Ücret alınmayan sağlık hizmetleri

Turkiye-Rehberi.Net Pinterest Turkiye-Rehberi.Net WhatsApp Turkiye-Rehberi.Net Facebook Turkiye-Rehberi.Net Twitter Turkiye-Rehberi.Net LinkedIn Turkiye-Rehberi.Net Çıktı Al Turkiye-Rehberi.Net Gmail Turkiye-Rehberi.Net Email Gönder
Sağlık hizmetlerinin sunumu ve ücreti bir toplumda yaşayan herkesi bir şekilde ilgilendiriyor. Bu nedenle sağlık hizmetlerinin sunumunun önemi artıyor. Bazı sağlık hizmetlerinin verilmesinden dolayı sağlık hizmeti verilen hastalardan ek bir ücret alınmıyor. Ek ücret alınmayan sağlık hizmetleri şunlardır:
- Acil haller nedeniyle sunulan sağlık hizmetleri, 
- Yoğun bakım hizmetleri, 
- Yanık tedavisi hizmetleri, 
- Kanser tedavisi (radyoterapi, kemoterapi, radyo izotop tedavileri), 
- Yenidoğana verilen sağlık hizmetleri, 
- Organ, doku ve kök hücre nakilleri, 
- Doğumsal anomaliler için yapılan cerrahi işlemlere yönelik sağlık hizmetleri, 
- Diyaliz tedavileri, 
- Kardiyovasküler cerrahi işlemleri, 
Yukarıda belirtilen sağlık hizmetlerine bağlıı olarak verien otelcilik hizmetlerindende ilave ücret alınmıyor.  İlave ücret alınmayan acil hallerin neler olduğu çoğu zaman karıştırılıyor. Acil hallerin neler olduğunu açıklamakta fayda var. Acil hal; ani gelişen hastalık, kaza, yaralanma ve benzeri durumlarda olayın meydana gelmesini takip eden ilk 24 saat içinde tıbbi müdahale gerektiren durumlar ile acele olarak tıbbi müdahale yapılmadığı yada başka bir sağlık kuruluşuna nakli halinde hayatın veya sağlık bütünlüğünün kaybedilme riskinin doğacağı kabul edilen durumlardır. Bu tanım kapsamına giren sağlık hizmetleri acil sağlık hizmeti olarak kabul ediliyor.

Okur sorularına cevaplar

İŞTEN AYRILANA İHBAR TAZMİNATI VAR MI?
Soru:
10 yıldan beri devlet işinde çalışıp işten ayrıldıktan sonra rapor alan işçi çalışmış olduğu sürelerin ihbar tazminatını alır mı? O.Kızılkaya
Cevap: Sayın Kızılkaya, işten ayrılan işçi hangi nedenden dolayı ayrılırsa ayrılsın ihbar tazminatı alamaz. İşten ayrıldıktan sonra rapor almış olmanızın  ihbar tazminatına hak kazanmanıza bir etkisi bulunmuyor.

AVLANMA TESKERESİ EMEKLİLİĞİ ETKİLER Mİ?
Soru: 
10.05.1952 doğumluyum. 15.05.1974  tarihinde sigortalı işe başlangıcım var. Toplam 303 gün ssklı ve 2009'dan 2011'e  kadar 17ay Libya'da (yurt dışı) borçlanmam var. 21.08.1997 tarihiden itibaren 07.07.2014 yılına kadar geçerli gerçek kişiler için  avlanma  su ürünleri ruhsat tezkerem  var. Avlanma belgemi Bağkur'a emeklilik için saydırabilir miyim? Nasıl emekli olabilirim? A.Keçeli
Cevap: Sayın Keçeli, toplam 813 gün prim ödeme gün sayınız bulunmaktadır. Emekli olabilmek için 3600 gün prim ödeme koşuluna tabisiniz. Buna göre 2787 gün prim ödemeniz gerekiyor.  Askerliğinizi borçlanmadıysanız borçlanabilirsiniz. Avlanma tezkeresi, emeklilik yönünden bir fayda sağlamıyor. Bu nedenle avlanma tezkeresi süresini Bağkur'a saydıramazsınız.

KIDEM TAZMİNATI FONU
Soru:
 Ben 13 yıldır aynı şirkette çalışıyorum. Kıdem tazminatı fonu kurulacak mı? Böyle bir kanun hazırlanıyor mu?  Ö.Koyunlu
Cevap: Sayın Koyunlu, kıdem tazminatı fonuna yönelik olarak son zamanlarda hazırlanıp meclise sunulan bir kanunun tasarısı bulunmuyor. Ancak fonun kurulması gerektiği konusu bir çok kesim tarafından ifade ediliyor. Yetkililer kıdem tazminatı fonunun kurulması halinde kazanılmış haklara dokunulmayacağını ifade ediyorlar.

İŞÇİYE ÖLÜM İZNİ VAR MI?
Soru: 
İşçinin yakınları öldüğünde kaç gün izin kullanması gerekiyor? A.Gözde
Cevap: Sayın Gözde,  işçilerin ana veya babalarının, eşlerinin, kardeş veya çocuklarının ölümünde üç güne kadar verilecek izinlerin yıllık izin bakımından çalışılmış gibi sayılacağı iş kanununda belirtiliyor. Ancak bu izinlerin kesin olarak verilip verilmeyeceği verilirse ücretli mi ücretsiz mi verileceği mevzuatta yer almıyor. Ancak ölüm izinleri genellikle kullandırılıyor.