İmralı Adası Tarihçe
Orhan Bey'in komutanlarından Emir Ali'nin Bizanslılardan aldığı adanın Kalolimnos olan adı Emir Ali olarak değiştirildikten sonra, zamanla İmralı'ya dönüştü.Ada, Osmanlı döneminde Mudanya kazasına bağlı bir nahiyeydi. 20. yüzyıl başlarına değin varlığını koruyan üç Rum köyü vardı. 1913 yılında adada 250 hane, bir okul, üç manastır vardı ve tamamı Rumlardan oluşan 1.200 kişi yaşıyordu. Adanın başlıca uğraşları soğan tarımı ve balıkçılıktı. Yetiştirilen soğanlar İstanbul'a satılıyordu. Sebze yetiştirilmediği için adalıların başlıca gıdasını balık oluşturuyordu.
Lozan Antlaşmasından sonra Nüfus Mübadelesi (1924) ile adanın halkının Yunanistan'a gitmesi üzerine, İmralı Adası bir süre boş kaldı. 1935'te Türkiye'nin ilk yarıaçık cezaevi burada kuruldu.
Yassıada Yargılamaları sonunda ölüm cezasına çarptırılan Demokrat Parti dönemi başbakanı Adnan Menderes, dışişleri bakanı Fatin Rüştü Zorlu ve maliye bakanı Hasan Polatkan'ın cezaları burada infaz edildi. Naaşları 29 sene İmralı Adasında kaldıktan sonra, 17 Eylül 1990 tarihinde buradan İstanbul'daki anıtmezara nakledildi. 1999'da, PKK terör örgütü lideri Abdullah Öcalan buraya nakledilene kadar adadaki mahkumların çalıştığı tarımsal işletmelerin ürünleri İstanbul ve diğer şehirlerde satılmaktaydı, mahkumlar sabun ve konserve fabrikası gibi fabrikalarda çalışıyorlardı ve belli bir ücret alıyorlardı. Öcalan'ın gelmesiyle adadaki diğer mahkumlar boşaltıldı ve ada Abdullah Öcalan`a tahsis edildi. Ömür boyu hapis cezasına çarptırılan PKK lideri Abdullah Öcalan'ın yanına 2009'da benzer suçlardan hüküm giymiş 8 mahkûm daha gönderildi.
Evet, İmralı Adası bugün, 30 bin kişinin katili, onun bunun maşası, bölücülerin elebaşı Apo'nun istirahitine ayrıldı. Merhum Adnan Menderes, Fatin Rüştü Zorlu ve Hasan Polatkan'ın katledildiği bu adada bir caninin Suriye'deki havuzlu villasında dahi güvenli ve konforlu, stresten uzak temiz hava ve bol oksijenle yaşaması manidar. Türkiye Cumhuriyet'i Başbakana'nını asar ancak bölücülere de dosta düşmana fiyaka olsun diye koskaca adayı canilere tahsis eder.
Kahramanlar Cudi dağlarında çapulcuların peşinde canlarını bu vatan için feda ederken Apo'nun keyfi yerinde, Türkiye Cumhuriyet'i sağolsun. Apo'nun Kürt, Türk umrunda değil, rahatı yerinde. Bari bunları tarım işinde çalıştırın, koskoca ada bir işe yarasın. Aklı mantığı olan bir ülke bu güzelim adayı Demokrasi şehitleri için turizme kazandırır, tabii böyle devlet büyüklerimiz varsa.
İmralı Adası Coğrafi Özelliği
Kabaca kum saati veya 8 rakamını andıran bir biçimi vardır. Kuzey-güney doğrultusunu izleyen ana ekseni 6 km'yi bulur. Kuzeyde 3 km'ye varan genişliği orta kesimlerde daralarak 620 m'ye kadar iner; güneye doğru yeniden genişler. Daha yüksek olan kuzey kesimi Bahritepe'de 217 m'ye ulaşır. Güney kesimi alçalarak Sığburun'da sona erer.
imralı
İmralı Adası Resim Galerisi
imralı
imrali iskele
imrali iskelesi
imrali haritasi
imrali cezaevi
imrali canisinin yeni mekani
imrali canisi
imrali adasi
imrali adasi uydudan
imralı adası istanbul
imralı mesudiye
imralı sahileri armutlu
imralı sahili