5 YIL SİGORTA 900 GÜN SSK PRİMİ ÖDENMİŞSE ÖLÜM AYLIĞI BAĞLANIR
Türk toplumunun aile ve sosyal yapısı gözetilerek sigortalının eşi, çocukları ve ana babası hak sahibi olarak tanımlanmıştır. Ölüm sigortası ile ölen sigortalının sağlığında geçimini sağladığı ve geride bıraktığı hak sahiplerine Reform Yasasında belirtilen şartların sağlanması durumunda ölüm aylığı bağlanır.
Hak sahiplerine ölüm aylık bağlanabilmesi için gerekli şartlardan ilki, En az 5 yıl sigortalılık süresinin bulunması, diğeri ise her türlü borçlanma hariç en az 900 gün SSK primi ödenmiş olması veya ölüm tarihindeki son sigortalılık SSK değil de Bağ-Kur ise borçlanma da dahil olmak üzere en az 1800 gün prim ödenmiş olmasıdır.
Beş yıllık sigortalılık süresinin başlangıcı, kişinin sigortalı olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarihtir. Sigortalı çalışmaya başlanan tarih ile ölüm tarihi arasındaki sürenin dikkate alınması gerekmektedir. Ölen sigortalının çalışmalarının sadece SSK kapsamında geçmesi zorunlu değildir. Sigortalının diğer kapsamda geçirdiği çalışmalar da dikkate alınır. Okurumuzun verdiği bilgiler dikkate alındığında vefat etmiş kişinin sigortalılık başlangıcı 13 Nisan 2003, sigortalılık süresinin sonu 17 Şubat 2013 ve sigortalılık süresi 9 yıl 10 ay 4 gündür. Diğer bir ifade ile beş yıllık sigortalılık süresi şartı sağlanmıştır.
900 GÜN SSK VARSA HAK SAHİPLERİNE AYLIK BAĞLANIR
Ölüm aylığında kural olarak sigortalının ölümü halinde son sigortalılık statüsüne bakılır ve hak sahiplerine ölen sigortalının ölüm tarihindeki sigorta statüsü dikkate alınarak aylık bağlanır. Örneğin; 4500 gün SSK primi ödemiş kişi daha sonra 50 gün Bağ-Kur primi ödemiş ve sonrasında vefat etmişse eşine ve çocuklarına Bağ-Kur maaşı bağlanır.
Son sigortalılık halinin Bağ-Kur yani yeni adıyla 4/b kapsamında sigortalılık olduğu ancak 1800 gün prim ödeme şartının gerçekleşmediği durumlarda bu kez Bağ-Kur hizmetleri dışlanarak yok sayılır. SSK yani 4/a kapsamında geçen prim ödeme gün sayısı toplamının 900 gün ve sigortalılık süresinin de 5 yılı doldurup doldurmadığına bakılır. Bu şartlar sağlanmış ise Bağ-Kur hizmetleri dikkate alınmaksızın hak sahiplerine SSK şartlarından ölüm aylığı bağlanır.
HİÇ KİMSE BORÇLANMA YAPMAYA ZORLANAMAZ
Okurumuzun 17 Şubat 2013 tarihinde ölen babasının 13 Nisan 2003 tarihinden ölümün vaki olduğu 17 Şubat 2013 tarihine kadar 983 gün SSK hizmeti var. Ayrıca toplamda 310 gün Bağ-Kur prim ödemesi bulunmakta. Ölen sigortalı adına eşi ve çocukları 540 gün askerlik hizmetini borçlanmış olsa bile Bağ-Kur şartlarından ölüm aylığı bağlanamayacak. Kaldı ki; borçlanma yapmak talebe bağlı haklardan olup hiç kimse borçlanma yapmaya da zorlanamaz. Okurumuzun babası için 1800 gün prim ödeme şartı sağlanmadığı için, Bağ-Kur hizmetleri yok sayılıp SSK hizmetlerine bakılacak. Ölen sigortalının SSK hizmetleri 900 günden fazla olduğu için eşi ve çocuklarına ölüm aylığı bağlanacak. Ayrıca ödenmiş olan Bağ-Kur primleri de toptan ödeme olarak hak sahiplerine hisseleri oranında dağıtılacak.
SGK tarafından hazırlanan 201-58 numaralı Emeklilik Genelgesinin ölüm aylığı bölümünde benzer örneklere de ver verildiğinden Okurumuzun müracaat ettiği SGK Merkezine yazılı dilekçe ile başvuruda bulunması. Buna rağmen kendisine emekli aylığı bağlanmamış ise hiç Mahkemeye başvurmasın. Doğrudan SGK Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğüne dilekçe yazsın. Kendisine ölüm aylığı bağlanacaktır.
SSK Bunları da İnceleyebilirsiniz