Bir şirketin başarısı departmanlarının, çalışanlarının veya verilerinin değil süreçlerinin mükemmelliğinde yatar. İş süreci dediğimiz kavram birden fazla katılımcının içinde yer aldığı organize işler dizisini ifade eder. Bu katılımcılar da sadece kurumdaki çalışanlarla sınırlı değil. Günümüz global dünyasında artık hiçbir şirket bağımsız bir ada değil. Aksine tedarikçiler, müşteriler, kardeş şirketler ve hatta rakiplerden oluşan ve birbirine sıkı sıkıya bağlı birer takımada olarak varlıklarını sürdürebilecekler.
Güvenlik Stok (Safety Stock): Piyasadaki dalgalanmalara karşın üretimi aksatmayacak şekilde elde tutulması gereken stok seviyesidir.
Operasyon (Operation): Üretim sürecini, hangi kaynak ve iş istasyonlarında tamamlanacağının tanımlandığı bölümdür.
Rota (Route): Bir üretimin gerçekleşmesi için gerekli operasyonları (hangi işlemlerden geçeceğini) sıralarıyla listeleyen bir kayıttır. İş istasyonlarındaki hazırlık ve işleme zamanları da belirtilerek işgücü planlamaya veri oluşturulur.
Reçete (Bill of Material - BOM): Bir mamulü üretebilmek için kullanılması gereken diğer malzemelerin, miktarlarının ve üretimle ilgili diğer bilgilerinin girildiği kayıttır.
Yan Ürün (by-product): Üretim sonucunda çıkması planlanmayan mamul yada yarı mamuldür. Üretim sürecinde ana ürün yanında elde edilen ancak hiç bir şekilde kullanılmayan ürünlerdir.
Sanal Yarı Mamul (Pseude Semi Product): Bağlı olduğu reçetedeki yarı mamul satırının maliyet hesabına katılması sözkonusu ise yarı mamul reçeteden sanal yarı mamul olarak seçilir. Maliyete katılmayacaksa, girdi olarak seçilir. Üretim sürecinde üretilen ve aynı süreçte tüketilen yarımamullerdir.
Ek ürün (co-product): Üretim sonucunda çıkması planlanan mamul yada yarı mamuldür. Üretim sürecinde ana ürün yanında elde edilen üründür.
Mamul (Finished Good): Üretim sonunda çıktı olarak kullanılan malzemelerdir.
Yarı Mamul (Semi Finished Good): Satın alınarak ya da üretilerek kullanılan malzemelerdir.
Hammadde (Raw Material): Üretim sürecinde girdi olarak kullanılan malzemelerdir.
Serbest Bırakma (Release): Üretim süresince hangi makinaların ve çalışanların, ne zaman faaliyette bulunacaklarının belirlenmesini ve üretimin bu şekilde yapılmasını sağlar.
Asgari Stok: İş istasyonunda işlenebilecek minimum büyüklüktür .
Azami Stok: İş istasyonunda işlenebilecek maxımum büyüklüktür.
Kaynak Türü: Operasyonun bir iş istasyonunda ya da iş istasyonu grubunda yapılacağını gösterir.
Başlangıç Tarihi: İş istasyonunun faaliyete geçme tarihidir.
Sabit Hazırlık Süresi (Fixed Up Duration): İşlem başlamadan önce istasyonun hazırlanması ya da beklemesi gereken sürenin belirtildiği alandır.
İşlem Partisi (Operation Batch): İş istasyonunun bir kez çalışması ile üretilen malzeme miktarıdır. Seçilen iş istasyonu ya da iş istasyonu grubunda aynı anda kaç malzemenin işlenebildiği işlem partisi alanında belirlenir.
İşlem Süresi (Operation Duration): Bir işlem partisinin işlenebilmesi için gereken süredir.
Taşıma Partisi (Transport Batch): Bir taşıma ile taşınabilecek malzeme miktarıdır
Taşıma Süresi (Transport Duration): Bir taşıma için gereken süredir.
Kontrol Süresi (Control Time): İş istasyonunda ki çeşitli parametrelerin kontrol süresidir.
Kuyruk Süresi (Duration in Queue): Malzemenin operasyona girmeden önce kapasite nedeni ile beklediği süredir.
Operasyon Öncesi Bekleme Süresi (Waiting Duration Before Operation): Üretilecek malzemenin bu operasyona girmek için belirli bir bekleme süresi varsa bu süreyi belirtir.
Operasyon Sonrası Bekleme Süresi (Waiting Duration Later Operation): Üretilecek malzemeye başka bir işlem uygulanacaksa ve bunun için belirli bir süre beklemesi gerekiyorsa bu süreyi belirtir.
Kaynak: : ERP Kavramları
Copyright Türkiye Rehberi 2006 - 2025. Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik Politikası | Feragatname