Çocuk Esirgeme'den çıkanı işe alan kazanır

Turkiye-Rehberi.Net Pinterest Turkiye-Rehberi.Net WhatsApp Turkiye-Rehberi.Net Facebook Turkiye-Rehberi.Net Twitter Turkiye-Rehberi.Net LinkedIn Turkiye-Rehberi.Net Çıktı Al Turkiye-Rehberi.Net Gmail Turkiye-Rehberi.Net Email Gönder
Kamudan sonra özel sektöre de prim ve vergi teşviği geldi. Eski adıyla Çocuk Esirgeme Kurumu tarafından korumaya alınan ve en az 2 yıl koruma altında kalan çocuklar, 18 yaşına gelince kamuda işe girebiliyorlardı. Şimdi buna özel sektör yolu da açılıyor. Koruma altındaki çocuğu işe alan özel sektör, prim vevergi ödemeyecek.

Torba Kanun ile 2828 sayılı Kanun’a eklenen madde gereğince; 2828 veya 5395 sayılı Kanun uyarınca haklarında korunma veya bakım tedbir kararı alınmış olup fasılalı olarak geçen yararlanma süreleri dahil 2 yıldan az olmamak üzere, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın sosyal hizmet modellerinden yararlanan çocuklardan herhangi birini işe alan özel sektöre teşvik veriliyor. Buna göre Sosyal Güvenlik Kurumu’na ödenecek gerek sigortalı gerekse işveren primleriyle vergilerin tamamını Hazine karşılıyor. İşte ilgili fıkra: “...Özel sektörde çalıştırılmaları halinde, 31.5.2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 81’inci maddesine göre ödenmesi gereken ve aynı kanunun 82’nci maddesi uyarınca belirlenen prime esas kazanç alt sınırı üzerinden hesaplanan malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası primi, kısa vadeli sigorta kolları primi ve genel sağlık sigortası primi, sigortalı ve işveren hissesi primlerinin tamamı ile 25.8.1999 tarihli ve 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu’nun 49’uncu maddesinin birinci fıkrasına göre ödenmesi gereken işsizlik sigortası primi, sigortalı ve işveren hissesinin tamamı sigortalının işe giriş tarihinden itibaren beş yıl süre ile Hazine tarafındankarşılanır..."

4792 KİŞİ İŞ BEKLİYOR 

2013 sonu itibarıyla işe yerleştirilen koruma altındaki genç sayısı 37 bine ulaşırken, 4792 çocuk ise işe yerleştirilmeyi bekliyor.

VEKİL ÖĞRETMENLİK SİSTEMDE GÖRÜNMEZ

Oğuz BOZ

Eşim 1992-1995 yılları arasında 4 farklı okulda ücretli öğretmenlik yaptı. Araştırmam neticesinde çalıştığı yıllara ait ücretinden sigorta için yapılan kesinti bilgilerine ulaşamadım, ama çalıştığı okullardan çalıştığını gösterir belge alınabilir. Çalıştığını gösterir bir belgeyle çalıştığı yıllara ait sigorta borçlanması yapılabilir mi? Sigortalı sayılır mı? O yıllardan başka herhangi bir işte çalışmadı ve sigorta sicil numarasıda bulunmamaktadır.

O yıllarda ücretli değil vekil öğretmenlik vardı. Şimdi elinizdeki belgelerle eski adıyla TC Emekli Sandığı, yeni adıyla SGK Kamu Görevlileri Hizmet Dairesi Başkanlığı (Mithatpaşa Cad. No: 7 Sıhhiye-Ankara) adresine dilekçe gönderin. SGK size eşiniz adına Emekli Sandığı hizmetlerini gönderir. Şimdi ise eşinizi hemen SSK’lı bir işe sokun ve Emekli Sandığı’ndan gelecek hizmet ve bundan sonraki SSK ile birlikte 3600 günü tamamlayınca emekli olur.

FAZLA MESAİ İÇİN DAVA AÇABİLİRSİNİZ

Hüseyin AKGEYİK

Özel vakıf üniversitesinde çalışmaktayım. Yıllık 500 ile 550 saat fazla mesai yapıyorum fakat yıllık fazla mesai ücreti olarak sadece 270 saatin karşılığını alıyorum. Geri kalan saatlerin karşılığında da izin yaptırılıyorum; yasal olarak ne yapmam gerekir, sonuç ne olur? Bir de ara ara İstanbul dışına göreve gönderiliyorum. Bununla ilgili harcırah ve ekstra mesai vermiyorlar, yasal haklarım nelerdir?

Yasal yıllık fazla mesai süresi 270 saati geçemez. Yasal süreden fazla çalıştırılınca dilerseniz haklı sebeple (4857/24. madde) işi bırakma ve kıdem tazminatınızı isteme hakkınız var. Dilerseniz de fazla mesailer için iş mahkemesinde dava açabilirsiniz. Ancak işyerinde denkleştirme varsa, fazla mesai yerine izin aldığınızdan davayı kaybedebilirsiniz. İl dışında ise masraf, fazla mesai ve izin ücretini davayla alabilirsiniz.

DAVAYLA YETİM AYLIĞI ALIRSINIZ

Cemile ŞAHİKA

Sosyal güvencesi olmayan 58 yaşında dul bir kadınım. Babam 2011 yılında vefat etti. Babamın ödenmiş 497 gün sigorta primi var. Babamın askerlik borçlanmasını yaparak 900 günden yetim maaşı bağlatamıyorum. Torba Yasa’da geriye donuk 1800 gün borçlanma hakkı verilecekmiş. Babam adına 1300 gün hizmet borçlanması yapıpyetim aylığı bağlatabilir miyim?

Umarım 497 gün SSK’lıdır. Bu doğru ise Torba Yasa’dan geriye dönük 5 yıllık borçlanma çıksa da vefat etmiş kişiler için geriye dönük olmaz. Babanızın askerlik borçlanması için SGK’ya dilekçe verin. Kabul edilirse yetim aylığı için başvurun. SGK 1.10.2008’den sonra ölenler için askerlik borçlanmasıyla 900 günü tamamlamayla aylık vermez. O zaman ret yazısıyla dava açıp birikmiş tüm aylıklarınızı alırsınız. Yargıtay, 900 gün borçlanmayı kabul ediyor, SGK etmiyor.

62 YAŞINDA EMEKLİ OLUR 

Hasan EROL

Babam 15 Şubat 2003’te Bağ-Kur girişli ne zaman emekli olur?

En az 15 tam yıl prim öderse 62 yaşında emekli olacak.