Ana-babasının sağlığında, onlar üzerinden Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan sağlık yardımı alan çocuklar, onların ölümü halinde yetim aylığı almaya başlarlar ve sağlıktan yararlanmaya devam ederler.
Ben, babasını yaklaşık bir ay önce kaybetmiş bekâr bir kadınım. Bu durumda babamdan ötürü faydalandığım sağlık sigortası kesilir mi? Yoksa babamın hayatta olduğu dönemdeki gibi devam mı eder? A.Yarlıgaş
Öncelikle başınız sağolsun ve size sabırlar diliyorum. Siz rahmetli babanızın sağlığında SGK'dan onun üzerinden sağlık yardımı alıyorsanız, babanızın ölümü halinde SGK'dan yetim aylığı almaya da hak kazanıyorsunuz demektir. Bu sebeple şimdi SGK'ya yetim aylığı için "Tahsis Talep ve Beyan Taahhüt Belgesi" doldurup verin. SGK size babanızın üzerinden yetim aylığı verecek ve yetim aylığı aldığınız için sağlıktan da yine eskiden olduğu gibi yararlanacaksınız.
İstifayla kıdem tazminatı alırsınız
Ali Bey merhaba, Sigorta giriş tarihim 01.01.1989. Sigorta priminin yatış tarihi 01.07.1990, doğum tarihim 24.12.1972. Özel bir bankada 9 yıldır çalışmaktayım. Bankanın özel emekli sandığına tabiyiz. Bankadan önce SSK'lı olarak 2578 gün sigorta primim var. Çalıştığım kurumda hizmet birleştirmesi yaptım. Toplam primim 6149 gün, toplam hizmet yılım ise 17. Kendi isteğimle işten ayrıldığımda kıdem tazminatımı alabilir miyim? Emeklilik için giriş tarihim prim yatan tarih mi, yoksa sigorta giriş kartımdaki tarih mi olur?
Hasan Ü.
Sayın okurum, 15 yıllık sigortalılık süresi ve 3600 gün sayısını aştığınızdan, dilediğiniz an istifayla halen çalıştığınız bankadan, kıdem tazminatınızı alarak ayrılabilirsiniz. Normal şartlarda 01.01.1989 işe giriş tarihiniz geçerli ve bu tarihe göre emeklilik şartlarınız belli edilir, ama hizmet dökümünde 1.7.1990'dan sonra primler görünüyor diyorsunuz. SGK'ya dilekçe vererek arşivden 1.1.1989 ile 30.06.1990 arasındaki günlerinizi buldurun. Bulduramazsanız iş mahkemesinde hizmet tespit davası açarak başlangıcınızı 1.1.1989 tarihine çevirtebilirsiniz.
Makedonya hizmetleriyle kısmi emekli olabilirsiniz
57.5 yaşındayım. Türk soylu Makedon vatandaşıyım. TC vatandaşlığı kazanma başvurusunda bulundum, cevap bekliyorum. Eğer TC vatandaşlığı kazanırsam, Türkiye'den emekli olabilir miyim? Makedonya'da adliyede devlet memuru ve savcılık görevinde toplam 29.5 yıl çalıştım, artı 1983 yılında 11 ay askerlik yaptım. Aylık maaşımdan kesilen primleri Makedonya emeklilik kurumu iade etmiyor. Ancak kendim primlerin bir kısmını TC emekli sandığına ödeyerek Türkiye'den emeklilik maaşı kazanabilir miyim? 1989 yılından sonra Türkiye'ye yerleşen Bulgaristan göçmenlerine uygulanan prosedürden yararlanabilir miyim?
Süleyman Aliyevski
Türkiye ile Makedonya arasında Sosyal Güvenlik Sözleşmesi var olduğundan, o ülkede geçen hizmetler de fiktif (sanal) olarak Türkiye'de geçmiş sayılır. Siz bundan sonra Türkiye'de en az bir yıl sigortalı çalışırsanız her iki ülke hizmetleri toplanarak emekli olursunuz. Alacağınız emekli aylığı oranlı olacağı için SGK emekli aylığınız yaklaşık 30 lira gibi olur, ama sağlıktan faydalanma hakkınız olur. Bulgaristan'dan zorunlu göçlerle gelenlere verilen borçlanma hakkından yararlanamazsınız. Çalışmak için de TC vatandaşı oluncaya kadar izne tabisiniz.
Copyright Türkiye Rehberi 2006 - 2025. Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik Politikası | Feragatname