Edremit Kaymakamlığı, 2/B kapsamındaki arazi sahiplerini ilgilendiren kanunu, gereksinimler ve yapılması istenenleri anlatan önemli bir toplantı gerçekleştirdi.
Edremit Kaymakamlığı toplantı salonunda gerçekleşen basın toplantısında, 2/B arazilerini kapsayan kanun ile ilgili önemli bilgiler verildi. Edremit Kaymakamı Osman Tunç, Balıkesir Defterdarı Yakup Yıldırım, Edremit Kaymakamlığı Mal Müdürü Abdullah Karadeniz, Detmen Eyüp Tan’ın katıldığı toplantıya basın mensuplarının gerekli ilgiyi göstermemesi dikkat çekti.
Defterdar Yakup Yıldırım, “Orman Köylülerinin Kalkınmalarının Desteklenmesi ve Hazine Adına Orman Sınırları Dışına Çıkarılan Yerlerin Değerlendirilmesi ile Hazineye Ait Arazilerinin Satışı Hakkında Kanun” kapsamında açıklamalarda bulunarak ayrıntılı bilgiler verdi.
Edremit Kaymakamı Osman Tunç ise, konu hakkında ön bilgi verdikten sonra ayrıntılı bilgilere değindi. Kaymakam Tunç, "2/ B Arazilerinde kimler hak sahibidir? Kadastro Müdürlüğü tarafından 2/B alanlarında bulunan taşınmazlar hakkında düzenlenen güncelleme listelerine veya kadastro tutanaklarına ya da kesinleşmiş mahkeme kararlarına göre oluşturulan tapu kütüklerinin beyanlar hanesine göre; bu taşınmazların 31 Aralık 2011 tarihinden önce kullanıcısı ve/veya üzerindeki muhdesatın sahibi olarak gösterilen kişilerden bu taşınmazları satın almak için süresi içerisinde idareye başvuran ve idarece tespit edilen satış bedelini itiraz ve dava konusu etmeksizin kabul edenler bu Kanuna göre hak sahibi sayılır. güncelleme listeleri veya kadastro tutanakları ile kullanıcısı ve/veya üzerindeki muhdesatın sahibi olarak belirlenen ve idarelerce tespit edilen satış bedelini itiraz ve dava konusu etmeksizin kabul edenler hak sahibi olabileceklerdir" dedi.
2B Yasa Tasarısı - Video Haber
2B Arazileri Bilmecesi Çözüldü - Video Haber
2 B BAŞVURU İŞLEMLERİ
Kaymakam Tunç, başvuru işlemleri hakkında da, “Hak sahibi olabilecekler başvurularını hangi idareye yapması ve satış işlemini de hangi idarenin tamamlaması gerekir? Hak sahipleri tarafından satın alma dilekçeleri (Maktu dilekçeler); a-Balıkesir Merkez mahallelerinde ve bağlı köylerinde bulunan taşınmazlar için Balıkesir Defterdarlığına (Milli Emlak Müdürlüğü), b-Diğer ilçelerdeki taşınmazlar için Kaymakamlıklara (Malmüdürlüğü Milli Emlak Servisi), c- Edremit İlçesi için Edremit Kaymakamlığı (Malmüdürlüğü Milli Emlak Servisi), Verilecek ve satış işlemleri de bu idareler tarafından tamamlanacaktır. Hak sahibi olabilecekler başvurularını hangi tarihe kadar yapabileceklerdir?
Hak sahiplerinden Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce düzenlenen güncelleme listelerine veya kadastro tutanaklarına ya da kesinleşmiş mahkeme kararlarına göre oluşturulan tapu kütüklerinin beyanlar hanesine göre; bu taşınmazların 31 Aralık 2011 tarihinden önce kullanıcısı ve/veya üzerindeki muhdesatın sahibi olarak gösterilen kişiler Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren altı ay içinde, Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra düzenlenen güncelleme listelerine veya kadastro tutanaklarına ya da kesinleşmiş mahkeme kararlarına göre oluşturulan tapu kütüklerinin beyanlar hanesine göre; bu taşınmazların 31 Aralık 2011 tarihinden önce kullanıcısı ve/veya üzerindeki muhdesatın sahibi olarak gösterilen kişiler güncelleme listelerinin tescil edildiği veya kadastro tutanaklarının kesinleştiği tarihten itibaren sekiz ay içinde idareye başvurarak, bu taşınmazların bedeli karşılığında kendilerine doğrudan satılmasını isteyebilirler.
