Geçen yıl kitapçıklardaki şifre skandalının gölgesinde geçen YGS'de 1 milyon 837 bin genç üniversiteye girebilmek için yarıştı. Özel poşetlenen kitapçıklar rasgele olarak dağıtıldı.
ÖSYM den sonuçları erken açıklama sözü: Adaylar YGS sonuçlarını T.C: kimlik numaraları ve şifreleriyle ÖSYM nin internet sitesinden öğrenebilecek. ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir sonuçların geçen yıl 20 günde açıklandığını hatırlatıp Bu yıl süreyi kısaltmayı hedefliyoruz demişti.
1 milyon 837 bin genç dün üniversiteye girişte ilk aşama sınavı olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nda (YGS) ter dökerken kopya ve şifre skandallarına karşı sıkı önlem alındı.
Sınavda, 13 bin 353'ü emniyet personeli olmak üzere toplam 251 bin 789 sınav görevlisi görev yaptı. Sınav saat 10.00'da başladı ve 160 dakika sürdü. Her bir soru kitapçığı matbaada özel olarak poşetlendi. Soru kitapçıkları sınavda adaylara, salon görevlileri tarafından poşetleri kapalı olarak rastgele dağıtıldı. Geçen yılki sınavda kişiye özel kitapçıklar dağıtılmış ve ardından ‘şifre' skandalı patlak vermişti.
Cevap anahtarları farklı
Farklı numaralarda basılan soru kitapçıklarındaki sorular birbirinin tamamen aynısı oldu, ancak soruların veya sorulardaki seçeneklerin sıralanışıyla doğru cevabın yeri değişikti. Bu nedenle her adayın cevap anahtarı da farklı oldu.
Sınavda adaylara, Türkçe, Sosyal Bilimler, Temel Matematik ve Fen Bilimleri testlerinin her birinden 40'ar soru yöneltildi. Güvenlik önlemleri çerçevesinde ÖSYM, 1000'e yakın sınav salonunda, sınavı kamerayla kayıt altına aldı. Ayrıca, sınav evraklarının yetişmemesi durumu da göz önüne alınarak, Ankara, İstanbul, İzmir ve Erzurum'da özel helikopterler hazır bekletildi.
Son anda nüfus cüzdanı
Ankara'da sınav yerine geldiğinde nüfus cüzdanının yanında olmadığını anlayan 284 öğrenci, sınav günü sabahı öğrencilere hizmet vermek üzere açık tutulan Nüfus Müdürlükleri'nden temin ettikleri Nüfus Cüzdanı veya Nüfus Kayıt Örneği ile sınava girdi. Amasya'da YGS'ye giderken otomobiliyle gazeteci Ferhat Lap'a çarpıp ağır yaralayan 19 yaşındaki üniversite adayı Serhat Kayım, polis gözetiminde sınava girdi.
Van'da prefabrike sınav
Van'da 12 bin 270 depremzede öğrenci, sağlam okullarda ve prefabrike dersliklerde sınava girdi. Ancak öğrenciler deprem nedeniyle kaybettikleri süre yüzünden endişeliydi. Mirkan Balkan, 2.5 aylık zaman kaybını dershaneye giderek gidermeye çalıştığını belirtti. Belkıs Akdağa ise konuları yetiştiremediği için tedirgin olduğunu dile getirdi.
Deprem yüzünden iyi hazırlanamadığını anlatan adaylardan Ezgi Seyithanoğlu ise "Şimdiye kadar zamanım sadece soru çözmekle geçti" dedi.
Konya'da geçen hafta trafik kazasında sağ ayağı ve sol el bileği kırılan 19 yaşındaki Mustafa Demir, YGS'ye gireceği okula tedavi gördüğü hastaneden ambulansla götürüldü. Salonda sedye üzerinde soruları cevaplayan Demir, sınavdan sonra hastaneye döndü.
Sınav sonrası öğrencilerden bazıları soruların zorluğundan, bazıları ise zamanın yetersizliğinden şikâyet ederken sınavın değerlendirilmesi şöyle olacak:
YGS'de en az bir puan türünde 140 ve üzeri puan alamayan adayların, bir yükseköğretim programını tercih etme ve hazirandaki Lisans Yerleştirme Sınavları'na (LYS) girme hakkı olmayacak.
YGS puanlarından 140'ın altında olanlar için ilgili yerleştirme puanı hesaplanmayacak.
140-180 arası puan alan adaylar sadece meslek yüksekokulu ön lisans programları ile açıköğretim programlarını tercih edebilecek.
YGS puanlarından en az biri 180 ve daha fazla olan adaylar LYS'lere girme hakkı kazanacak.
Özel yetenek sınavıyla öğrenci alan programlara başvurabilmek için YGS puanlarından en az birinin 140 ve üzeri olması gerekecek.
YGS stresi Damla'nın kalbini durdurdu
Samsun'da dün sabah üniversite sınavına girmeye hazırlanan lise öğrencisi, 18 yaşındaki Damla Orhan, kalp krizi geçirerek öldü.
47 yaşındaki Ayhan Orhan ve 46 yaşındaki Ayla Orhan çiftinin kızları Damla Orhan, dün gireceği YGS nedeniyle sabah saat 05.00'te annesini uyandırdı. Annesi ile birlikte sabah namazı kılan Damla Orhan, kahvaltı hazırlanana kadar odasına gidip yatağına uzandı.
Bu sırada fenalaşan genç kız, hastaneye kaldırıldı. Kalp krizi geçirdiği şüphesiyle genç kıza müdahale yapıldı. Ancak, yapılan tüm müdahalelere rağmen 19 Mayıs Lisesi Türkçe-Matematik Bölümü 4'üncü sınıf öğrencisi Damla Orhan, kurtarılamadı. Damla Orhan'ın yakınları "Sınav heyecanını bir yıldır yaşıyordu. Ailesi sınav nedeniyle çok sıkmıyordu. Ama Damla içine atan bir çocuktu. Sınav yükü ona ağır geldi" dedi. Kesin ölüm sebebi otopsiyle belirlenecek.
Rahatsızlığı yoktu
Orhan ailesinde kimsenin kalp rahatsızlığı olmadığı ve genç kızın da daha önceden böyle bir şikâyetinin bulunmadığı belirtildi.
Hakkâri'deki zoraki sınav iyi geçmiş
En yakın arkadaşının "Kazanamasın da ayrılmayalım" diyerek sınav giriş yeri bilgilerini değiştirmesiyle YGS'ye Hakkâri'de giren Kastamonulu Sedat Toygar'ın sınavı iyi geçti. Toygar 26 saat yolculuğun ardından gittiği Hakkâri'yi de beğendi.
Copyright Türkiye Rehberi 2006 - 2025. Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik Politikası | Feragatname