş sisteminin Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) kontrolü altında olduğunu, ÖSYM olarak YÖK’ün aldığı kararların uygulayıcısı olduklarını söyledi. Son YÖK toplantısında Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinden zorunlu olmayan veya farklı bir müfterat alanlara, felsefe alanından 5 soru sorulmasına karar verildiğini belirten, Prof. Dr. Demir, şöyle devam etti:
"Biz, bunu uygulayacağız. Bunu da kamuoyuyla paylaştık. Dolayısıyla Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinden almak zorunda olmayan ya da farklı bir müfredatla almak durumunda olan adaylarımız, Sosyal Bilimler testinde yer alan din sorularından muaf tutulacak. Söz konusu öğrenciler, felsefe alanından 5 soru ile değerlendirilecek. Özellikle bu durumda olan adayları belki de rahatlatan bir karar oldu. Biz de bunu uygulayacağız. 24 Mart’ta yapılacak sınavı bu şekilde gerçekleştireceğiz."
ÖSYM’nin gelecekte yapacakları çalışmaları değerlendirmek üzere Ağrı’da biraraya geldiklerini söyleyen Prof. Dr. Demir, şöyle konuştu:
"Bugün Ağrı’da yaptığımız Durum Analizi ve İstişare Toplantısı, ÖSYM’nin son 2 yılda yaşadığı süreci öncelikle temel paydaşlar olan rektörler ile paylaşmak ve ÖSYM’nin gelecekte yapacakları çalışmaları birlikte planlamak üzere yaptığımız toplantılardan yedincisi. Daha önce İstanbul, Sakarya, Malatya, Manisa ve Ankara’da bu toplantıyı yaptık. Bugün de Ağrı’da yapılan toplantı ile birlikte tüm rektörlerimizle görüşme imkanımız olmuş olacak.
Toplantıda, 2010’da aldığımız ÖSYM’yi bugün ne duruma getirdiğimizi, sınavlarda hak ve adaleti tesis etmek adına yaptığımız sınav güvenliği çalışmalarını paylaşacak ve sayın Rektörlere bundan sonraki çalışmaları sunup görüş ve önerilerini alacağız. Bizimle beraber olan Ağrı Valimiz Mehmet Tekinarslan’a teşekkür ediyorum. Bunun bir önemi de var. Vali Tekinarslan, ÖSYM özerk bir kurum olduğunda ilk yönetim kurulu üyelerimizden idi. Dolayısıyla ÖSYM’nin kurucu yönetim kurulu üyesi. Ayrıca Rektör Prof. Dr. İrfan Aslan’a tüm organizasyondaki mükemmellik ve ev sahipliği için teşekkür ediyorum. Bunun ÖSYM için yararlı bir toplantı olacağına inanıyorum."
AĞIRLAMAKTAN MUTLUYUZ
ÖSYM yönetim kurulunu kentte ağırlamaktan dolayı mutlu olduklarını kaydeden Vali Mehmet Tekinarslan ise şunları söyledi:
"Ağrı, iki gün önce de TÜRKSAT Genel Müdürü’nün bir konferansı vesilesiyle onu ağırladı. Sayın Genel Müdür, çocuklarımızı uzayla ilgili bilgilerle aydınlattı. Çok rahatlıkla söyleyebiliriz ki Ağrı, çeşitli etkinliklere çok rahatlıkla ev sahipliği yapabilecek bir potansiyele sahip. Eski bir ÖSYM yönetim kurulu üyesi olarak, ÖSYM’nin Ağrı’da böyle bir toplantı yapması, beni ayrıca mutlu ediyor. Son yıllarda kaydettiği gelişmeyi yakından izliyoruz. Gerçekten hem yönetim kurulu üyesi olduğum dönemdeki izlenimlerim hem de akabindeki, son derece özverili, tutarlı, tarafsız, güven merkezli ve adil bir çalışma atmosferinin ÖSYM’de olduğunu söyleyebilirim. Milyonlarca öğrencimize, memur adayımıza ve vatandaşımıza direkt hizmet sunan ve bunu da büyük bir nitelikle yerine getiren bir kuruluşumuz. Başta Ali Demir hocamın şahsında hepsini kutluyorum."
Çiçeği burnunda bir eğitim kurumu olan üniversitede, ÖSYM’nin Durum Analizi ve İstişare Toplantısı yapıyor olmaktan dolayı büyük mutluluk duyduklarını vurgulayan Rektör Prof. Dr. İrfan Aslan da "Üniversitemiz henüz çiçeği burnunda bir üniversite. Ama sizin gibi kıymetli hocalarımızın gelmesiyle farklı bir değer buluyor. Ağrı’ya geldiğim günden beri her zaman söylüyorum. Ağrı, 10 yıl içerisinde bir üniversite kenti olacak. Gülen yüzüyle, çalışanlarıyla ve üniversitesiyle bu potansiyele sahip bir kent.
İlk geldiğimizden beri Ankara’dan İstanbul’dan insanların gelerek bu şehirde yaşayanlar ne yapıyor, nasıl yaşıyor, sıkıntılarının neler olduğu konularında bilgilendirmeye çalışıyoruz. Yöre insanının nelerle karşı karşıya olduğunu gösterme, birlikte görmek ve çözümler üretmeyi hedefliyoruz. İnşallah, Ağrı ve üniversitemiz için faydalı bir toplantı olacaktır" dedi.