İşitme kayıpları dış kulak yolundan başlayıp beyinde işitme merkezine kadar olan yollarda ki herhangi bir patolojilerden ortaya çıkabilir. Dış kulak yolunda ki olaylar kulak zarında ki problemler orta kulaktaki enfeksiyonlar ya da kemikcik zincirini sekteye uğratan olaylara bağlı olarak yine iletimle ilgili işitme kayıpları ortaya çıkmaktadır.
Onun dışında iç kulakta ki hastalıklar iç kulaktan sonra zaten işitme siniri ve ondan sonra işitme yollarıyla devam edeceği için işitme sinirinde ki ve de beyin sapında ve beynimizde ki işitme yollarıyla ve işitme merkezleriyle ilgili her türlü olayda işitme kaybı bekliyoruz. Tabii ki bütün bu yol boyunca oluşan olaylar aynı şekilde işitme kayıplarına yol açmıyor. Bir kısmı iletimle ilgili problemler ortaya çıkarabiliyor bir kısmı ise algılamayla ilgili işitme kayıplarına yol açabilir. Örneğin dış kulak yolunda ki bir kir tamamen kapatırsa dış kulak yolunu kişi aniden sanki bir kulağı tıkanmış ve işitme kaybı olmuş diye telaşa kapılıp gelebiliyor.
Ya da sıklıkla başına geldiği için bu hastaların kulağının tıkandığını hissediyor. Çünkü ağrı yok herhangi bir neden yok birden bire oluşuyor. Veya orta kulaktaki kronik orta kulak iltihaplarından dolayı kulak zarında ki oluşmuş perforasyon dediğimiz oluşmuş deliklerden dolayı yine sesin iletiminde problemler oluştuğu için kişide öbür kulağına göre daha az duyduğunu hissedecektir.
Bu da yine bu da doktora gelmesi için bir neden onun dışında kazalardan dolayı oluşan kafa travmalarından dolayı iç kulakta yine işitme kayıpları ortaya çıkabilir. Daha ileri gidersek tümörler yine bu işlere yol açabilir. Ya da yaşlılığa bağlı beyinde ki işitme yollarında ki dejenereasyon sonucu yine işitme kaybı ortaya çıkabilir. Yani bunun için tabii geniş araştırmalar yapmak gerekiyor ve işitme kaybının nedenini bulduktan sonra da tedaviye geçmek gerekir.