Türkiye'de 10 yılda gerçekleştirilen reformlarla düzelen sosyal güvenlik sistemi özel sağlık sigortasına ilgiyi azalttı. SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı'ndan iyi hizmet alan vatandaşlar ve şirketler özel sağlık sigortasından vazgeçmeye başladı. Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği verilerine göre 2011'de 35 şirket çalışanlarına özel sağlık sigortası yapmaktan vazgeçti. 2012'de rakamın daha da artacağı belirtiliyor. Halen 2.2 milyon kişinin yararlandığı özel sağlık sigortası sistemini araştırdık.
NEDEN VAZGEÇİYORLAR?
Sosyal güvenlik uzmanlarına göre, tüketicilerin özel sağlık sigortalarını iptal ettirmelerinin 5 ana nedeni bulunuyor. Birinci neden, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun hizmetlerinden memnuniyet. İkinci neden, özel sağlık sigortalarından beklenilen faydayı sağlayamamak. Bu durumda tüketici iptal yolunu seçiyor. Üçüncü neden ise sözleşme hileleri. Bu sektöre de zarar veriyor. Vatandaş her ay ciddi şekilde prim ödemesine rağmen, başına herhangi bi durum gelip hastaneye gittiğinde, 'sağlık sigortanız bu durumu kapsamıyor' yanıtını alıyor. Dördüncü neden olarak özel sağlık sigortalarında yaşanan sıkıntılar nedeniyle şirketlerin insan kaynakları birimlerinin daha fazla mesai harcaması gösteriliyor. Beşinci neden ise sağlık sigorta primlerinin yüksek olması. Ayda 400 TL'yi geçen ödemeler tüketiciyi özel sağlık sigortasından soğutuyor.
KÂRSIZLIK SORUNU VAR
Madalyonun diğer tarafında yer alan şirketler ise sektördeki karsızlıktan şikayet ediyor. Şirketler özel sağlık sigortası sözleşmelerinin karmaşık olmasını ise sektörde yaşanabilecek suistimallere bağlıyor.
'DOĞUŞTAN' BİLMECESİ
Sorunlar nedeniyle 2011'de sigorta şirketlerine 4.700 dava açıldı. SABAH'a konuşan Mehmet Ünlü üç yıllık bir sağlık sigortası bulunduğunu ancak tedavi karşılınmadığı için davalık olduğunu söylüyor. Ünlü, "Sigortam full olmasına rağmen 'doğuştan gelen bir rahatsızlık' diyerek karşılamadılar. Hastalığım doğuştanmış. Nereden bilebilirim?" diyor.
ÇOK BİLİNMEYENLİ DENKLEM GİBİ
Sosyal
güvenlik uzmanları sözleşmelerin çok bilinmeyenli denklem gibi olduğunu belirterek, tüketicilere iyi okumaları tavsiyesinde bulunuyor. Özellikle noktalar, virgüller, noktalı virgüller, {'ve', 'veya', 'hariç', 'dahil', 'gerektiğinde', '...labilir', '...emez'} gibi ifadelere dikkat etmek gerekiyor.
KÂRSIZLIK SORUNU VAR
Sigorta
şirketleri ise kârsızlıktan şikayetçi. Anadolu Hayat Sigorta Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Metin Oğuz, sektörde genel bir karsızlık durumu olduğunu belirterek, "Sağlık sigortalarını satan ve alan kişi neyin altına imza attığını iyi bilmeli. Bu konuda iki tarafa da rol düşüyor. Kurumsal müşteriler azalıyor. Şirketler maliyet düşürmek için iptal yolunu seçiyor" dedi.