Ali Bey, 2011 yılının temmuz ayında emekli oldum. Dün yayınladığınız intibak listesine baktım, benimle eşit durumda gün sayısı ve göstergesi olan birinin intibakla alacağı emekli aylığı benden fazla. Benim 9000 günüm var ve göstergem 15175, aldığım aylık ise sadece 932 lira. İntibaktan faydalanacak olan 1999 öncesi emekliler ise 1350 lira aylık alacakmış. Hani nerede eşitlik, bize de intibak çıkmayacak mı? Hakkı Çınar
Sayın okurum, intibaka sadece 31.12.1999 öncesi emeklilerin değil, tüm emeklilerin (
SSK,
Bağkur) ihtiyacı var, ama sanırım bütçe imkânlarına göre sadece 31.12.1999 öncesindeki az sayıdaki emekliye vermeyi tercih ettiler. Esasen en çok 1 Ekim 2008 gününden sonra sizin gibi emekli olanların daha çok intibaka ihtiyacı var. Umarım sizler için de çıkar, ama bu konuda sesinizi daha gür çıkarmanız gerekir.
İNTİBAK YASASINA NEDEN İHTİYAÇ VAR?
1978 yılından 2000 yılına kadar SSK, Bağ-Kur ve memurlar için memur maaş katsayısıyla belli edilen bir emekli aylığı sistemi vardı. 08.09.1999 günü Resmi Gazete'de yayımlanan 4447 sayılı kanun ile 2000 yılından itibaren SSK ve Bağ-Kur çalışanlarının emekli aylığının hesaplanmasında, memur maaş katsayısının kullanılmasına son verildi.
Memurların emekli aylıklarının hesaplanmasında sistem değiştirilmemiştir. Bu nedenle ister 1978, ister 1988, ister 2008 yılında emekli olsun, eşit derece ve kadrolu memurlar kuruşu kuruşuna aynı emekli aylığını alırken, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin eşitleri arasında emekli oldukları yılların farklılığı ne kadar çoksa o kadar farklı emekli aylığı ortaya çıkmaktadır. Fark 2000 yılından itibaren katlanarak artmaya başlamıştır.
ANA SEBEP, GELİŞME FARKININ VERİLMEMESİ
Özellikle kendilerine süper emekli denen üst gösterge tablosundan emekli edilen kişilerde had safhaya ulaşan, ama tüm SSK emeklileri ile 2000 sonrası Bağ-Kur emeklilerinin emekli aylıklarının düşük olmasına sebep olan ana uygulama, emekli olanlara sadece TÜFE oranı kadar zam yapılmasıdır. Emeklilere (SSK ve Bağ-Kur) bu ülkenin gelişme (büyüme) oranından fark verilmemektedir. Bu da emekli olunan yıl ile bugün arasındaki süre uzadıkça emekli aylıklarının reel olarak gerilemesi anlamına gelmektedir.
EMEKLİ AYLIKLARI 2008'DEN SONRA DAHA DA DÜŞÜYOR
İşte bu nedenle eskiden beri devam eden haksızlığın üstüne bir de 1 Ekim 2008 günü bize sosyal güvenlik reformu olarak yutturulan sistemle emekli aylığı hesaplamasında değişiklik yapıldı. En çok da 1 Ekim 2008 gününden sonra emekli olanların intibaka daha fazla ihtiyacı var. Zira sizler gelişme hızından sadece yüzde 30 oranında yararlanıyorsunuz.
Yani SSK'daki eşitler arasındaki farklılığının esas nedeni, ilk defa aylık bağlanırken emekli olduğu yıla kadarki "gelişme hızı" (GH) uygulanması, ama emekli aylığı bağlandıktan sonra "gelişme hızı"nın emekli aylığına yansıtılmamasıdır.
Kaynak: Ali Tezel Blomberg HT
E Devlet - SSK Sorgulama - E Randevu