11 milyon çalışanı ilgilendiren kıdem tazminatı tasarısının detayları belli oldu. Buna göre faiz istemeyen çalışanlar da düşünülerek tazminatın kira sertifikası ve altın hesabında değerlendirilme imkanı getirildi.
KIDEM tazminatı sisteminde yapılacak reform ile çalışanlara ‘yatırım aracını’ seçme hakkı getiriliyor. Buna göre, çalışanlar, bireysel hesaplarında biriken kıdem tazminatı kesintilerini, altın hesabında veya katılım bankalarında değerlendirilmesi talebinde bulunabilecek. Çalışandan, yatırım araçları için bir seçenekte bulunmazsa, devlet bireysel hesaplardaki kıdem tazminatlarını, devlet iç borçlanma senetlerinde ve yatırım fonlarında değerlendirecek
Yaklaşık 11 milyon çalışanı ilgilendiren kıdem tazminatı sisteminde değişiklik öngören yasa tasarısı taslağı netleşti. Yaz aylarında sosyal taraflarla masaya yatırılması planlanan taslakta, kıdem tazminatı sisteminin nasıl işleyeceğine ilişkin ayrıntılı hükümlere yer verildi. Taslak hazırlanırken faize duyarlı çalışanlar da düşünüldü. Ve bu kapsamdaki çalışanlar için ‘seçenek’ sistemi getirildi. Taslakta yer alan hükümlere göre her çalışan için bir kıdem tazminatı hesabı açılacak. Söz konusu hesap, çalışanın işe başladığı gün işlerlik kazanacak. İşverenler de, işçinin hesabına aylık olarak kıdem tazminatı payı yatıracak. Çalışanlar, Kıdem Tazminatı Fonu yönetimine, kıdem tazminatı hesabının nasıl değerlendireceğini bildirecek. Örneğin bir çalışan, hesabındaki paranın altın hesabında veya kira sertifikasında değerlendirilmesini talep edebilecek. Eğer talep gelmezse, fon yönetimi çalışanının kıdem tazminatı hesabını çıkarılacak yönetmelik doğrultusunda değerlendirilecek.
Yönetmelik doğrultusunda, kıdem tazminatının bir kısmı devlet iç borçlanma senetlerinde, bir kısmı döviz hesaplarında ve bir kısmı da yatırım fonlarında değerlendirilecek. Yeni kıdem tazminatı sisteminde, çalışanların tazminat tutarları her yıl artacak. Bir çalışan fondan ayrılırken, kıdem tazminatı, neması ile birlikte ödenecek. Bu durumda, kıdem tazminatı tutarlarının önemli miktarda artmasını sağlayacak. Ayrıca çalışanlar kıdem tazminatı hesaplarını internet üzerinden takip edebilecekler. Bir çalışan, tazminat hesabında ne kadar para biriktiğini, ne kadar faiz geliri elde ettiğini görebilecek. Ama şartlar oluşmadan parasını çekemeyecek.
Fon tüm çalışanları kapsayacak
Hükümet, kıdem tazminatı çalışmasında taşeron işçileri de düşündü. Buna göre taşeron işçilerin, kıdem tazminatı sıkıntısı da yine kıdem tazminatı fonuyla çözülecek. Söz konusu gruptaki işçiler de, diğer çalışanlar gibi kıdem tazminatı fonundan yararlanacak. Böylece, bugüne kadar tazminat alamayan taşeron işçilerin kıdem tazminatları devlet güvencesi altına alınmış olacak. Bu statüde çalışan işçiler içinde birer hesap açılacak ve kıdem tazminatları payları bu hesaplardan takip edilebilecek.
TAŞERON İŞÇİYE MESAİ MÜJDESİ
Başbakan Tayyip Erdoğan’ın talimatı üzerine başlatılan taşeron işçilerle ilgili taslak çalışmaları son aşamaya geldi. Önümüzdeki günlerde, sivil toplum örgütleri ile masaya yatırılacak olan taslakta, taşeron işçilerin mali haklarının yanında, izin ve çalışma sürelerine ilişkin de düzenlemeler yer alacak. Düzenlemelere göre, 8 saatin üzerindeki mesailerde taşeron işçilerine ek ücret ödenmesi söz konusu olacak. Kamuoyunda taşeron işçi olarak bilinen alt işveren kollarına ilişkin yapılan çalışma şekillenmeye başladı.
Buna göre, yaklaşık 450 bin taşeron işçinin, izin, fazla mesai gibi hakları da güvence altına alınacak. Mevcut sistemde, taşeron işçilerin sözleşmeleri bir yıl dolmadan yenileniyor. Bu uygulama nedeniyle işçiler sadece tazminat haklarını değil, izin haklarını da kaybediyor. Yeni sistemde ise, bu kapsamda olan işçiler, bir yılını doldurmuş kabul edilerek, izin haklarını elde etmiş sayılacaklar. Ayrıca, iş kanununda yer alan, hastalık, doğum, ölüm gibi hallerde işçilere verilen izinlerden, taşeron işçiler de yararlanacak. Alt işveren çalışanları da aynı haklara sahip olacak.
Taşeron işçilerle ilgili yapılacak bir başka önemli düzenleme de, çalışma saatleri ile ilgili olacak. Yine yapılan araştırmalarda, taşeron işçilerin 8 saatin üzerinde çalışmalarına rağmen, mesai ücreti almadıkları tespit edildi. Bu kapsamdaki işçilerin, çalışma sürelerinin 9 ve 12 saat olarak değiştiği belirlendi. Bu konuda da işçilerin haklarının korunmasına yönelik düzenleme yapılacak. Bu çerçevede taşeron işçilerin çalışma sürelerinin 8 saat ile sınırlanması ve 8 saatin üzerindeki mesailer için ise ek ücret ödenmesi öngörülüyor. Bu düzenleme ile, halen asgari ücret düzeyinde olan taşeron işçilerin ücretlerinde kısmı artışlar yaşanması bekleniyor.
Copyright Türkiye Rehberi 2006 - 2024. Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik Politikası | Feragatname