Yeni Bir İnternet Çağı Başlıyor

Turkiye-Rehberi.Net Pinterest Turkiye-Rehberi.Net WhatsApp Turkiye-Rehberi.Net Facebook Turkiye-Rehberi.Net Twitter Turkiye-Rehberi.Net LinkedIn Turkiye-Rehberi.Net Çıktı Al Turkiye-Rehberi.Net Gmail Turkiye-Rehberi.Net Email Gönder
İnternet girişimcilerinin günümüzde en büyük dertlerinden biri projesini internette yayınlamaya başlayacağı zaman alan adı uzantılarının sınırlı olmasından kaynaklanan adres adı bulma zorluğu.

Alan Adı Uzantısında Devrim

2012'de bu sıkıntı tarihe gömülecek. Müjdeyi dünyadaki bütün alan adı uzantılarının düzenlemesinden sorumlu olan ICANN(İnternet Tahsisli Sayılar ve İsimler Kurumu) açıkladı. Kurum alan adı uzantılarının genişletileceğini artık .com, .org yahut .net ile sınırlı kalmayacağını duyurdu. Icann yeni isimler için başvuruları 12 Ocak 2012'den itibaren almaya başlayacak. Ücreti 185bin dolar ve başvuru formu 360 sayfa uzunluğunda olacak.

FARKLI ALFABELERDE İSİM KOYABİLİRSİNİZ

Bu genişletme öyle böyle değil. Kurumlar yahut kişiler örneğin kategorilere göre (coğrafi, sanayi, tıp....) yahut Çince, Arapça, Gürcüce gibi farklı alfabeler kullanan alan adı uzantıları edinebilecek.

YENİ İNTERNET ÇAĞI

Guardian'a göre Icann yönetim kurulu başkanı Dengate Thrush bunun 'yeni bir internet çağını başlatacağını' duyurdu: "Gelecek neslin yaratıcılığı ve ilhamı için bir platform sağladık. Yeniliğin özgürce kendini ifade etmesine, bunu sınırlamak için iyi bir neden olmadığı müddetçe, izin verilmeli" dedi.

Bu yeni sistemde farklı dillerde ve alfabelerde uzantıların kullanılacak olması, karşımıza çok ilginç internet adresleri getirecek gibi. Tabi her yeni sistemde olduğu gibi bu yenilik de beraberinde bazı soru işaretleri getiriyor.

KARŞILAŞILACAK ZORLUKLAR

Hem tüketicilerin hem de şirketlerin zorluklar yaşaması muhtemel. Tüketici(kullanıcı) cephesinden bakıldığında mesela phishing denilen yani gerçek sitenin taklidi siteler ile kişi bilgilerini çalmayı hedefleyen hırsızlık sistemi yaygınlaşabilir en azından bu tip sahte sitelerin artması ve kullanıcıların bunların kurbanı olması riskini beraberinde getiriyor.

Şirketlerin ise site alan adı alırken karşılarına üç yol çıkacak ve stratejik açıdan bu yollardan hangisini seçmelerinin kendilerine avantaj sağlayacağına karar verecekler: Site adlarıyla ilgili bütün mevcut uzantıları almak, kendi alan adı uzantılarını yaratmak ve kendilerini az sayıda alan adı uzantısı ile sınırlandırmak.

Bu uygulamayla birlikte internet adresleri için yeni numara verme sisteminin internete doğrudan bağlanacak araçların sayısını da inanılmaz ölçüde arttıracağı söyleniyor.

.com uzantısının 26 yıl önce takdim edilmesinden bu yana internet alan adı uzantısı numara verme sistemindeki en büyük değişim olarak görülüyor bu adım.

İNTERNET KURULU BAŞKANI NE DEDİ?

Uluslararası İnternet Tahsisli Sayılar ve İsimler Kurumu ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers), tarihi bir karara imza atarak internetteki alan adları uzantılarını serbest bıraktı.

ICANN, Singapur'da düzenlenen toplantısında, bir çok değerli alan adlarının (generic Top-Level Domains - gTLDs) com, net. org gibi uzantılara hapis olduğu ve bunun gelişen internet dünyası için engel teşkil ettiği düşüncesiyle bu kararı aldı.

Alan adını kişinin hayal dünyasına bırakacak karar için başvurular 12 Ocak 2012 ile 12 Nisan 2012 tarihleri arasında yapılacak. ICANN, önümüzdeki yıl içerisinde söz konusu alan adlarının alınmasına imkan tanıyacak.

İnternet Kurulu Başkanı Serhat Özeren konuya ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, ''Karar uygulamaya geçtiğinde isteyen istediği uzantılı alan adını alabilecek. Örneğin istersem www.serhat.ozeren benim internet adresim olabilecek'' dedi.

Serhat Özeren, ICANN'ın kar gütmeyen bir kuruluş olduğunu anımsatarak yine de bu işin maliyeti üzerinde dikkatli çalışılması ve yüksek fiyat istenmemesi gerektiğini kaydetti.

Özeren, ICANN'ın merkezinin ABD olduğunu ancak alacağı kararlarda uluslararası bir duruş sergilemesini gerektiğini belirterek, özellikle gelişmekte olan ülkelerin internet dünyasından daha çok faydalanabilmesine imkan sağlamasının önemine işaret etti.