2B arazisi için 6 ay başvurmayanın hakkı yanıyor - Video Haber
2B Yasası Yürürlüğe Girdi - Video Haber
Başvuru işlemlerinin idarece tamamlanma süresi: Hak sahiplerinin satış işlemleri idarece, başvuru süresinin bittiği tarihten itibaren en geç altı ay içinde sonuçlandırılacaktır. Hak sahibi olabilecekler hangi belgeleri de dilekçelerine ek olarak idareye vermek zorundadır? Taşınmazın tek hak sahibi mevcut ise; 1) Nüfus cüzdanının fotokopisini, 2) Başvuru bedelinin yatırıldığına dair belge veya makbuzunu, 3) Varsa ödemiş olduğu ecrimisil belgelerini, Kadastro güncellemesinde hak sahibi ölü kişiler adına yapılmış yukarıdaki 1, 2 ve 3 numaralı belgelere ilave olarak kanuni mirasçılardan veraset ilamı belgesinin onaylı örneğini, Akdi halefler ise yukarıdaki 1, 2 ve 3 numaralı belgelere ilave olarak Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra düzenlenmiş hak sahibi veya mirasçılarından alınmış noter tasdikli yazılı muvafakatini, Tüzel kişiler için ayrıca, yukarıdaki 2 ve 3 numaralı belgelere ilave olarak gayrimenkul tasarrufuna izinli olduğunu ve temsilcisini gösterir yetki belgesini, idareye vermesi gerekir.
Hak sahibi olabileceklerden başvuru bedeli alınacak mı? Başvuru bedeli nasıl ödenecektir? Hak sahibi olabileceklerden, satış bedellerine mahsup edilmek üzere; belediye ve mücavir alan sınırları içinde olan yerler için 2.000 TL ve dışında olan yerler için 1.000 TL başvuru bedelini, Merkez ilçede Milli Emlak Müdürlüğü (Muhasebe Müdürlüğü) Veznesine, Diğer ilçelerde Malmüdürlüğü Veznelerine, Ayrıca Ziraat Bankası Şubelerinde mevcut olan 2/B hesaplarına, Adı ve soyadı, T.C. numarası ile taşınmazın köyü, ada ve parsel bilgilerini de belirterek yatırmaları gerekir” diye konuştu.
TAŞINMAZ SATIŞ BEDELLERİ İLE ÖDEME İŞLEMLERİ
Taşınmaz satış bedelleri hakkında da bilgilendirmede bulunan Kaymakam Osman Tunç, “Hak sahiplerine doğrudan satılacak olan taşınmazların satış bedeli: Hak sahiplerine doğrudan satılacak olan taşınmazların satış bedeli, rayiç bedelin yüzde yetmişidir. (Rayiç bedeli 1.000 TL olan taşınmazın satış bedeli 700 TL’ dir.) Satış bedeline itiraz edilemez ve dava açılamaz. Hak sahiplerinden idarenin teklifini kabul etmeyenler doğrudan satış hakkından yararlanamazlar, başkaca talepte bulunamazlar, hak ve tazminat talep edemezler ve dava açamazlar. Satış bedelleri nasıl ödenecek, taksitle ve faizsiz ödeme imkânı var mı, varsa kaç taksit ve yıl içinde ödeme yapılacaktır? Satış bedeli peşin veya taksitle ödenebilecektir.
Satış bedelinin tamamının peşin ödenmesi hâlinde yüzde yirmi, en az yarısının ödenmesi hâlinde yüzde on oranında indirim uygulanacaktır. Satış bedelleri idarece yapılan yazılı tebligat tarihinden itibaren en geç üç ay içinde ödenecektir. Ayrıca hak sahiplerinin varsa başvuru tarihi itibarıyla son beş yıl içinde ödediği ecrimisil bedelleri satış bedelinden mahsup edilecektir. Taksitli Satışlar: Peşinat alınmadan yapılan taksitli satışlarda ise satış bedelinin yüzde onu, yapılan yazılı tebligat tarihinden itibaren en geç üç ay içinde, Kalanı ise belediye ve mücavir alan sınırları içinde en fazla üç yılda altı eşit taksitte, Belediye ve mücavir alan sınırları dışında ise en fazla dört yılda sekiz eşit taksitte faizsiz olarak ödenektir.
Örnek: Rayiç bedeli 10.000 TL olan belediye ve mücavir alan sınırları dışında bulunan taşınmaza hak sahibi tarafından süresi içinde bedele itiraz edilmeksizin satın alma talebinde bulunulmuştur. Buna göre; Başvuru bedeli = 1.000 TL, Satış Bedeli = 10.000 TL x 0,70 = 7.000 TL, Peşin ödemede satış bedeli, 7.000 - (7.000 x 0,20 = peşin ödeme indirimi) = 5.600 TL olacaktır. Yarısı peşin ödemede satış bedeli 7.000 - (7.000 x 0,10 = peşin ödeme indirimi) = 6.300 TL olacaktır. Taksitli ödemede satış bedeli, 7.000 = 7.000 TL olacaktır.
