İşkur İşsizlik Maaşı Başvurusu sayfasında İşsizlik Maaşı Başvurusu Nasıl Olur, İşsizlik Maaşı Şartları Nelerdir, İşsizlik Maaşı Nasıl Alınır ve İşten Ayrılma Bildirgesi hakkında bilgiler bulabilirsiniz.
İşsizlik Maaşı Başvurusu Nasıl Olur?
İşsizlik maaşı almak için size yardımcı olacak klavuzu sitemizde bulabilirsiniz. Bu klavuzdaki tarife göre işsizlik sigortası başvurunuzu internetten kolayca yapabilirsiniz. Başburu klavuzunu indirmek içinn tıklayınız. Başvuru formunu görebilmek için bilgisayarınızda Acrobat Reader programı yüklü olmalıdır. İşsizlik maaşı şartlarıyla ilgili konuları sitemizde bulabilirsiniz. Konulara yorum yazarak tecrübelerinizi diğer ziyaretçileirmizle paylaşabilirsiniz. İş bulduktan sonra işsizlik sigortası maaşınızı iptal ettirmeyi unutmayın. aksi takdirde yeni iş yerinizi sizi sigortalı yaptığı anda devlet sizin hem çalışıp hem de işsizlik maaşı almaya devam ettiğinizi anlar ve cezalı olarak aldığınız paraları geri ödersiniz. Detaylı bilgiyi sitemizde bulabilirsiniz.
İşsizlik Maaşı Şartları Nelerdir?
İşsizlik sigortasından yararlanmak için ne yapmak lazım?
Öncelikle kendi kusurunuz nedeniyle işten çıkarılmamış olmanız gerekiyor.
İşverenin kusuru nedeniyle, küfür, hakaret, ücret ödememe, fazla mesai vermeme vs. gibi nedenler varsa ve bu nedenleri ispatlayabilirseniz istifa edip işten ayrılırsanız işsizlik maaşı alabilirsiniz. Ancak ispat etmeniz şart.
İşveren işinize son verdiyse işsizlik maaşı alabilirsiniz.
İşyeriniz kapandıysa işsizlik maaşı alabilirsiniz.
İşsizlik Maaşı Nasıl Alınır?
İşsiz kalanlar iş bulana kadar ekonomik anlamda zor durumda kalıyorlardı. Bu maaşla iş bulana kadar biraz rahatlamış oluyorlar. Sigortadan para alabilmek için öncelikle bilmeniz gerekenler aşağıda yeralmaktadır.
Hizmet akdinin feshinden önceki 120 günü sürekli olmak üzere, son üç yıl içinde en az 600 gün süre ile prim ödemiş olup da kendi istek ve kusurları dışında işsiz kalanlardan; Hizmet akitleri, ihbar önellerine uygun olarak işveren tarafından feshedilenler, İş kanunu M.18 Hizmet akitleri, sağlık sebepleri, işverenin kanunda belirtilen ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan davranışları ve işçinin çalıştığı işyerinde bir haftadan fazla süre ile işin durmasını gerektirecek zorlayıcı sebepler nedeniyle bizzat kendileri tarafından feshedilen sigortalı işçiler İş kanunu M.24/1-2-3 Sağlık sebepleri veya işyerinde işçiyi bir haftadan fazla süre ile çalışmaktan alıkoyan bir zorlayıcı sebebin ortaya çıkması halinde işveren tarafından hizmet akdi feshedilenler, İş Kanunu 25/1-3 Belirli süreli hizmet akdi ile çalışmakta olup da sürenin bitiminde işsiz kalanlar, İşyerinin el değiştirmesi veya başkasına geçmesi, kapanması veya kapatılması, işin veya işyerinin niteliğinin değişmesi nedenleriyle işten çıkarılmış olanlar, Özelleştirme nedeniyle hizmet akdi sona erenler, Askerden Dönüp askerden önceki son 3 yıl içinde son 120 günü kesintisiz işsizlik primi ödemiş olanlar;
İşsizlik ödeneğine hak kazananların, bu ödenekten faydalanmak üzere İşten Ayrılma Bildirgesi ile birlikte hizmet akdinin feshedildiği tarihi izleyen günden itibaren 30 gün içinde, İŞKUR'un en yakın ünitesine başvurmaları gerekmektedir.
İşten Ayrılma Bildirgesi 2012
İşverenler, hizmet akdi sona ermiş olan sigortalılar hakkında üç nüsha işten ayrılma bildirgesini tam ve eksiksiz olarak düzenleyip, 15 gün içinde, bir nüshasını Türkiye İş Kurumu'nun ilgili ünitesine vermek bir nüshasını sigortalı işsize vermek ve bir nishasını da işyerinde saklamakla yükümlüdürler.
İşten ayrılma bildirgesinde yanlış ve/veya eksik bilgiler bulunması nedeniyle sigortalı işsize yapılacak haksız ve fazla ödemelerden işveren sorumludur.
Copyright Türkiye Rehberi 2006 - 2025. Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik Politikası | Feragatname