İşitme Kaybı Yaşamamak İçin Nelere Dikkat Edilmelidir
Dahiliye ve Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. İbrahim Ethem Poyrazoğlu, "İşitme Kaybı Yaşamamak İçin Nelere Dikkat Edilmelidir" hakkında sorularımızı video sunum eşliğinde yanıtladı.
İşitme Kaybı Yaşamamak İçin Nelere Dikkat Edilmelidir Video Röportaj
İşitme Kaybı Yaşamamak İçin Nelere Dikkat Edilmelidir ?
Biz tüm işitme kayıplarını cerrahi olarak tedavi edemeyiz bu mümkün değil.Ya da cerrahi olarak tedavi etmemiz gerekiyorsa da tek bir cerrahi yöntem yok.Çünkü yerine göre olaya göre yöntem değişecektir.Kısaca oluş yerine göre başlayalım.Mesela dış kulak yolunda ki tümörler diyelim ya da orada oluşmuş yabancı cisimler.Bu ne yapacak iletimi bozacaktır sesin kulağa iletimini engelleyecektir o zaman biz bunları cerrahi olarak dış kulak yolundan girerek başka hiç bir yeri kesip biçmeden tedavi edebiliriz.Diyelim ki herhangi bir nedenle özellikle de kronik enfeksiyonlardan dolayı ortaya çıkmış kulak zarında delikler perfarasyonlar var ve tedaviyle de düzelmemiş diyelim bu da yine iletim tipi işitme kaybına yol açacaktır. Bunuda yine tamir etmemiz gerekiyor. Yani kulak zarına normal yapısına kavuşturmamız gerekiyor ki iletimi sağlayabilelim.Onun dışında yine orta kulakta ki kemikciklerde problemler olabilir.Kemikciklerin devamlılığı bozulmuş olabilir. Kopmuş olabilir travmaya bağlı parçalanmış olabilir o zaman yine biz bunu protezlerle ya da kemik veya kıkırdak dokularla iç kulağa sesin iletimini sağlayacak şekilde opere etmeliyiz. Onun dışında orta kulakta kronik enfeksiyonlar var hem enfeksiyon devam ediyor tıbbi tedaviyle düzeltemiyorsunuz hem de işitme kaybı oluşuyor hastalarda bu hastalarad tabi sık rastlıyoruz.Ama burada en önemli şey öncelikle enfeksiyonun tamamını ortadan kaldırmak burada ki cerrahi işlemimiz ancak bunu başardıktan sonra işitmeyi artırıcı aynı seansta veya daha sonra ki seanslarda müdaheleler yapılabilir.
Onun dışında yine otoskleroz dediğimiz hala nedeni tam belli olmayan kişide enfeksiyon yok herhangi bir olay olmamış gittikçe artan işitme kayıpları var burada üzengi kemiğinin tabanında hareketsizlik ortaya çıkıyor genelde bu iletim tipi işitme kaybı ortaya çıkarabiliyor.O zaman yapacağımız bu üzengi kemiğinin tabanını hareketlendirmek ya da oraya üzengi kemiğinin yerine bir protez koyarak yine sesin iç kulağa iletmesini sağlıyor.Tabii bu otoskleroz dediğimiz hastalıkta iç kulakta da sorunlar olabilir yani mikstipi işitme kayıpları da olabilir ya da saf iç kulak tipi işitme kayıplarıda oluşabilir ama o zamanda tabii bu otoskleroz mu değil mi tanısı koymak biraz daha zor olmakta onun dışında iç kulakta ki patolojiler işitme sinirini etkilemiş tümörler kafa içinde ki yine bazı tümörler ve olaylarda da yine cerrahi olarak işitmeyi düzeltmek için ki temelde asıl olayı ortadan kaldırmak tabii ama bu arada işitmeyi de düzeltmesine yardımcı olabilir yine cerrahi tedavi şarttır.
Ama eğer hastada çok ciddi risk yoksa diyelim ki demin söylediğim gibi kulak zarı delik hasta kulağını çok iyi koruyorsa su kaçırmıyorsa enfeksiyondan koruyorsa ille de şart değil olması eğer ben ameliyat olmam diyorsa işitme cihazıylada yine işitmesini daha iyi hale getirebilir ama biz tabi bunu pek tavsiye etmiyoruz. Çünkü tedavi edilen bir olay varsa onu tedavi etmek daha doğru.