İlaç Devine İskonto Kıyağı

Turkiye-Rehberi.Net Pinterest Turkiye-Rehberi.Net WhatsApp Turkiye-Rehberi.Net Facebook Turkiye-Rehberi.Net Twitter Turkiye-Rehberi.Net LinkedIn Turkiye-Rehberi.Net Çıktı Al Turkiye-Rehberi.Net Gmail Turkiye-Rehberi.Net Email Gönder
TÜRKİYE ilaç pazarının yüzde 16’sının elinde bulunduran ve tamamen ithal ilaç satışı yapan bir firmanın iskonto muafiyet talebinin diğer firmalardan aylar önce karşılanarak fiyat avantajı sağlandığı ortaya çıktı.
İsminin açıklanmasını istemeyen bir sağlık bakanlığı yetkilisinin anlattığı ‘kağıt üzerinde yasa’ görünen işlem sayesinde firmanın 139 milyon lira fazla ödeme aldığı öne sürülüyor. Hürriyet’in gündeme getirdiği Sağlık Bakanlığı verilerine göre, yılda 2 milyar kutu ilacın tüketildiği, 16.3 milyar lira ödediğimiz ilaç sektörü inanılmaz iddia ile yeniden gündemde.

Sağlık Bakanlığı yetkilisi işlemi belgelerle şöyle anlattı: “2009 ve 2011 yıllarında yapılan kamu kurum iskonto oranlarının artırılmasıyla bir çok ürün zarar ettiği gerekçesiyle SGK’ya iskonto muafiyeti yönünde başvurular yapıldı. SGK tarafından 27 Nisan 2011’de yapılan Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonu’nda bazı ürünlere iskonto muafiyeti (fiyat avantajı) verildi. Muafiyet verilen ürünler de bir şirketin özel bir yeri olduğu dikkatimizi çekti. Bu firma, Türkiye ilaç sektörünün yüzde 16’sına sahip. Bu ürünlerin hepsi ithal.

7 AYDA 51 MİLYON AVANTAJ

Bundan sonraki diğer firmaların iskonto muafiyet talepleri 15 Aralık 2011 ve 27 Aralık 2011’de yapıldı. Bu süre içerisinde ürünlerine önceden iskonto muafiyeti uygulandığından söz konusu firma, diğer firmalara karşı 7 aylık zaman dilimi olan (Mayıs 2012-Aralık 2012) içerisinde avantajlı hale geldi.

Firmanın ürünlerinin Nisan 2011 tarihinde iskonto muafiyetlerinin yapılmasıyla 7 aylık zaman diliminde ilk etapta firmanın ortalama olarak 51 milyon TL avantaj sağlandı. Hiçbir firma bu kadar hızlı, geniş ölçüde, önceden ve sonrasında zorunlu kamu kurum iskontosu muafiyeti yani fiyat avantajı tanınmadı.

TABLOLAR YALAN SÖYLEMEZ

Firmanın ürünlerine ait fiyat değişim ekran görüntüleri ve açıklamaları yapılan çalışmayla ilgili tabloda yer almaktadır. 5 Kasım 2011’de yayımlanan Sağlık Uygulama Tebliği ile mevcut iskonto baz ve ilave iskontonun üzerinde olan ilaçlardan jeneriği (eşdeğeri) olmayan orijinal (referans) ilaçlara mevcut iskonto ek olarak yüzde 8.5 oranında, diğer ilaçlara ise yüzde 7.5 oranında iskonto uygulanacağı belirtilmiştir.

Bununla birlikte firmanın toplam 13 ilacına 5 Kasım 2011 tarihinde yüzde 7.5 veya yüzde 8.5 ek iskontolar uygulanmamıştır, yani söz konusu firmaya 13 ilacı için her ay yüzde 7.5 veya yüzde 8.5 oranında daha fazla para ödenmiştir. Bu ilaçların veri tabanı kullanılarak bulunan kutu satış rakamları ve güncel Kamu Fiyatları temel alınarak yapılan hesaplamada, SGK’nın bu 13 ilaç için 2012-2014 yılı ilk 9 ayı boyunca ödediği fazla tutarın 139 milyon 89 bin 834 lira olduğu tespit edilmiştir. Bununla ilgili olarak yetkili makalar bilgilendirilmiştir.”