Bu raporlar 2011 yılı işlem maliyetlerinin hesaplanmasında kullanılacak olup Moore Stephens raporunda handy-size ürün tankerleri haricinde bütün kişisel gemiler rapora dahil edildi. 2009 yılında, yüzde 2 oranında düşen operasyon maliyetlerinin, 2002 yılından beri ilk defa düşüşe geçtiği rapor edilirken, 2009 yılı kıyasla küresel krizin etkisiyle 2010 verilerine göre yüzde 2,2 oranında tekrar artış gösterdi.
Fakat tüm araçlarda sigorta maliyetleri 2010 yılında yüzde 4,7 düşerek yüzleri güldürdü. Sigorta maliyetleri tankerler için yüzde 7,9, konteyner gemileri için yüzde 3,8, yük gemileri için yüzde 2,9, kimyasal tankerler için yüzde 10,4, VLCC'ler için yüzde 9,8 ve Aframax tankerleri için yüzde 9,0 oranında düştü. 2010 yılında sigorta işlemlerine daha fazla harcama yapan tek gemi kategorisi Panamax türü yük gemileri oldu.
Gemi taşımacılığında üç ana sektörden biri olan tanker, yük gemileri ve konteyner gemilerinin hepsinin operasyonel maliyetleri artış gösterdi.
2009'a kıyasla yük gemilerinde bu oran 5 indeks puanı artarak yüzde 2,9 oranında yükseldi. Tankerler sınıfında 2 indeks puanı artışla yüzde 1,1, konteyner gemilerinde 3 indeks puanı artarak yüzde 1,9 oranında operasyonel maliyetleri arttı. Geçen senenin raporuna göre bu üç sınıfın sırasıyla maliyet indeksi 1,5 ila 13 oranında azalmıştı.
İNSAN MALİYETLERİ ARTIYOR
Moore Stephens‘ın raporuna göre 2010 yılında mürettebat maliyetlerindeki yüzde 3,2 oranındaki artış, insan maliyetinde son yıllardaki en dikkate değer artış oldu. Bakım ve onarım maliyetleri, 2009 yılında yüzde 11,3 oranında düşerek denizcilik sektörünü rahatlatmıştı. Fakat 2010 yılında Moore Stephens raporunda, bakım ve onarım maliyetleri de bir önceki yıla oranla yüzde 4,5 artış gözlemlendi. Bu orandaki en fazla artış yüzde 8 oranında konteyner gemilerinde gözlemlenirken, yük gemilerinde yüzde 7,6 ve tanker sınıflarında yüzde 0,8 oranında raporlandı.
Moore Stephens ortaklarından Richard Greiner konu ile ilgili yaptığı açıklamada, "2009'da düşen işlem maliyetlerine kıyasla, 2010 yılındaki işlem maliyetlerindeki hareketlilik küresel ekonomik kriz sebebiyle beklediğimiz gibiydi. Personel maliyetlerindeki artış özellikle hem çalışanları hem de şirket sahiplerini ilgilendiriyor. Denizcilik endüstrisinin Operasyonel maliyetlerinde insan maliyetleri ciddi bir oran teşkil ediyor. Denizcilik endüstrisi en fazla insana yatırım yapıyor, yapmalıdır, çünkü tecrübeli ve iyi teknik bilgisi olan mürettebat her zaman en iyi yatırımdır." dedi.
Greiner devam ettiği konuşmasında, “Maalesef ki küresel ekonomik durum kötü ve belirsiz duruyor. Diğer endüstriler bu süreçten etkilendiği gibi denizcilik endüstrisi de bu krizin sonuçlarına katlanacak. Fakat 2011 operasyonel maliyetlerindeki yaptığımız güncel araştırmalarımız ve göstergelere göre operasyonel maliyetler kontrol altında gibi duruyor. Bu maliyetler gemicilik sektörü içinde önümüzdeki yıllarda kritik etken olmaya devam edecektir.” dedi.
Haber: Orhun BAYHUN - DENİZHABER AJANSI
Bunları da inceleyebilirsiniz