İstanbul Esenyurt'ta 11 işçinin hayatını kaybettiği, alışveriş merkezi inşaatının şantiyesindeki yangınla ilgili önemli bir bilgi gündeme geldi.
İnşaatın taşeron firmalarından Kaldem Yapı'nın, 2 işçinin sigortasını yangından 1,5 saat sonra yaptırdığı ortaya çıktı. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Fatih Acar, dün basında yer alan iddiaların doğru olduğunu belirterek, "Müfettişler inceliyor. İşveren nezdinde gerekli işlemleri yapacağız." dedi. Yangından sonra gözaltına alınan 11 şüpheli de dün adliyeye çıkarıldı. Aralarında firma sahibi ve şantiye şefinin de bulunduğu 6 kişi taksirle öldürme suçlamasıyla tutuklandı.
11 Mart 2012 tarihinde gece saat 21.00 sularında Marmara Park isimli AVM'nin şantiyesinde işçilerin kaldığı çadırda yangın çıkmış, dışarı çıkamayan 11 işçi hayatını kaybetmişti. İncelemelerde, işçilerin konteyner yerine yangına dayanıksız çadırlarda yatırıldığı, bu çadırlarda güvenlik kapılarının bile bulunmadığı, yangın tüplerinin ise boş olduğu tespit edilmişti.
Dün gazetelerde, bunlardan daha vahim bir iddia ortaya atıldı. Taşeron firma Kaldem Yapı'nın hayatını kaybeden işçilerden ikisini sigortasız çalıştırdığı, yangından bir buçuk saat sonra da internet üzerinden apar topar bunların sigorta girişlerinin yapıldığı yazıldı.
Vahim iddia, dün CNBC-e televizyonunun yayınına katılan SGK Başkanı Fatih Acar'a soruldu. İddiaları doğrulayan Acar, "İki işçinin sigortası yangından sonra gerçekleştiriliyor. Çetin Coşkun'un girişi 22.43, Sevdin Özen girişi de 22.51'de yapılmış. Yangın 21.00 sıralarında oluyor." dedi.
Sigorta bildirgelerinin, işçinin işe başlamadan bir gün önce verilmesi gerekiyor. Mevzuata göre inşaat işlerinde ise firmaların aynı gün işe giriş bildirgesi verebildiğini belirten Acar, "Saat 23.59'a kadar işe giriş bildirgesi verilebiliyor. Yangın sonrası işe giriş bildirgeleri verilen işçiler, bu tarihten daha önce işe başlamışsa bununla ilgili tespitleri yapacağız ve işveren nezdinde gerekli işlemleri yapacağız." dedi. İş arkadaşları, Çetin Coşkun ve Sevdin Özen'in 3 aydır sigortasız çalıştırıldığını söylemişti. SGK Başkanı, ölen işçilerin ailelerine de maaş bağlandığını sözlerine ekledi.
Öte yandan yangında hayatını kaybeden işçilerden Bayram Egepehlivan (48) ve İsa Topal (22) Samsun'da, Abdurrahman Demir (42) Tokat'ta, Fatih Acun (24), Ahmet Yağal (31) ve Seyfettin Topal (38) Ordu'da, Barış Kıyak (30) Muğla'da, Ahmet Keskin (47) Bartın'da, Sevdin Özen de Van'da toprağa verildi. İSTANBUL ZAMAN
Mahkeme 6 zanlıyı tutukladı
Şantiyedeki çadır yangınına ilişkin soruşturma başlatan polis, 11 kişiyi gözaltına almıştı. Kıraç Polis Merkezi'nde tutulan şüphelilerin sorgusu dün tamamlandı. Şüpheliler, polis nezaretinde Büyükçekmece Adliyesi'ne getirildi. Adliyeye girişleri sırasında şahısların yüzlerini gizlemeye çalışması dikkat çekti. Mahkeme, 'taksirle öldürme' suçlamasıyla inşaat firmasının sahibi ve genel müdürü Abdullah A. şantiye şefi Erdal G., Cem Y., Şaban B., Hikmet T., ve Kadir Altun'un tutuklanmasına karar verdi.
Diğer 5 kişi ise serbest bırakıldı. Büyükçekmece Nöbetçi 2. Sulh Ceza Mahkemesi'nce ifadesi alınan iş güvenliği koordinatörü Cem Yıllar ise işçilerin kaldığı bölgede denetimleri zamanında yaptığını ifade ederek, "Çadırlarda acil çıkış kapısı olmadığı, elektrik tesisatının düzgün yapılmadığı, tesisata gereğinden fazla elektrik yükü bindiği, ranza başlarına elektrik sobası bağlandığı hususlarını belirledim. Bu eksiklikleri patronlarıma bildirdim, ancak giderilmedi. Her çadıra yangın söndürme tüpü konulmasını istedim, ancak sadece 2 tane tüp alındı." açıklamasını yaptı.
Copyright Türkiye Rehberi 2006 - 2024. Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik Politikası | Feragatname