Not: 1) Satış bedelinden başvuru bedeli mahsup edilecektir. 2) Satış bedeli başvuru bedelinden az ise kalan başvuru bedeli ilgilisine iade edilecektir. 3) Ayrıca, son 5 yıl içinde ödenen ecrimisil var ise belgelendirilmek şartı ile satış bedelinden tahsil edilecektir” dedi.
TAPU VERME İŞLEMLERİ
Hak sahiplerinin tapu verme işlemlerini de anlatan Kaymakam Tunç, “Bir taşınmazın birden çok hak sahibi varsa bu hak sahiplerinin tapuları nasıl verilecektir? Fiili durumuna uygun olarak ifraz edilerek müstakil parsel olarak satılması mümkün olmayan taşınmazlar paylı olarak, Satılabilecektir. Ayrıca, doğrudan hak sahiplerine satılacak 2/B alanlarında kalan taşınmazlardan tek parselde birden fazla hak sahibinin olması ve bu hak sahiplerine satılacak arazinin ifrazı hâlinde yüzölçümünün bölünemez büyüklüğün altına düşmesi hâlinde; bu araziler, diğer hak sahiplerinin yazılı olarak muvafakat vermesi durumunda talep eden hak sahiplerine satılabilecektir. Ayrıca işlemler tamamlanırken veya tapu devri yapılırken hak sahibinden vergi, harç, fon ve hizmet bedeli alınmayacaktır.
Taksitli satışlarda kalan miktarı karşılayacak tutarda banka teminat mektubu verilmesi veya satışı yapılan taşınmazın üzerinde Hazine lehine kanuni ipotek tesis edilmesi hâlinde; taşınmaz, tapuda hak sahibi adına devredilebilecektir. Tapuda bulunan 2/B şerhleri İdarelerin talebi üzerine terkin edilecektir. Bu işlemden sonra mülk sahipleri taşınmazlarını istedikleri gibi satışa konu edebileceklerdir. Hak sahibi adına mülkiyet devredilmeden yapılan taksitli satışlarda, hak sahibi tarafından yükümlülüklerin yerine getirilmemesi durumunda, tahsil edilen tutar hak sahibine aynen ve faizsiz olarak iade edilir.
Hak sahibi olunmasında kanuni halefiyet, hak sahibinin veya mirasçılarının bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra noter tarafından düzenlenecek muvafakatname vermeleri hâlinde ise akdi halefiyet hükümleri geçerlidir. Bu fıkraya göre noter tarafından düzenlenecek muvafakatnamelerden 2/7/1964 tarihli ve 492 sayılı Harçlar Kanunu hükümlerine göre elli Türk Lirası maktu noter harcı alınır. Hak sahibi olmadığı belirlenen başvuru sahiplerine, bu Kanundan yararlanamayacakları gerekçeleriyle birlikte bildirilerek başvuru bedeli aynen ve faizsiz olarak iade edilir.
Hak sahiplerine doğrudan satılması gereken taşınmazlardan ağaçlandırılmak üzere Orman Genel Müdürlüğü’ne tahsis edilen, kamu hizmetlerine ayrılan veya bu amaçla kullanılan ya da Maliye Bakanlığınca belirlenen taşınmazlar ile ilgili idarelerce bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren en geç üç ay içerisinde idareye bildirilmesi şartıyla özel kanunlar gereğince değerlendirilmesi gerekenler ile içme ve kullanma suyu havzalarında maksimum su seviyesinden itibaren üç yüz metrelik bant içerisinde kalan yerler hak sahiplerine satılmaz.
Bu taşınmazların yerine istenilmesi hâlinde hak sahiplerine, hak sahibi oldukları taşınmazın rayiç değerine eşdeğer öncelikle aynı il sınırları içerisinde bulunan 2/B alanlarındaki taşınmaz, bu maddenin dördüncü fıkrasına göre hesaplanacak satış bedeli karşılığında doğrudan satılabilir. Hak sahibi bulunmayan veya doğrudan satın almaya ilişkin hak sahipliği kalmayan taşınmazların tapu kütüklerinde yer alan 2/B, kullanıcı ve muhdesat belirtmeleri Maliye Bakanlığının talebi üzerine tapu idaresince terkin edilir ve bu taşınmazlar Maliye Bakanlığınca satış dâhil genel hükümlere göre değerlendirilir" dedi.