Soru: Merhaba, bir kuruma 4/A sözleşmeli personel olarak atandım fakat hakları konusunda hiç bilgim yok, yardımlarınızı bekliyorum?
Cevap: 4/A sosyal güvenlikle ilgili olmalı yani eski SSK'lıların yeni ismi bu.
SSK kapsamında (Yeni Kanun 4/a kapsamında olanlar) 01.10.2008 tarihinden sonra sigortalı olacak işçiler yıllar sonra emekli olduklarında tekrar bir işte çalışırlarsa emekli aylıkları kesilecektir. Sosyal güvenlik destek primi ödeyerek çalışamayacaklardır. 01.10.2008 tarihinden önce sigortalı olan işçiler veya bu tarihten önce emekli olup halen sosyal güvenlik destekleme primine tabi çalışanlar için prim oranında artış dışında bir değişiklik olmamıştır. Sosyal güvenlik destekleme prim oranına kısa vadeli sigorta kolları prim oranı eklenmiştir. Yapılan işin iş kazası ve meslek hastalığı bakımından gösterdiği tehlike derecesine göre % 1 ilâ % 6,5 prim oranları (bu primin tamamını işveren ödeyecektir) %30 oranına eklenecektir. %30 primin dört biri işçi tarafından (%7,5), dörtte üçü ise işveren tarafından (%22,5) ödenecektir. Örneğin; işin tehlike derecesi 4 ise ödenecek oran %34 olacaktır. Bu oranın dört biri işçi tarafından (%7,5), dörtte üçü ise işveren tarafından (% 22,5+4= 26,5) ödenecektir. Bu şekliyle işverenin prim yükü artacaktır.
Bağ-Kur kapsamında olanlar (Yeni Kanun 4/b kapsamında olanlar) eski veya yeni sigortalı olunmasına bakılmaksızın sosyal güvenlik destek primi ödeyerek çalışacaklardır. Halen %10 olan prim oranı kademeli olarak %15'e çıkacaktır. Sosyal güvenlik destek prim oranı 2008 için %12,2011 yılı için ise %15'dir. Prim oranı %5 artırılmıştır.
Emekli Sandığı kapsamında olanlar (Yeni Kanun 4/c kapsamında olanlar) eski veya yeni sigortalı olunmasına bakılmaksızın sosyal güvenlik destek primi ödeyerek çalışacaklardır. Sosyal güvenlik destek prim oranı 4/b (Bağ-Kur) kapsamında olanlar ile aynıdır. Sosyal güvenlik destek primi ödeyerek 4/b (Bağ-Kur) ve 4/c (Emekli Sandığı) kapsamında çalışan bu sigortalılardan kısa vadeli sigorta kolları primi (yapılan işin iş kazası ve meslek hastalığı bakımından gösterdiği tehlike derecesine göre % 1 ilâ % 6,5 oranındaki prim) kesilmeyecektir.
Sosyal Güvenlik Destek Primi ödenmiş veya bildirilmiş süreler malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları prim ödeme gün sayısına ilave edilmeyecek ve toptan ödeme yapılmayacaktır.
SGK (4A)
Bağkur (4B)
Emekli Sandığı 4C
SSK Sorgulama İşlemleri
SSK Hizmet Dökümü
SSK Hizmet Dökümü sayfasında TC Kimlik No ve E-Devlet şifrenizi girerek sigorta hizmet dökümü bilgilerinize ulaşabilirsiniz. Hizmet dökümü detayında ne zamandan bu yana ssk sigortanızın yattığını, toplam ssk prim tutarlarınızı, gün, ay ve yıl olarak gösteren ssk hizmet dökümünü görüntüleyebilirsiniz.
SSK Hizmet Dökümü ayrıntıları için;
SSK Prim Sorgulama
SSK Prim Sorgulama işlemleriniz de e-devlet sorgulamasıyla TC Kimlik No ve PTT'den alınan e-Devlet şifresi girerek yapabileceksiniz. E-devlet sorgulama sayfasında giriş yaptığınızda kişiye ait SSK Prim detayları, ödenen SSK sigortalı prim toplamı yıllık dilimler halinde ve ilgili yılların aylık dönemlerine göre gün sayısı olarak görebilirsiniz.
E-Devlet SSK Prim Sorgulama işlemlerimizi bu linke tıklayarak yapabiliriz.
SSK Maaş Sorgulama
SSK Maaş Sorgulama işlemi de e-devlet üzerinden TC Kimlik No ve kişiye ait e-devlet şifresiyle güncel ssk maaş ve maaş zam sorgulamalarıyla inceleyebilirsiniz. Kişisel bilgilerin güvenliği kapsamında e-devlet kapısından giriş yapılarak değişen
E-Devlet SSK Maaş Sorgulama'sı yapabilmek için.
SSK Gün Sorgulama
SSK Gün Sorgulama sayfasında TC Kimlik No ve E-Devlet Şifresiyle SSK Gün Dökümü, SSK Gün Sayısı, SK Prim Gün Sayısı, SSK Prim Sorgulama, SSK Hizmet Dökümü işlemlerini yapabilirsiniz.
SSK Gün Sorgulama'sı için.
SSK Borç Sorgulama
SSK Borç Sorgulama işleminiz için E-Devlet sisteminde TC Kimlik No ve E-Devlet Şifrenizi girerek SSK borcunuzu, SSK ödenen prim gün sayınızı, ne kadar prim daha ödemeniz gerektiği, SSK Prim Hesaplama, Cemiyet Kesintisi Sorgulama, Sigortalı Hizmet Dökümü, kaç yaşında emekli olabileceğiniz gibi soruların yanıtını bulabilirsiniz.
SSK Borç Sorgulama'sı için.