Tarihi Kemeraltı Çarşısı'ndaki dükkanların ekspertiz değerlerinin, gerçek değerinin çok altında gözükmesi nedeniyle esnafın kredi çekerken teminat sıkıntısı yaşadığı belirtildi.
Tolga Albay - Dünyanın en büyük üstü açık çarşısı olma unvanına sahip Tarihi Kemeraltı Çarşısı'nda, dükkanların ekspertiz değerlerinin, gerçek değerlerinin çok altında kalması nedeniyle esnafın kredi çekerken sıkıntı yaşadığı öne sürüldü.
Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Hasan Ceylan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kayıtlı 8 bin 500 esnafın faaliyet gösterdiği Tarihi Kemeraltı Çarşısı'nda işlerini geliştirmek isteyen esnafın kredi çekerken teminat sıkıntısı yaşadığını belirtti.
Çarşıdaki dükkanların yüzde 15'lik bölümünün sit alanı içinde olduğunu, ancak en değerli iş yerlerinin de bu alanda olduğunu ifade eden Ceylan, özellikle 250'ye yakın mağazanın bulunduğu Anafartalar Caddesi'ndeki binaların satış değerlerinin 1 milyon liradan başladığına dikkati çekti.
Dükkan değerleri çok yüksek olmasına rağmen kredi çekmek isteyen esnafın bankalara başvurduğunda, yapılan ekspertiz sonucunda çok düşük değerlerin ortaya çıktığını ifade eden Ceylan, şöyle konuştu:
"Bankalar, teminat gösterilecek dükkanın sit kapsamında olduğunu öğrenince kredi vermekten çekiniyor. Bu çekinceyi yaşamadığımız bankalar da binanın değerini binanın fiziki özelliklerine bakarak belirliyor. 10 metrekarelik bir dükkanın değeri de doğal olarak çok düşük çıkabiliyor. Oysa bu dükkanların bir de gerçek değeri var. 1,5 milyon liraya alınan bir dükkanın değeri banka ekspertizinde 100 bin lira olarak gözüküyor. Esnafın yaptığı yatırıma ve iş hacmine göre çekmesi gereken kredi, binanın yapı özellikleri nedeniyle çok düşük çıkıyor."
Ceylan, sorunun çözümü için bankalarla görüştüklerini, bazı bankaların kredi sistemi içinde pratik çözüm yolları bulmaya çalıştığını, ancak genel bir çözümün bulunması için ekspertiz değerlendirme sistemlerinde değişiklik yapılması gerektiğini kaydetti.
"Büyük markalar yatırım yapamıyor"
Kemeraltı Çarşısı'nın alışveriş merkezleriyle rekabet etmekte güçlük çektiğini, bunda çarşı esnafının yatırım yapma konusunda sıkıntı yaşamasının da etkili olduğuna işaret eden Ceylan, birçok yapının sit kapsamında olması nedeniyle yenileme ve genişletme yatırımlarının yapılamadığını kaydetti.
Birçok ulusal ve uluslararası markanın çarşıda mağaza açmak istediğini, ancak alışveriş hacminin en yoğun olduğu bölgelerdeki binaların sit kapsamında olması nedeniyle istedikleri genişliklere ulaşamadıklarını, bu nedenle yatırımdan vazgeçtiklerini belirten Ceylan, Kemeraltı Çarşısı'nın tarihi zenginliğini avantaj olarak değerlendirilmesi için farklı bir büyüme modelinin ortaya konması gerektiğine işaret etti.
"Sigorta da yapılamıyor"
Kemeraltı Çarşısı içindeki bazı bankaların şube müdürleri, teminat konusunda yaşanan sorunu doğruladı. Sorunun ekspertiz sırasında bina değerinin dört duvar olarak hesaplanmasından kaynaklandığını, şerefiye değerlerinin ekspertizde dikkate alınmadığını belirten bankacılar, çarşı içinde sigorta konusunun da önemli bir sorun olduğuna dikkati çekti.
Kemeraltı Çarşısı'nın çoğunlukla dar sokaklardan oluştuğunu, itfaiye araçlarının girme sıkıntısı yaşaması nedeniyle sigorta şirketlerinin birçok dükkan için poliçe hazırlamaktan kaçındığını dile getiren bir yetkili, "Sigorta yapılabilen binalar da ekspertiz değeri üzerinden poliçelendiriliyor. Bir dükkanın değeri 1,5 milyon lirayı bulsa da poliçe değeri çok düşük olduğu için kredi teminatı olarak gösterilen bedel bunun üzerine çıkamıyor. Tüm bu nedenlerle Kemeraltı Çarşısı'ndaki bir esnaf, kredi ve sigorta gibi konularda dezavantajlı konumda bulunuyor" dedi.
Kaynak: AA
Copyright Türkiye Rehberi 2006 - 2025. Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik Politikası | Feragatname