Bir Yetişkin Olarak Diş Bakımımı Nasıl Yapabilirim? Yetişkinlikte parlak, sağlıklı bir gülüşe sahip olmanın anahtarı, doğru ağız bakımı uygulamaktır. Yetişkinlerin de çürüğü olabilir ve onlar da ciddi problemlere neden olabilen dişeti hastalığına yakalanabilirler. Yetişkinlik döneminde de aşağıdaki konulara dikkat etmek gerekir:
Diş çürüğünün başlıca nedeni olan, dişler üzerinde bulunan plak-yapışkan filmi çıkartmak için, florürlü bir diş macunu ile günde iki kez dişlerinizi fırçalayın.
Plak tartar olarak sertleşmeden önce, dişeti hattı altından ve diş aralarından plağı uzaklaştırmak için günde bir kere diş ipi kullanın.Tartar oluştuğunda, yalnızca profesyonel temizlik ile çıkartılabilir. Şekerli veya nişastalı gıdaları, özellikle yapışkan çerezleri yeme sayınızı azaltın. Yemekler arasında ne kadar çok sıklıkla atıştırırsanız, plak asitlerine diş minenize saldırması için o kadar çok fırsat verirsiniz. Profesyonel temizlik ve diş muayenesi için düzenli olarak diş hekiminizi ziyaret edin.
Yetişkinlerin Bilmesi Gereken Diğer Konular Nelerdir?
Düzenli olarak dişlerinizi fırçalasanız ve diş ipi kullansanız bile, bir yetişkin olarak belirli ağız ve diş sağlığı sorunları ile karşılaşabilirsiniz. Neyse ki, diş hekiminiz çok başarılı bir şekilde bunlara karşı koyabilmenize yardımcı olabilir.
Dişeti hastalığı, gingivitis (dişeti iltihabı) olarak başlar, bu erken aşamada iyileştirilmesi mümkündür. Gingivitis belirtileri, dişlerinizi fırçaladığınızda kanamaya eğilimli olan dişetlerinin kızarması, şişmesi veya hassaslaşmasıdır. Bu belirtilerden herhangi birini fark ederseniz, ciddi problemler ortaya çıkmadan diş hekiminize başvurun. Dişeti hastalığının ileriki aşamaları, diş kaybına neden olabilir.
Dişetlerinizin sağlığı, genel sağlığınızı da etkileyebilir. Yapılan son araştırmalar, periodontitis (ilerlermiş dişeti hastalığı) ve şeker hastalığı, kalp hastalığı gibi diğer hastalıklar ve prematüre doğumlar arasındaki muhtemel ilişkiyi göstermektedir. Dişeti hastalığının başlamasını önlemek için, günde iki kere dişlerinizi fırçalamalı ve günde bir kere diş ipi kullanmalı ve altı ayda bir profesyonel temizlik yaptırmalısınız.
Mevcut dolguların etrafındaki çürükler (tekrarlayan çürük olarak adlandırılır) ve dişlerin kök yüzeylerindeki çürük, yaşlandıkça daha da yaygın hale gelir. Bu yüzden florürlü diş macunu ile dişleri fırçalamak, günde bir kere diş ipi kullanmak ve düzenli olarak diş hekimine gitmek önemlidir.
Hassasiyet problemi yaşlandıkça artabilir. Dişetleri zamanla çekilerek, diş minesi ile korunmayan alanları ortaya çıkarır. Bu alanlar, özellikle soğuk veya sıcak yiyecek veya içeceklerden dolayı ağrımaya eğilimlidirler. Soğuk hava gibi sert koşullarda, ekşi ve tatlı içecekler ve yiyeceklere karşı hassasiyet meydana gelebilir. Hassasiyet yaşarsanız, hassas dişler için üretilmiş diş macunu deneyin. Problem devam ederse, diş hekiminize başvurun, çünkü hassasiyet çürük, kırık veya çatlak bir diş gibi daha ciddi bir durumun göstergesi olabilir.
Kuronlar hasarlı dişleri kuvvetlendirmek için kullanılır. Kuron, hasarlı bir dişi tamamen örter veya "kaplar". Hasarlı bir dişi kuvvetlendirmenin yanı sıra, kuron dişin görünümünü, şeklini veya hizalamasını düzeltmek için de kullanılabilir. İmplantlar ve köprüler eksik olan dişlerin yerini doldurmak amacıyla yapılır. Diş implantları, bir veya birden fazla dişin yerine yapılabilir veya takma dişleri tamamen veya kısmen sabitlemek için kullanılır. İmplantların sizin için uygun olup olmadığını öğrenmek için, diş hekiminize danışın. Köprüler, genellikle bir veya birden fazla eksik dişin yerine geçecek şekilde yapılır. Dişlerin eksik olduğu alanı kaplarlar. Köprüler, doğal dişler veya boş alanı saran implantlara tutturulurlar.
Dişlerimin Daha Beyaz Görünmesini Nasıl Sağlarım?
Diş hekimi tarafından yapılan kapsamlı temizlik gıda ve tütünün neden olduğu en dış lekelenmeyi çıkarır.Beyazlatıcı bir diş macunu kullanımı da diş hekimi ziyaretleri arasında bu yüzey lekelerinin çıkarılmasına yardımcı olabilir. Lekeler uzun yıllardı mevcutsa, bu inatçı dış lekeleri çıkartmak için dişlerinizi profesyonel olarak beyazlattırmanız gerekebilir.
İç lekeler, beyazlatılabilir, dolgu yapılabilir veya kaplanabilir (kuronlanabilir). Bu yöntemlerden her biri güvenli ve etkili olmasına rağmen, diş hekiminiz dişlerinizin durumu ve elde etmek istediğiniz sonuçlara bağlı olarak sizin için uygun olan tedaviyi önerecektir.
Beslenmenin Ağız Sağlığım Üzerindeki Etkisi Nedir?
Genel sağlığınızı büyük ölçüde etkilemesine ek olarak , dengeli beslenme, sağlıklı dişler ve dişetleri için gereklidir. Dengeli beslenme, dişeti dokularını ve dişleri, kuvvetlenmeleri ve dişeti hastalığına neden olabilen enfeksiyonlara karşı dayanıklı olmaları için ihtiyaç duydukları önemli besin maddeleri ve mineralleri verir. Ayrıca, meyveler ve sebzeler gibi dayanıklı, lifli gıdalar, dişlerin ve dokuların temizlenmesine yardımcı olabilir. Yumuşak, yapışkan gıdalar, daha fazla plak oluşturarak, diş aralarında ve oyuklarda kalabilirler.
Şeker veya nişasta içeren yiyecek ve içecekleri her tüketişinizde, dişleriniz, 20 dakika veya daha fazla bir süre boyunca asit saldırısına maruz kalır. Diş minenizin gördüğü zararı azaltmak için, yemek aralarında, atıştırma sayısını sınırlandırınız. Ve atıştırmak için, peynir, çiğ sebzeler, sade yoğurt veya meyve gibi besleyici gıdaları tercih ediniz.
Copyright Türkiye Rehberi 2006 - 2025. Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik Politikası | Feragatname