İsteğe Bağlı Sağlık Primi Ödeyen Yardım Alabilir

Turkiye-Rehberi.Net Pinterest Turkiye-Rehberi.Net WhatsApp Turkiye-Rehberi.Net Facebook Turkiye-Rehberi.Net Twitter Turkiye-Rehberi.Net LinkedIn Turkiye-Rehberi.Net Çıktı Al Turkiye-Rehberi.Net Gmail Turkiye-Rehberi.Net Email Gönder
Gerek işten çıktıktan sonra gerekse prim süreleri dolup emeklilik yaşını bekleyenler istemeleri durumunda dışarıdan isteğe bağlı sağlık (GSS) primi ödeyerek kendileri ve bakmakla yükümlü olduklarına sağlık yardımı aldırabilirler.
İşten ayrıldım, sağlık hizmetlerinden faydalanma sürem de doldu. Bunun için ne yapmam gerekir. Sağlık primi gibi bir ödeme yapıp faydalanmam mümkün mü? Gönül Öztürk

5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu gereğince, sağlık yardımı alma hakkı varken işten ayrılma tarihinden itibaren 10 gün daha SGK üzerinden sağlık yardımı alınır. Ayrıca, işten ayrılma gününden geriye doğru 1 takvim yılı içinde 90 günlük primi olanlara 10 güne ilaveten 90 gün daha sağlık hizmeti verilir.

100 GÜN SONRA GSS PRİMİ ÖDENEBİLİR

Gerek işten çıktıktan sonra gerekse prim süreleri dolup emeklilik yaşını bekleyenler isterlerse dışarıdan isteğe bağlı sağlık (GSS) primi ödeyerek kendileri ve bakmakla yükümlü olduklarına sağlık yardımı aldırabilirler. Uygulama gereğince, iki yöntemi vardır. Birinci yöntem hemen en yakın Sosyal Güvenlik Merkezi'ne gidip Genel Sağlık Sigortası Giriş Bildirgesi doldurup vermektir ki bu durumda her ay SGK'ya 201 TL GSS primi ödeyerek sağlıktan yararlanırsınız.

Öte yandan, siz GSS'ye işe giriş bildirgesi vermeseniz dahi 5510 Sayılı Kanun'un 61'inci maddesine göre SGK sizin adınıza bu bildirgeyi verir. "f) (Değişik bent: 13/02/2011 - 6111 S.K./35. md.)(**) (g) bendinde sayılanlar; diğer bentlere göre genel sağlık sigortalısı olmadıkları veya diğer bentlere göre genel sağlık sigortasından yararlanma haklarının sona erdiği tarihten itibaren bu bent kapsamında genel sağlık sigortalısı sayılırlar ve Kurumca resen tescil edilirler."

DAHA AZ PRİM ÖDEYEBİLİRSİNİZ

Direkt SGK'ya gitmek yerine isterseniz önce kaymakamlıkların yeşil kart bürolarına gidip gelir testi yaptırabilirsiniz. Yapılacak gelir testi sonucunda;

Beraber ikamet ettiğiniz ailenin toplam geliri bulunup ailedeki kişi sayısına bölündüğünde ortaya çıkacak kişi başına gelir,
  • Asgari ücretin üçte birinden (279 TL'den) az ise size yeşil kart verecekler,
  • Asgari ücretin üçte biri (279 lira) ile asgari ücret (837 lira) arasında ise 34 lira,
  • Asgari ücret (837 lira) ile iki asgari ücret (1674 lira) arasında ise 101 lira,
  • İki asgari ücretten (1674 liradan) çok ise 201 lira GSS primi ödemek zorunda olacaksınız.

Gelecek yıldan itibaren zorunlu olacak

Halen SGK üzerinden sağlık yardımı alma hakkı olmayanların isteğe bağlı olarak girebilecekleri bu uygulama 01.01.2012 gününden itibaren herkes için zorunlu olacak. Yine 2012 yılı başından itibaren de yeniden bir uzatma olmazsa yeşil kart kaldırılacak ve asgari ücretin üçte birinden az kişi başı geliri olanların GSS primlerini devlet ödeyecek.

Sağlıkta fark yok

18.5.2011 tarihinde isteğe bağlı sigortalı oldum. Eşim Emekli Sandığı'na bağlı. Bize bakmakla yükümlü olduğundan aile ve çocuk yardımı, aynı zamanda Emekli Sandığı'ndan muayene ve tedavi hizmetleri almaktayız.
  • Muayene için hem Bağ-Kur hem de Emekli Sandığı'ndan yararlanabilir miyim?
  • Eşimin yükümlülüğünden çıkmam gerekiyor mu?
  • Eşim eş yardımı alıyor, aile yardımının kesilmesi gerekiyor mu? H.Çetin
Sağlık hizmetleri alma konusunda herkes SGK'lı. Ancak, siz Bağ-Kur'lu olduğunuzdan sağlık yardımlarını kendi üzerinizden almanız gerekir. Farkı da şu: İsteğe bağlıya bir kuruş borcunuz olsa sağlıktan yararlanma hakkınız yok ve borçlu olduğunuz dönemlerde eşinizin üzerinden sağlık yardımı almışsanız sizden geri isteyebilirler. SGK'ya gidip kendinizi isteğe bağlılık üzerinden sağlık bilgisayarında aktive ettirin.

Kaynak : Ali Tezel